DÜĞÜNLERİMİZİN PERİŞAN HALİ - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

19 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

DÜĞÜNLERİMİZİN PERİŞAN HALİ

Giriş Tarihi: 19 Ağustos 2017 - 9:51

Son Güncelleme: 19 Ağustos 2017 - 9:51

Yıllar oldu bir köy düğününe katılmayalı.

Biz, ortaokul – lise cağlarındaydık ve zaman zaman yer olmadığında büyükler bizi “siz küçüksünüz diye” odadan dışarı çıkarırdı büyüklere yer acilsin diye. Ama o düğünlerin tadı hâlâ damağımda. Davul zurna çalar, uzun halay halkaları olurdu. Sonra geleneksel oyunlar yapılırdı, delikanlılar arasında küfür yoktu ve şiddetin dozu vardı. Kimsenin içki içtiğine ya da sarhoş haline şahit olmazdık, çünkü böyle şeyler gece yarısından sonra küçük bir grup tarafından çok gizli yapılırdı ve sabaha herkes normaldi. Düğün bile olsa her şey kendine ait bir ciddiyet içerisinde ifa edilirdi.

İki hafta önce köyde bir düğüne rast geldim hatta düğünü duyunca Hollanda’ya dönüş tarihimi değiştirdim sırf düğüne katılayım diye. Damağımdaki düğün tadını bulacağım zannettim ama nerdee…

Hoşgeldin ve cay/yemek ikramı her zaman ki gibiydi, sonra dostlarla muhabbet.. İyiki gelmisim dedim. Sonra yöremize ait olmayan bir müzik ve ona göre halayı görünce biraz şaşırdım ama olur dedim sonuç da eğlencedir. Daha sonra, daha yatsı olmadan sarhoş gençler gördüm 30-35 yaşlarında ve eyvah dedim. Kendini kaybeden bu gençler sağa sola sataşıyor ve hakaret ediyorlardı, tabi uzun sürmedi sarhoşların birisi küfür etmiş ve muhatabı onu dövmüş ve tabi ortalık karıştı. Dakika bir gol bir…

Gerisinin nasıl geldiğini az çok tahmin edersiniz. Sonra güya düğün adeti ya da bizim oyunlar diye tamamen küfür ve şiddetten oluşan garip şeyler yapmaya başladılar. Sanki insanlar kenara çekilmiş ve içlerindeki canavarlar serbest bırakılmıştı. En ağır küfür, hakaret ve şiddetin en yüksek dozu havada uçuşuyordu.

Başka bir düğünde damadın düğüne gelen yakın arkadaşları şiddetin dozunu artırınca on dakika sonra kavga etmişler ve çekip gitmişler! Öyle bir hal almış ki  itiraz etsen o zaman “sen delikanlı değilsin” diye yaftalıyorlar tabi kimse bu yaftayı istemiyor.

Öte yandan yeni bir çeşit magandalık çıkmış. Önceden bir kenarda atarlardı mermileri simdi adet (!) olmuş halay çekenlerin başı üzerinden atılıyor, ama muhtar silah ile kafa arasındaki mesafeyi iyi ayarlayamayınca geriye gelen mekanizmanın çarpmasıyla iki kişinin kafasını yardı. Ama kimse kızmadı çünkü delikanlılığa ters!

Uzun yazdım ama düğünde uzun kaldım zannetmeyin en fazla bir saat dayanabildim. Nerden geldim buraya deyip çekip gittim. Aslında kiminle konuşsan durumdan şikâyetçi ama kimse birşey yapmıyor.

Büyüklerimizin acilen bu kontrolsüz ve kötü gidişata dur demesi lazım. Bunu hem edep adına, hem ahlak adına, hem düğünlerimizin eski tadına kavuşması adına acilen yapmalılar. Hem de bu bizim dedelerimizden aldığımız emaneti evlatlarımıza sağ salim teslim etme görevimizdir.

 

image_print

HABERLER