AKÇAKALE MAĞARASI, GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ’NE DEVREDİLMELİ - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

18 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

AKÇAKALE MAĞARASI, GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ’NE DEVREDİLMELİ

Giriş Tarihi: 02 Mayıs 2017 - 19:08

Son Güncelleme: 02 Mayıs 2017 - 19:08

Türkiye’nin en büyük mağaralarından biri olarak bilinen ve  1996 yılında Mustafa Levent tarafından bulunan Gümüşhane Akçakale mağarası, keşfedildiği  günden bugüne  21 yıldır turizme açılmayı bekliyor.

19 bin m2 lik iç alanı, ve ortalama 40 metrelik yüksekliği ile Türkiye’nin en büyük ve görkemli mağralarından biri olan Akçakale mağarası, bilim çevreleri ile MTA tarafından verilen raporların çelişkisi nedeniyle bugüne adar hizmete açılamadı.

Akçakale mağarası ile ilgili olarak 1996 yılında ilk  bilimsel çalışmaları yapanlardan biri olan Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek’in Gümüşhane Üniversitesi rektörü olması da büyük bir fırsat bilinerek bu mağara Gümüşhane Üniversitesi’ne devredilmeldir.

Akçakale mağarası Gümüşhane Üniversitesi’ne 800 metre yakınlıktadır.

Dolayısıyla, neredeyse kendi toprakları içinde olan Akçakale Mağarası Gümüşhane Üniversitesi’ne devredilmelidir. Bu devir gerçekleşirse, mağara hem Gümüşhane Üniversitesi’nin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Turizm Fakültesi gibi fakültelerin hem uygulama yapacağı çok önemli bir enstrüman olur, hem de Gümüşhane’nin bu çok önemli turizm değeri, bilimsel bir kurumun elinde olmuş olur.

Mağaranın Gümüşhane Üniversitesi’ne devredilmesini gerektren en önemli sebep de, Akçakale mağarsı ile bilimsel çalışmaları olan Prof.Dr.Halil İbrahim Zeybek’in Gümüşhane’de bulunması ve Üniversitemizin rektörlüğünü yapmş olmasıdır.

Bir diğer önemli konu da, Akçakale mağarası Gümüşhane Üniversitesi’ne devredilirse, MTA devre dışı kalacak ve mağara ile ilgili raporlar doğrudan Gümüşhane Üniversitesi’nin  bilim adamları tarafından hazırlanacaktır.

Gümüşhane Valisi Sayın Okay Memiş’in,  Gümüşhane’nin Sayın Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ve Sayın Cihan Pektaş’ın, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Sayın Halil İbrahin Zeybek’in bu önemli konuya sıcak bakacaklarını ümit ediyorum.

(Haber – Yorum: Hasan PİR)

 

image_print

HABERLER