ERYILMAZ’DAN 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

25 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

ERYILMAZ’DAN 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI

Giriş Tarihi: 02 Aralık 2017 - 19:28

Son Güncelleme: 02 Aralık 2017 - 19:28

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI

“Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde onbeşi yani 1 milyardan fazla kişi çeşitli yeti yitimi ( Engellik ) durumuna sahiptir. Engellilik oldukça çeşitlilik göstermekte nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeniyle de engelli sayısı giderek artmaktadır.

Devletimizin Engellilere tanıdığı sosyal haklar olan;

İŞKUR tarafından Ceza paraları engelli vatandaşlarımızın istihdamı, mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyonu için kullanılmaktadır.

Türk hava yolları ile seyahat halinde belirlenen esaslar doğrultusunda engeliler %40 indirimden yararlanmaktadır.

Belediyeler ve Belediyelere bağlı özel kuruluşlar toplu taşıma araçlarından engelliler ücretsiz veya indirimli olarak yararlandırmak zorundadır.

%50 üzeri ağır bakım gerektiren engelli hastalara evde bakım hizmeti ve refakatçisine devletimiz tarafından ücret ödenmektedir.

18 yaşını bitirmiş ve herhangi bir yerden geliri olmayanlar emekli sandığına veya bulunduğu yerdeki valilik veya kaymakamlık makamlarına başvuru yaparak 2022 sayılı yasa gereğince aylık bağlanmasını talep edebilmektedirler.

Bu ve buna benzer birçok kolaylığı devletimiz Engelli kardeşlerimize sağlamaktadır. Gerek Devlet Kurumu gerek Özel Sektör olsun incelenerek engelli kardeşlerimizin daha fazla istihdam edilmeleri sağlanmaktadır. 2002 yılında Kamuda çalışan engelli memur sayısı 5 bin 777 iken 2015 yılı son verilerine göre çalışan engelli memur sayısı 40 bin 656 ‘ya ulaştı. Ayrıca 2002 yılı gerek Kamu gerek Özel sektörde çalışan işçi sayısı 45 bin 621 iken bu rakam 2015 yılı sonu itibari ile 98 bin 855 ‘e yükselmiştir. Bu ve buna benzer hizmetlerinden dolayı Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Sayın Başbakanımıza Sayın Bakanımıza ve   ilgili tüm yetkililere teşekkür ediyoruz.

Bilinmelidir ki Engelli kardeşlerimiz toplumun en fazla korunmaya ihtiyacı olan kişileridir. Ülkemizde sayısal olarak 8 milyonu aşkın engelli kardeşimiz var onlar sesleri duyulmayan iş aş verilmeyen en önemlisi kamusal haklardan yararlandırılmayan bireyler olarak anılmamalı aksine Engellilerin yaşamları kolaylaştırılmalı, kamusal alanlardan faydalanmaları sağlanmalı ve kamusal alanlar engellilere uygun hale getirilmelidir.

Birçok Kamuda çalışan veya çalışmayan Engelli kardeşlerimizle birebir görüşmeler sağladık sorunlarını dinleyip çözüm yönünde ön ayak olmaya çalıştık. Bir çok engelli kardeşimiz; sıkıntılarını anlatma yolunda olsun iş görebilme düzeyi yönünde olsun birtakım şikayette bulundular. Özellikle Kamuda çalışan Engelli kardeşlerimiz Birim yetkililerine derdimizi  anlatamıyoruz dendi. Sanki engelli değil normal çalışanmışız gibi bizlere muameleler yapıldığı söylendi. Buradan tüm yetkili arkadaşlara ve Sayın Valimize seslenmek istiyorum Kamuda çalışan engelli kardeşlerimizin sorunları dinlenmeli ve o doğrultuda çözümler üretilmelidir. Temennimiz bir an önce tüm engelli kardeşlerimizin sorunlarının çözüme kavuşmasıdır.

Bütün bu duygu ve düşüncelerle tüm engelli kardeşlerimizin 3 Aralık dünya engelliler gününü kutlar. Engelli adayı olan her bireylerinde engelli kardeşlerimizin yaşam haklarına saygı duymalarını ve çözüm üretmelerini beklerim. Saygılarımla… ”

GÜMÜŞHANE ENGELLİLER SOSYAL YARDIMLAŞMA

VE DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI

MÜRSEL ERYILMAZ

image_print

HABERLER