GÜMÜŞHANE’NİN ZİGANASINDAN SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNE FATİHALAR GÖNDERİLDİ - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANE’NİN ZİGANASINDAN SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNE FATİHALAR GÖNDERİLDİ

Giriş Tarihi: 07 Ocak 2018 - 17:52

Son Güncelleme: 07 Ocak 2018 - 17:52

Sarıkamış Harekatı’nın 103. Yılı anma etkinlikleri çerçevesinde, tüm Türkiye ile eş zamanlı olarak 7 Ocak 2018 Pazar günü Gümüşhane Zigana Dağında da saygı yürüyüşü yapıldı.

Zigana Dağı’nda yapılan saygı yürüyüşünü Gümüşhane Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü koordine etti.

Zigana Dağı saygı yürüyüşüne Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Emniyet Müdürü Ömer Faruk Karataş, Gümüşhane İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Cezayir Danışan, Torul Kaymakamı Ertuğrul Aslan, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

1914 yılı sonlarında başlayıp, 1915 yılı ilk aylarında sona eren Enver Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun, Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak için başlattığı ve 30 bin askerin donarak şehit olduğu Sarıkamış Harekatı’nın 103. yılı dolayısıyla Gümüşhane-Trabzon Karayolu’nun Zigana Tüneli çıkışında toplanan yaklaşık bin kişilik topluluk tarihi İpek Yolu Güzergâhından 2050 rakımda bulunan Gümüşkayak Tesisleri’ne kadar “Vatan Size Minnettar, Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez, Vatan Sana Canım Feda” sloganları atarak ve “Tekbir” getirerek 3 kilometre yürüyüş gerçekleştirdi.

Zigana Gümüşkayak Tesisleri önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşma yapan Gümüşhane Valisi  Okay Memiş şunları söyledi:  “Sarıkamış şehitlerinin anıldığı bu günde Zigana Dağından, Sarıkamış’a, tüm Türkiye’ye selam ediyoruz. Nasıl ki 103 yıl önce Mehmetçiğimiz bu ülkenin bekası için o soğukta şehit oldularsa, biz de bu sene bu programı bizim için Gümüşhane için çok önemli sembol olan Zigana dağında gerçekleştirdik. Çokta iyi ettik. Yaklaşık 3 kilometrelik bir yürüyüşten sonra buraya geldik. Türk milleti hakikaten asker bir milletir. İngilizlere, Ruslara, Fransızlara asker bir millet diyemezsiniz. Ama hakikaten Türk Milleti asker doğar. Bir o kadar da disiplinlidir. Dolayısıyla askerlik geleneklerimizde verilen görev yerine getirilir. Mehmetçiğimiz komutanlarının gerekirse ‘öl’ emrine göre hareket eder. Bu vatan için her daim tüm silahlı kuvvetleri mensupları, emniyetimiz ölmeye, şahadete hazırdır. İşte bu Sarıkamış şehitlerimiz de bunun en önemli acı örneklerinden bir tanesidir. 30 bine yakın askerimiz tek bir mermi atmadan şehit olmuşlardır. Bunu da askeri strateji bakımdan göz ardı etmememiz gerekmektedir. Bu mutlaka değerlendiriliyor, mutlaka hesaplanıyordur. Çanakkale’de Gazi Mustafa Kemal’in ‘Ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum’ hareketinden sonra kazınılan bir zafer vardır. Diğer bir örneği 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanımızın emriyle sokaklara inan vatandaşlarımızdan 240 şehidimiz vardır. Bunlar da en az Sarıkamış şehitleri kadar önemlidir. Anayasal sisteme sahip çıkmak için asker olmamalarına rağmen canlarına feda etmişlerdir. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Terörle mücadelede hayatını kaybeden şehitlerimizi şükranla anıyorum.”

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen yaptığı konuşmada şunları söyledi: “103 yıl önce bugün Allahuekber dağlarında -30 derecede yaklaşık 30 bin şehit verdik. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün çok anlamlı bir gün. Sarıkamış bizim için bir destan.  Sarıkamış, torunlarımıza ve geleceğimize anlatacağımız önemli bir tarihtir”

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek de yaptığı konuşmada şunları belitti:  “1. Dünya savaşıyla birlikte bu Rus işgaline uğrayan toprakları elden çıkarmak için doğudaki ordularımız özellikle bugün burada var olmamıza sebep olan, Kars çevresini Rus işgalinden kurtarmak için bir harekat planlanmıştı. Bu harekat çerçevesinde Allahuekber dağlarında ordumuz, Rus ordusunu arkadan kuşatmak için koşullandırıldı. Lakin -30 dereceyi bulan düşük sıcaklıklar karşısında askerlerimiz Rus ordusuyla çarpışmadan şehit oldu” dedi.

Kamuoyunun bilmediği bir ayrıntıyı burada belirtmek istediğini ifade eden Zeybek, şunları söyledi: “ Daha çok güney bölgelerinden gelen askerlerden ordunun kış şartlarına dayanıklı olması için İstanbul’dan 3 gemilik teçhizat hareket etmişti. Lakin her dönemde maalesef hainler çıkıyor. Bu gemilerimizin bilgileri Rus ordusuna bildirildi ve gemilerimiz batırıldı. Hastalık, çetin kış şartları ve teçhizatın olmayışı her yıl bizi bu tür etkinlikleri düzenlemeye sevk ediyor. Rus ordularının Kafkas kumandan vekili Piyetroviç donarak hayatını kaybeden askerlerimizin olduğu alana geldiğinde kendince ‘Ben Türk müfrezesini teslim almak için ulaştığımda, onlar çoktan Allahlarına teslim olmuşlardı’ diyerek manzarayı kendi hatıratında dile getiriyor. Tüm şehit askerlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum.”

Tören, Gümüşhane Müftüsü Ercan Aksu’nun yaptığı dua ve yürüyüşe katılanlara çorba ile simit ikram edilmesiyle sona erdi.

(Kaynak: Gümüşhane Valiliği)

 

 

 

image_print

HABERLER