BAŞARIDA ZEKA VE ÇALIŞMANIN RÖLÜ - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

28 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

BAŞARIDA ZEKA VE ÇALIŞMANIN RÖLÜ

Giriş Tarihi: 23 Mart 2018 - 14:12

Son Güncelleme: 23 Mart 2018 - 14:12

Yalın bir ifadeyle, “Başarıyı” Ortaya herhangi bir çalışma yada güç koyarak istenilen sonucu elde etmek için verilen uğraş” olarak tanımlamak mümkün.

Başarılı olunabilmede hem zekanın hem de çalışmanın önemi çok büyüktür. Ancak, bu iki durum kıyaslandığında çalışmanın öneminin daha fazla olduğu söylenebilir. Çünkü bir insan ne kadar zeki olursa olsun işlenmeyen ve bir emek uğrunda kullanılmayan bir zekâ bir işi başarmak için yeterli olmayacaktır.

Kişinin başarılı olması, öncelikle bir hedefinin olmasına, ardından da bu hedef uğrunda çalışmasına bağlıdır. Hedefini belirleyen ve bu uğurda mücadele ederek çalışan kişiler mutlaka amaçlarına ulaşırlar. Çalışmadan zekiliğine güvenerek bir işin üstesinden gelmeyi planlayan kişiler ise başarı için düşledikleri amaçlarına geç ulaşır bazen de hiç ulaşamazlar. Çünkü başarı her zaman emek ister. Emeksiz bir zeka kişiyi zeki kılar ama çok da fazla bir yarar sağlamaz.

Emeğin ve çalışmanın olmadığı yerde başarı da olmaz. Bu nedenle herkes hedeflerini belirlemeli ve bu uğurda çok çalışarak zekasını boşa harcamamalıdır. Hem zeki olup hem de çok çalışan kişiler bu dünyada büyük başarılara imza atmış kişiler olduğu bilinen gerçeklerdendir.

Biz her ne kadar başarılı olmanın sırrını zeka ve çalışmada aramış olsak da günümüz dünyasındaki gerçek göstergelerin bunu yansıtmadığını görüyoruz. Ortada emek ve çalışma olmadan da (emeksiz)  başarılı olunabildiğine dair saptamalar var.

Whatsapp tan bir öğretmen arkadaşım, başarı ile ilgili olarak gönderdiği mesajında:

MATEMATİK YALAN SÖYLEMEZ diyor ve bir formülle de başarıda etkisi kanıtlanmış olan; “Zeka, Çalışmak, Deneyim, Yalakalık, Torpil”  gibi önemli beş temel ögenin de yüzdelerini veriyor.

Formül şöyle: Alfabedeki her harf sırasındaki puanla değerlendiriliyor. Bu puanlar  sözü edilen Ögelerin  harfleri ile  buluşturularak ayrı ayrı toplanıp  yüzdeler elde ediliyor.

Örneğin: ZEKA için bu yüzde  %50 Nasıl mı?

(Z=29+E=6+K=14+A=1)=50%..Benzer şekilde yapılan diğer  hesaplamalara göre de ÇALIŞMAK=85%, DENEYİM=90%, YALAKALIK=100%, TORPİL=110% olarak belirlenmiş oluyor..

“Emeksiz başarı için, “Kabak ve Kavak” hikayesini anlatmanın tam yeri ama 35. Muhtarlar toplantısında Sayın Reis anlatmıştı. Umarım dinlemişinizdir.

Şartlar ne olursa olsun bendeniz yine de  “ÇALIŞMAK” diyorum ve Büyük Atatürk’ten özlü bir sözle bitirmek istiyorum…

“TEK BİR ŞEYE İHTİYACIMIZ VARDIR. ÇALIŞKAN OLMAK”.

Not: Biz bir elbise diktik. Üstüne uyana giydirmek te sizden.

image_print

HABERLER