BU VATAN KOLAY KURULMADI

Yeni nesil zamanının çoğunu kitap okuyarak geçirmiyor.. Yeni nesil oynayacağı oyuncağı olmadığı için örneğin eştiği çukura misket dahi bulamadığından cevizleri doldurmaya çalıştığı oyunları hayal gücü kullanarak bulmaya çalışmıyor. Yeni nesil sadece istiyor. Almak istiyor. Görmek istiyor. Hemen istiyor…

Yeni nesile eski usülle bir şeyleri anlatmak zor. Ama bu vatan da kolay kurulmadı zaten. Öğrencilerimin önce bunu bilmelerini istedim. O zaman yerinde gidip göstermeli diye düşündüm. Yeni nesile daha iyi anlayacağı bir dil ile konuşmalıydı. 20 Ekim cumartesi günü sınıf rehberliğinden de sorumlu olduğum 24 değerli öğrencim ve onlar için her şeylerini vermeye hazır vefakar velilerimden dört tanesi ile sonbaharın güzel renklerine bürünmüş Erzurum’a gittik.

Tarihin tozlu sayfalarının sararmış ruhu, sonbaharla birlikte gittiğimiz her yerde bizi karşıladı. Hem gezdik, hem öğrendik hem de duygulandık. Tabyalardan çifte minareli medreseye kadar gezdiğimiz bir çok tarihi yer arasında ise bizi en çok etkileyen yer kongre binası oldu. Çünkü burada adeta yıllar öncesine gittik ve Erzurum Kongresini yeniden yaşadık. Öğrenciler önce önlerinde Erzurum Kongresine katılmak için bölgelerinden gelenlerin isimlerinin yazılı olduğu sıralara oturdular. Görevli bir bayan ilk olarak içeri girerken kapıda gördüğümüz Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafına dikkatleri çekerek oldukça etkileyici bir dil ile anlatmaya başladı. Çok dikkat etmeden sadece bakarak içeri girdiğimiz bu fotoğrafta Mustafa Kemal kendisine bol gelen bir pantolon giymektedir. Çünkü uzun yıllar askerlik yapan başkomutanın sivil bir kıyafeti yoktur ve zamanın Erzurum valisi Münir Bey ona kendi kıyafetlerinden birini vermiştir.

Öğrenciler Erzurum Kongresinin gizli kahramanlarından birinin de kendisine Mustafa Kemal Atatürk’ ü tutuklama emri verilen ama bu görevi yerine getirmeyerek Mustafa Kemal Atatürk’e sadık kalan Kazım Karabekir Paşa’ nın olduğunu, kongrenin bir çok zorluk içerisinde yapılmaya çalışıldığını öğrendiler. Bina içerisinde kongreye katılan kişilerin fotoğraflarının da olduğu bir bölümde kongreye Gümüşhane’den katılan Ali Fuat Kadirbeyoğlu’ nun fotoğrafına da rastlayan öğrenciler adeta Erzurum Kongresini yeniden yaşadılar.

Öğrenciler görevli bayanın anlatımı bittiğinde salondan çıkarken o fotoğrafa yine baktılar. Bu sefer büyük başarılara imza atmış Ulu Önder Mustafa Kemal’in yolun başındayken bir tane bile sivil kıyafetinin olmadığını bilerek baktılar. Ve gördüler. Bu vatanın kolay kurulmadığını gördüler.