AKGÜL, PEKTAŞ ve KÖSE GÜMÜŞHANE’DE EZBERLERİ BOZDULAR… - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

28 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

AKGÜL, PEKTAŞ ve KÖSE GÜMÜŞHANE’DE EZBERLERİ BOZDULAR…

Giriş Tarihi: 01 Ocak 2018 - 0:10

Son Güncelleme: 31 Aralık 2017 - 21:49

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI

Allah (c.c.), insanı kâinatın merkezinde yaratmıştır. İnsan eşref-i mahlukat olduğu gibi, Allah’ın doğrudan kendisine muhatap aldığı bir mahlukudur.

Kâinatın en şuurlu mahlûku insan, yaşayabilmek için yiyecek, içecektir. Barınmak için mesken sahibi olacaktır. Ama, bu ihtiyaçlar insan için amaç değil, vasıtalardır.

Ne yazık ki, günümüzde zaman zaman amaçlarla araçlar karıştırılmış ve araçlar amaç gibi algılanır olmuştur.

Temiz bir çevre, bir geniş meydan, geniş yollar, bol ağaçlı parklar, gezinti yolları,  bir kentte insanların hayatlarını doğrudan olumlu yönde etkileyecek faktörlerdir. Bunlar gözardı edilip, günümüzde ifade edildiği şekliyle “rant” tabir denilen sıcak para getirisine kentler, kent meydanları, parklar, caddeler heba edilirse bu kaosun asıl kurbanı insan ruhu olur.

Bu keyfe keder veren olumsuz fotoğrafın, hemen hemen her kentte örneği vardır.

Avrupa, bu madde ve rant kıskacını bize göre belki bir 100 yıl önceden aşmış, öncelikle kentlerde insana rahat nefes aldıracak meydanlara, caddelere, yeşil alanlara, parklara yer ayrılıp, kamusal bir sağlıklı ortam oluşturulmuştur.

*****

Gümüşhane; Cumhuriyet’in ilanından hemen sonra 1925 yılında vadi boyuna taşındığında sıfırdan modern kent olma şansını yakalamışken, her nasıl olmuşsa daha ilk günden itibaren sanki yüzlerce yıl önceden kalan bir plansızlığın kurbanı olup, bir imarsızlık ve düzensizlik kaosu girdabına düşmüştür.

Vadiye kuruluşu üzerinden sadece 92 yıl geçmesine rağmen, Gümüşhane bu 92 yıllık kent oluşum serüveni sonunda adeta 900 yıllık yorgunluğun izlerini taşıyan bir ihtiyar kişi konumuna gelmiştir. Evet, Gümüşhane 92 yılda bu hale gelmiştir…

Bu kentte 92 yıldır yoğun ve çarpık olarak devam eden yapılaşmanın durdurulup, “medenilik, modernlik ve mutluluk” odaklı  bir yapılaşmanın başlaması süreci ve dik duruşu bugüne kadar hiç olmadı. Ama, bu konuda cumartesi günü çok önemli bir siyasi iradeyi bir milat olarak gördük ve yeniden umutlarımız yeşerdi…

Evet, biz bu ışığı 30 Aralık 2017 Cumartesi günü Ramada Otel’de AK Parti İl Başkanı Sayın Köse’nin organize ettiği toplantıda gördük.

Gümüşhane Milletvekilleri Sayın Hacı Osman Akgül ve Sayın Cihan Pektaş’ın net ve açık  bir irade ortaya koyarak Gümüşhane’nin bozulan yapısını düzeltmek için ciddi planlamalar yaptıklarını ve bu planlamaların uygulamaya konulmaya başladığını gördük.

Öncelikle Hükümet binası çevresinde düşünülen kent meydanı için çalışmalar devam ederken, bu kapsamda Halk Eğitim Müdürlüğü binasının bu bölge içinden alınıp, Karşıyaka Mahallesi’ne kaydırılması ve eski itfaiye binası arsasına Halk Eğitim Müdürlüğü’nün yapılacak olması şehirdeki yoğunluğun sadeleştirilmesi adına ilk önemli hamledir…

Gümüş Otel’in yerinin şehir parkı yapılması düşüncesi de aynı kapsamda bir başka önemli gelişmedir… Şehir nefes alacak… Sayın Osman Bey bu konuda çok kararlı. Burası ne pahasına olursa olsun park yapılacak diyor. Bu karar ve iradeye her şeyden önce saygı duyulup, teşekkür edilir.

Yeni Mahalle’de bulunan İl Özel İdaresi (Eski Köy Hizmetleri) yerleşkesi de Tekke Köyü’ne taşınacak. Bu alan da boşaltılacak.

Bir diğer önemli konu da Akçakale, Tekke ve Mescitli’nin Gümüşhane’ye bağlanması konusu. Bu konuda da Belediye, Valilik, Milletvekilleri, AK Parti İl Başkanlığı ve kent kamuoyu  olumlu görüş bildiriyor… Bir an önce bu işin de tamamlanması gerekir. Ama, her nedense bu iş uzadıkça uzuyor…

Bütün bunlardan sonra, Gümüşhane Valilik binası dahil olmak üzere pek çok kamu binasının şehrin yeni açılım güzergâhı bölgelerine taşınması ve boşalacak yerlere mutlaka kent meydanı, şehir parkı gibi çevresel ve sosyal alanların yapılması ümran bir Gümüşhane için vicdan sahiplerinin öncelikli görevi olmalıdır.

Gümüşhane’de ezberleri bozan bir diğer önemli gelişme de STK larla istişare edilmesi gerçeğinin uygulanmaya başlanması olmuştur.

Ramada Otel toplantısında gördük ki, STK’larla istişare bu şehir için çok önemli bir ihtiyaç.

Yerel yönetimlerin olsun, genel yönetimin olsun yapacakları çalışmaları mutlaka kamuoyu ile paylaşmaları, istişare etmeleri gerekir.

Bu bağlamda; 2018 yılı içinde yapılması planlanan Şehir Otogarı’nın yer belirlenmesinin de STK’ların görüşleri alınarak, ya da halk anketi ile belirlenmesi gerekir. Bekleyip görelim… Konu ile ilgili yetkililer bu çok önemli uygulamayı yapacaklar mı, yoksa “Biz bu işi çoktan bitirdik. Yeri belirledik” diyerek Sayın Milletvekillerimiz Akgül ve Pektaş’ın ve AK Parti İl Başkanı Sayın Köse’nin başlattıkları STK istişare zincirini kırıp, işlemez hale mi getirecekler?

Sonuç olarak diyorum ki; Milletvekillerimiz Sayın Akgül, Sayın Pektaş ve Sayın İl Başkanı Köse, STK larla istişare yolunu açarak, 92 yıllık bu genç ama erken ihtiyarlamış kenti tekrar gençliğine kavuşturabilmek için güzel bir yol açmışlardır.

Gümüşhane’de EZBERLER şimdilik Ramada Otel toplantısı ile bozuldu. Ben, Sayın Akgül, Sayın Pektaş ve Sayın Köse’ye güveniyorum… İnşallah bu şehrin geleceğine sahip çıkma kararlılıklarını devam ettirirler.

Güzel günler ve güzel yıllar dileğiyle.

 

image_print

HABERLER