HASAN ODABAŞ’IN ANISINA - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

23 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

HASAN ODABAŞ’IN ANISINA

Giriş Tarihi: 29 Kasım 2016 - 18:45

Son Güncelleme: 29 Kasım 2016 - 18:45

YUSUF SADIK’IN KÖŞE YAZISI

Eğitimin köşe taşlarından birisi daha yıldız gibi kayarak aramızdan ayrıldı. Hayata 87 yaşında veda eden değerli hocamız merhum Hasan Odabaş; aralarında benim öğretmenim Abdullah Turhan’ın da bulunduğu ilk Köy Enstitüsü mezunlarından biriydi. Örnek alınacak çok yönlü öğretmenler olarak Anadolu’yu aydınlatan bu mumların yetiştirdiği öğrenciler, Türkiye’yi yöneten kadrolar arasında her zaman yer almışlardır.

Merhum Hasan Odabaş hocamızın köy ve şehir öğretmenliği ADD Başkanlığının yanı sıra O’nu daha çok ön plana çıkaran Gümüşhane Yetiştirme Yurdu yöneticiliği olmuştur.

Şair Öğretmen olarak yazdığı şiirler her insanın okuyup ders alacağı dörtlükler ya da beşlikler olarak yerel Demokrat Gümüşhane ve Kuşakkaya Gazetelerinde uzun süre yayınlanmıştır. Son günlerde neden yazmadığını sorduğumuzda ise “yazdıklarım okunsun bu bana yeter” demişti.

Eşini kaybetmenin üzüntüsünü bir türlü unutamayan hocamız bunun içinde, “İnsan kör kuyuda merdivensiz gibi kalıyor” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Hocamın Yetiştirme Yurdundaki görevine 1963 yılında başlaması tesadüfi değildir. Önemli bir görev olan yurt yöneticiliği için aranan “düzenli aile yapısı, kötü alışkanlıklarının bulunmaması, sorumluluk sahibi olması hoşgörülü ve seven olması, sosyal ve kültürel yanının güçlü olması, sanatsal yeteneklerinin, konuşma üslubunun düzgün ve anlaşılır olması, kaba ve küfürlü konuşmaması, giyim kuşamının vasat olması, fiziksel görünümünün bakımlı olması, güven verici olması gibi özelliklere” sahip olunması gerekiyordu. Saydığım bu özelliklerin daha fazlasına sahipti merhum Odabaş. Bu özellikleridir ki O’nu Yetiştirme Yurdu Müdürü olarak taçlandırdı.

Emekli olduktan sonra da yaşantısındaki sadelik ve beyefendilik her zaman gördüğümüz ve izlediğimiz güzelliklerdi.

Geleceğe ümitle bakan, yeniliğe ve uygar gelişmelere omuz veren merhum Odabaş, yeni ufuklara yelken açmak için kendi imkanları ile İngiltere’de bir yıl dil eğitimi de almıştı.

Sonuçta her fani gibi değerli Hasan Odabaş, bir öğretmenler günü 24 Kasım 2016 da bizlere veda ederek aramızdan ayrıldı. Ruhu şad olsun. Hocası olarak; Oğlu Emekli Hakim Albay Ertuğrul Ozan Odabaş’ın şahsında tüm aile bireylerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Tüm eğitim camiasının başı sağ olsun.

 

image_print

HABERLER