SADECE EKONOMİK KRİZLERDE DEĞİL HER ZAMAN OKUNMASI GEREKEN BİR ESER: “İKTİSAT RİSALESİ”

Son dönemlerde özellikle dolar kurunda meydana gelen yükselişlerle ortaya çıkan ekonomik krizi aşmada devletimizin alacağı ekonomik önlemlerin yanı sıra vatandaşlar olarak bizlerin de ferdî ve ailevî bazda alacağı bazı önlemler çok önemlidir.

Ekonomik krizlere karşı ferdî ve ailevî bazda alınabilecek en önemli önlem “iktisatlı yaşayıp, israftan uzak durmaktır”

Son asır İslam âlimlerinden Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin yazdığı Risale-i Nur Külliyatının Lemalar kitabında yer alan “İktisat risalesi” bu bakımdan okunması gereken önemli eserlerden biridir.

Bu önemli eserin  tamamını sunuyoruz:

İktisat Risalesi

 İktisat ve kanaate, israf ve tebzîre dair.

    كُلُوا وَاشْرَبُوا وَلاَ تُسْرِفُوا  

(“Yiyin, için, fakat israf etmeyin.” A’râf Sûresi, 7:31)

ŞU ÂYET-İ KERİME, iktisada kat’î emir ve israftan nehy-i sarih suretinde gayet mühim bir ders-i hikmet veriyor. Şu meselede Yedi Nükte var.

BİRİNCİ NÜKTE

Hâlık-ı Rahîm, nev-i beşere verdiği nimetlerin mukabilinde şükür istiyor. İsraf ise şükre zıttır, nimete karşı hasâretli bir istihfaftır. İktisat ise, nimete karşı ticaretli bir ihtiramdır.

Evet, iktisat hem bir şükr-ü mânevî, hem nimetlerdeki rahmet-i İlâhiyeye karşı bir hürmet, hem kat’î bir surette sebeb-i bereket, hem bedene perhiz gibi bir medar-ı sıhhat, hem mânevî dilencilik zilletinden kurtaracak bir sebeb-i izzet, hem nimet içindeki lezzeti hissetmesine ve zâhiren lezzetsiz görünen nimetlerdeki lezzeti tatmasına kuvvetli bir sebeptir. İsraf ise, mezkûr hikmetlere muhalif olduğundan, vahîm neticeleri vardır.

Bu önemli eserin 9 sayfadan oluşan tamamını pdf formatında sunuyoruz.

İktisat Risalesinin tamamı için aşağıdaki linki tıklayınız.

İKTİSAT RİSALESİNİN TAMAMI – TIKLAYINIZ