GÜMÜŞHANE BİLİM VE SANAT MERKEZİ’NDEN TÜBİTAK’TA İKİNCİ BÖLGE BİRİNCİLİĞİ - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

19 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANE BİLİM VE SANAT MERKEZİ’NDEN TÜBİTAK’TA İKİNCİ BÖLGE BİRİNCİLİĞİ

Giriş Tarihi: 25 Nisan 2017 - 10:26

Son Güncelleme: 25 Nisan 2017 - 10:27

TÜBİTAK tarafından 27-30 Mart 2017 tarihlerinde Erzurum’da düzenlenen 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışmasında bölge birinciliğini kazanan Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi yeni bir başarıya daha imza atarak, TÜBİTAK’tan ikinci bölge birinciliğini de kazandı.

17-19 Nisan 2017 tarihlerinde Erzurum’ düzenlenen  yarışmada Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi, “Bitki Büyümesinde Organik Taşın Etkisi” projesi ile tekrar bölge birincisi oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından yürütülmekte olan  (Bu Benim Eserim) projesinde 11 Ortaokullar arası Erzurum Bölge Finaline Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik alanlarından Bin 656 başvuru arasından ön elemeler sonucu 50 proje davet edildi.

11 ilin yarıştığı Bölge finalinde, Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi tarafından hazırlanan dört proje Erzurum Bölge Finalinde sergilenmeye değer bulundu.

Biyoloji alanında Fen ve Teknoloji Öğretmeni Işıl Balki’nin danışmanlığında Eren İskender ile Yaren Gürer’in hazırladıkları “Bitki Büyümesinde Organik Taşın Etkisi” adlı proje; Fizik alanından Sınıf Öğretmeni Arif Ertürk’ün danışmanlığında Fatma Zehra Burnaz’ın hazırlamış olduğu “Bilgiyi Yarıştır Elektrik Devresini Öğren” adlı proje ile;  Fizik Öğretmeni Deniz Güngör’ün danışmanlığında Ravza Ülker-Zeynep Sude Ayvaz’ın hazırladıkları “Soğukları Soğuk Sıcakları Sıcak Tutan Piknik Sepeti” projesi, Elif Kuzucu – Vildan Sena Kaya’nın hazırladıkları “Toprağın Su Tutma Kapasitesini Arttırabilir miyiz?” adlı projeler Erzurum Bölge Finalinde sergilendi.

“BİTKİ BÜYÜMESİNDE ORGANİK TAŞIN ETKİSİ” BÖLGE BİRİNCİSİ

Biyoloji alanından Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden Eren İskender ile Yaren Gürer’in Fen ve Teknoloji Öğretmeni Işıl Balki’nin danışmanlığında hazırlamış oldukları “Bitki Büyümesinde Organik Taşın Etkisi” adlı proje Bölge Birincisi oldu.

Eskişehir’de yapılacak Türkiye Finallerine katılmaya hak kazanan Proje, 23-26 Mayıs 2017 tarihleri arasında bölgemizi temsil edecek.

“Bitki Büyümesinde Organik Taşın Etkisi” ile Bölge birincisi olan, projede gerçekleştirmek istediklerini ifade eden Eren İskender ile Yaren Gürer “ Bu proje Gümüşhane’nin Uğurtaşı Köyü’nde bulunan andezit taşının, kurşun ve çinkonun bitki yetiştirileceğinde kullanılmasının üretim verimliliğine ve bitkinin büyüme hızına olan etkisi incelenmiştir. Çalışma sırasında literatür taraması yapılarak konu ile alakalı kitaplar, makaleler ve tezler taranmıştır. Bitki tohumu olarak da Gümüşhane fasulyesi seçilmiştir. Gümüşhane Üniversitesi’nde toprakların elementer ölçümleri yapılmıştır. Sonuç olarak andezit karıştırılmış toprakta bulunan bitkinin en fazla büyüdüğü ortaya çıkmıştır. Bu toprakta bitkinin büyümesini sağlayıcı elementlerin daha fazla olduğu tespit edilmiştir. İkinci olarak kurşunlu toprakta büyüme gerçekleşmiştir.

Tarımsal uygulamaların en önemlilerinden biri olan kimyasal gübreleme bir yandan üretime katkılar sağlarken diğer yandan da bir takım olumsuzluklara neden olabilmektedir.  Bu proje ile de kimyasal gübrelemelerden kaçınılması, organik andezit taşının normal toprağa karıştırılmasının üretimde verimliliği arttırabileceği tespit edildiğini ifade ettiler.

DOĞAN ÖĞRENCİLERİ TEBRİK ETTİ

Erzurum Bölge Finalinde projelerini sergileyen öğrenci ve öğretmenleri tebrik eden, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Bölge birinciliği bizi mutlu etti. Dereceye giren ve girmeyen tüm öğrenci ve öğretmenlerimizi tebrik ediyorum” dedi.

(Kaynak: Gümüşhane Milli Eğitim Müdürlüğü Basın Bürosu – 25.04.2017)

 

image_print

HABERLER