GÜMÜŞHANE’DE BUGÜN ÖNE ÇIKAN GÜNDEM GTSO BAŞKANI AKÇAY’IN AÇIKLAMASI OLDU - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANE’DE BUGÜN ÖNE ÇIKAN GÜNDEM GTSO BAŞKANI AKÇAY’IN AÇIKLAMASI OLDU

Giriş Tarihi: 08 Kasım 2016 - 10:56

Son Güncelleme: 08 Kasım 2016 - 10:58

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay’ın 8 Kasım 2016 Salı günü yaptığı açıklama Gümüşhane’de gündemin birinci sırasına oturdu.

GTSO Başkanı İsmail Akçay’ın “EN GÜZEL HEDİYEMİZ PESTİL KÖMEMİZ” başlıklı açıklamasının tam metni şöyledir.

***********

  EN GÜZEL HEDİYEMİZ PESTİL KÖMEMİZ

Gümüşhane OSB ile ilgili basında zaman zaman   bilgi eksikliğinden  kaynaklı doğru olmayan endişeler yaşandığını görüyoruz.

Organize Sanayi Bölgelerinde hangi işletmelerin kurulacağı veya kurulamayacağı ayrımı Organize Sanayi Bölgelerinin bağlı olduğu  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü  tarafından    listeler halinde belirtilmiştir.

Gümüşhane Karma Organize Sanayi Bölgemizde balkanlığımızın ön gördüğü şartlara ve ilgili yönetmeliklere uygun olarak planlanmış yine bakanlığımızca kurulmasına müsade edilen işletmelerin  bu alanda kurulması  sağlanmıştır. Türkiye’nin her yerinde karma organize sanayilerde bizdeki sektörlerden  daha  fazla çeşitlilikte işletmeler mevcuttur.

Organize Sanayi Bölgelerinde kurulmasına uygun olmayan hiçbir işletmenin Gümüşhane Karma Organize Sanayi Bölgemizde de kurulmasına asla müsade edilmemiştir.

Yine birbirlerini olumsuz etkileme ihtimali olan sektörlerin Karma Organize Sanayi Bölgelerinde bir arada bulunmasına ve kurulmasına yaslarımızca müsaade edilmemiş,  ayrıca yasalara ve mevzuata aykırı bir şekilde hizmet verecek bir işletmenin  yerel yönetimler tarafından da  kurulmasına ve işletilmesine müsade   edilmemektedir.

Zaman zaman Karma Organize Sanayi bölgelerinde  gıda sektörünün diğer sektörler tarafından olumsuz etkilenme endişeleri olmuştur. Gümüşhane Karma OSB’ de   gıda sektörü ile birlikte diğer sektörlerdeki işletmelerin  birbirlerini olumsuz etkilemeleri söz konusu değildir.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu endişelerin ortadan kaldırılması ile ilgili olarak sektör temsilcileri ve üretici firmalarımızla  muhtelif toplantılar yapılmış, bu toplantılar sonucunda  gıda sektörünün diğer sektörlerden olumsuz etkilenip etkilenmediğine dair ayrıntılı bir araştırma yapılmasına karar vermiş, alınan karar doğrultusunda yapılan ön çalışmada bu alanda en yetkili kurumların üniversitelerimiz olduğu saptanmıştır.

Sektör temsilcilerimiz ile üreticilerimizin istek ve talepleri ile bizde Gümüşhane TSO olarak Üniversitemizle görüşmeler yaparak, 2012 yılında Organize  Sanayi Bölgemizdeki  gıda işletmelerinin diğer üretim yapan sektörlerden  ve çevresel etkenlerden olumsuz etkilenip, etkilenmediğinin tespit edilmesine yönelik bir  çalışma yaptırarak ayrıntılı bir rapor hazırlattık.

Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültelerinin ilgili bölümlerinden görevlendirilen  üç Akademisyen hocamız Gümüşhane Karma Organize Sanayi Bölgesinin  hava, su, toprak, ve diğer bütün  çevresel etkilerinin içinde olduğu kısacası   A’dan Z’ye tüm etkenlerin göz önüne alınarak incelendiği  aylar süren uzun ve detaylı  bir çalışma yaparak rapor hazırlamıştır.

Gümüşhane Üniversitemizin hazırladığı bu  raporun  sonuç ve öneriler kısmında yer alan   10. Maddenin  7. bendi rapordan alındığı hali ile şöyledir;

* Gümüştaş cevher zenginleştirme tesisinin gıda firmalarına herhangi bir  etkisinin olup olmadığı  incelendiğinde; Cevher depolama alanı, kırma eleme tesisi, ve yer altı suyu  incelenmiş olup, cevher depolama alanında biriktirilen  cevher brandalarla kapatılmakta, ve kırma eleme tesisine aktarım yaparken toz oluşmaması için ıslatılmaktadır.

Kırma eleme tesisinde cevher boyut küçültme işlemleri kapalı bina  içinde yapılmakta olup, binada  Jet-Pulse torba filtre ile toz toplama  ünitesi mevcuttur. Tesis içerisinde açılmış olan sondaj kuyusundan alınan su numunesinde  yapılan analizde suyun içme ve gıda üretiminde  kullanılabilecek su standartlarında olduğu, içerdiği metallerin TS 266 standartlarının oldukça altında  olduğu belirlenmiştir.Bu durumlar açısından mevcut gıda firmaları ve diğer tesisler için  herhangi bir olumsuz  etkisi bulunmamaktadır.

Üniversite hocalarımızın hazırladığı bu raporda da görüldüğü gibi OSB ‘deki maden işletmesinin gıda sektörüne hiçbir olumsuz etkisi yoktur.

Üniversitemizin hazırladığı bu rapor toplantıya katılan pestil-köme üreticisi firmalarımızla ve üreticilerimizle de  paylaşılmıştır.

Elimizde böyle bir rapor varken gözbebeğimiz pestil – köme sektörümüzü hak etmediği olumsuzluklarla anmak Gümüşhane adına çok üzücüdür, ilimize ve sektöre haksız zarar verir. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak, kendi ayağımıza kurşun sıkmaktır. Kendi ayağımıza kurşun sıkmayalım. İnsanımızın Gümüşhane sevgisinden bir endişemiz yok ancak Gümüşhane adına söylem ve eylemlerin Gümüşhane’mize olumlu katkı ve fayda sağlamasına özen göstermeliyiz.

Dünyanın en güzel pestil-kömesi  Gümüşhane Pestil ve Kömesidir.

Dünyanın en güzel ekmeği Gümüşhane Ekmeğidir.

En güzel balı da  Gümüşhane Balıdır.

En güzel üniversite Gümüşhane Üniversitedir.

Kamuoyunun takdirine  saygı ile duyurulur.

İsmail AKÇAY

Yönetim Kurulu Başkanı

 

image_print

HABERLER