1.ULUSLARARASI GÜMÜŞHANE SEMPOZYUMU BAŞLADI - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

24 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

1.ULUSLARARASI GÜMÜŞHANE SEMPOZYUMU BAŞLADI

Giriş Tarihi: 16 Ekim 2017 - 18:10

Son Güncelleme: 16 Ekim 2017 - 19:25

Gümüşhane Üniversitesi-Türk Tarih Kurumu işbirliği ve Gümüşhane Valiliği-Gümüşhane Belediyesi katkılarıyla düzenlenen 1. Uluslararası Gümüşhane Sempozyumu, Gümüşhane Üniversitesi Kongre Merkezi’nde 16 Ekim 2017 Pazartesi günü başladı.

Gümüşhane’nin tarihi, coğrafi, sosyo-kültürel yapısı ve değerlerini ortaya çıkarmak ve bilimsel veri tabanını güçlendirmek amacıyla düzenlenen I. Uluslararası Gümüşhane Sempozyumu, saygı duruşu ile İstiklal Marşı’nın okunması ve halkoyunları gösterisiyle başladı.

Sempozyumun açılış töreninde konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, “Gümüşhane Üniversitesi, gördüğüm kadarıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın 81 ilde başlatmış olduğu her ile bir üniversite projesinin en doğru ve en başarılı örneklerden bir tanesidir. Bundan dolayı emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün yetkililere, siyasilerimize ve milletvekillerimize çok teşekkür ediyorum. Şu anki Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek hocam ile birlikte çok daha uyumlu, hem kamuoyu hem de vatandaşla işbirliği içerisinde olan bir yönetim anlayışıyla geleceğe ümitle bakan bir üniversite kadromuz mevcuttur.  Bu tür sempozyumların hem üniversitemize hem de şehrimize ciddi katkıları olduğunu düşünüyorum. Bu sempozyumun gerçekleşmesinde de katkı sağlayan herkese ayrıca teşekkür etmek isterim.” şeklinde konuştu.

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen de konuşmasında Gümüşhane Belediyesi olarak üniversitemiz için ellerinden gelen katkıyı sunduklarını ve bundan sonraki süreçte de bu tür sempozyumlara katkı vereceklerini belirterek, “Bizim tek işimiz yol ve kaldırım yapmak değil, bu tür sempozyumlara da katkıda bulunmaktır. Gümüşhane, hoşgörü ve huzur kentidir. Bunu şehrin her noktasında hissedersiniz. Bugün bizleri burada buluşturan bu sempozyum vesilesiyle, katkısı olan herkese teşekkürlerimi iletmek isterim.” açıklamasında bulundu.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, sempozyumların birer bilgi şöleni olduğunu belirterek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Sempozyumlar, önceden belirlenmiş konular üzerinde çok sayıda akademisyen ve araştırmacının tebliğler sunduğu, tartıştığı, katılımcılarla belirlenen konu üzerinde görüş alışverişinde bulundukları önemli bilimsel organizasyonlardır. Biz, bölgesel coğrafya derslerine derse söyle bir cümle ile başlarız: Yeryüzünde iki nokta yoktur ki birbirine tıpa tıp aynısı olsun. Ülkemizde belirli özellikleriyle birbirine yakın birbirine benzeyen alanlar elbette vardır. Ama her yöremiz, birbirinden ayrı özellikler ve ayrı güzellikler taşır. Gümüşhane yöremiz de bütün özellikleriyle farklı bir yöremizi oluşturuyor. Bu yöremizi diğer yörelerden ayıran özelliklerden ilki çok çetin bir topografyasının olmasıdır. İlimiz gerek Zigana dağları gerekse Gümüşhane dağları ile kuşatılmıştır. Bu dağlar Harşit çayı ve kolları tarafından yarılmış, parçalanmış çetin bir topografya oluşturmuştur. Bu güçlüklerinin yanı sıra, ilimizin çok özel turistik çekicilikleri de bulunmaktadır. 378 endemik tür barındırmasıyla ilgi geçen bir yöremizdir Gümüşhane. Madencilikle hep anılmış, Osmanlı Devleti döneminde Gümüş Sikke’nin bir dönemde basıldığı bir yöredir burası. Bunun dışında arşiv belgelerinden İstanbul’daki Tophane-i Amire’de hazırlanan toplar için bakır madeninin gönderildiği bir yöredir de.

Daha önce çeşitli sempozyumların yapıldığını söyledik. Bu sempozyum ise, Gümüşhane’de uluslararası düzeyde gerçekleştirilen ilk sempozyum olma özelliğine sahiptir. Sempozyum kapsamında yurtiçi ve yurtdışından katılım sağlayan 134 katılımcımız bulunmakta. Başta tarih, coğrafya, edebiyat, dil, sosyoloji ve turizm olmak üzere çok çeşitli konular iki gün boyunca sürecek etkinliğimizde tartışmaya açılacak ve anlatılacak. Hemen açılış programının akabinde üç adet sergimiz var. Sergilerimiz konu başlıkları itibariyle Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bayram Nazır, Yrd. Doç. Dr. Kemal Saylan ve Yrd. Doç. Dr. Merve Karaçay Türkal tarafından düzenlenen Osmanlı Arşiv Belgelerinde Gümüşhane Sergisi, ikincisi Gümüşhane sevdalısı ve Araştırmacı yazar A. Güngör Üçüncüoğlu tarafından hazırlanmış Gümüşhane’nin Tarihi Yolları konulu bir fotoğraf sergisi, üçüncü sergimiz ise Edebiyat Fakültesi Dekan yardımcımız Yrd. Doç. Dr. Merve Karaçay Türkal ve eşi Öğretim Görevlisi İhsan Türkal tarafından hazırlanan  Edirne’den Viyana’ya Türk İzleri başlıklı sergimizdir.

Sempozyumun düzenlenmesinde işbirliği yapan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan’a, Gümüşhane Valimiz Okay Memiş’e, Belediye Başkanımız Ercan Çimen’e, bütün yöneticilerimize üniversitemize her türlü katkıyı sağlayan aramızda bulunamayan Organizasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu’na, Yürütme Kurulu Üyemiz Prof. Dr. Bayram Nazır’a, Yrd. Doç. Dr. Merve Karaçay Türkal’a, Yürütme Kurulu üyemiz Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ayyıldız’a, Yrd. Doç. Dr. Kemal Saylan’a, Doç. Dr. Orhan Bingöl’e, Yrd. Doç. Dr. Seda Özsoy’a ve organizasyon hazırlanmasında emeği geçen bütün öğretim üyelerimize, idari personelimize ve organizasyonda görev alan bütün öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Sempozyumun disiplinlerarası bir bilgi birikimiyle, Gümüşhane’ye dair verilerin gelecekte bizlere önemli katkılar sağlayacağını ümit ediyorum.”

Sempozyumun açılış töreni, yapılan konuşmalar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen resim sergilerinin gezilmesinin ardından sona erdi. Sempozyum, iki gün boyunca sürecek bildiri sunumları ile devam edecek.

(Haber: Niyazi Poyraz)

 

image_print

HABERLER