AİHM’DEN RUSYA’YA CEZA: "SAİD NURSİ VE RİSALE-İ NUR YASAKLANAMAZ!.." - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

28 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

AİHM’DEN RUSYA’YA CEZA: “SAİD NURSİ VE RİSALE-İ NUR YASAKLANAMAZ!..”

Giriş Tarihi: 28 Ağustos 2018 - 23:28

Son Güncelleme: 28 Ağustos 2018 - 23:28

*AİHM, Rusya’nın Said Nursi’ye ait Risale-i Nur adlı eseri yasaklamasının ifade özgürlüğüne aykırı olduğuna hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM),  Said Nursi tarafından yazılmış Risale-i Nur adlı tefsir külliyatını yasaklayan Rusya’nın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğüyle ilgili maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Mahkeme, ayrıca Rusya’yı tazminat ödemeye mahkum etti.

Konuya ilişkin AİHM’de açılan davalar, Risale-i Nur adlı eserin 2007 ve 2010 yıllarında Rus mahkemeleri tarafından alınan iki değişik kararla yasaklanışının ardından, eseri yayımlayan Nur-u Bedi Eğitim Kültür Vakfı, bu vakfın yöneticisi İbrahim Salihoğlu İbrahimov ve Krasnoyarsk bölgesi Müslümanlarından oluşan bir dernek aracılığıyla açılmıştı.

AİHM RUSYA’YA DERS VERDİ

İfade özgürlüğünün demokratik toplumlar için önemini bir kez daha hatırlatan AİHM, Rus mahkemelerinin Said Nursi’nin eserlerine getirdikleri yasağı yeterince gerekçelendirmedikleri sonucuna vardı.

AİHM ayrıca, yasaklanan Risale-i Nur eserlerinin Rusçaya 2000 yılında çevrildiğini, o tarihten 2007’ye kadar ülkede serbestçe dağıtıldığını ve Rus hükümetinin bu yedi yıl içinde yayının herhangi bir dini çatışma veya zarara neden olduğunu ispatlayamadığını da not etti.

Bu tespitlerden yola çıkan AİHM, Rusya’nın; Said Nursi’nin kitaplarını yasaklayarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10’uncu maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Karar gereği Rus hükümeti davacılardan İbrahim Salihoğlu İbrahimov’a 7 bin 500 euro manevi tazminat ödeyecek.

(KAYNAK: Risalehaber, Nurdanhaber)

 

image_print

HABERLER