SOSYAL BİLİMLER LİSESİNE YAKIŞIR ETKİNLİK - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

18 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

SOSYAL BİLİMLER LİSESİNE YAKIŞIR ETKİNLİK

Giriş Tarihi: 21 Şubat 2018 - 22:06

Son Güncelleme: 21 Şubat 2018 - 22:08

Gümüşhane Mareşal Çakmak  Sosyal Bilimler Lisesi tarafından 21 Şubat 2018 Çarşamba günü düzenlenen etkinlikte Ahmet Yesevi ve Kazak edebiyatı tanıtıldı.

Gümüşhane Kültür Merkezi salonunda düzenlenen etkinliğe Vali Okay Memiş de iştirak etti.

Etkinliğe; Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız ve Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğretim üyesi Dr. Cemile Kınacı konuşmacı olarak katıldığ.

Gümüşhane Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Köksal Duman’ın açılış konuşmasının ardından, Dr. Cemile Kınacı tarafından Kazak Edebiyatının oluşumu ve Kazak Edebiyatının teşekkülü ve Prof. Dr. Musa Yıldız tarafından da Ahmet Yesevi’nin hayatını anlatan sunumlar gerçekleştirildi.

Vali Okay Memiş etkinlikte yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Ahmet Yesevi dönemi günümüze etki etmiştir. Ben Giresun’un Piraziz ilçesindenim. Bizler Anadolu’nun Türkleşmesinde çok önemli olan alperenlerin torunlarıyız. Oğuzların Çepni boylarının torunlarıyız, Pir Aziz, Şeyh İdris, Kürtünde Güvenç Abdal, Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri bu bölgede yaşayan bu insanlar Anadolu’yu Türkleştiren ama sadece silahla değil önce gönülleri fetheden o Bektaşi kültürünü, o İslamiyet’in hoşgörüsünün temelini oluşturan tasavvuf ilminin tezahürü gönüllerin fethiyle bu Anadolu coğrafyasını fethetmiş Alperenler. Onlara çok şey borçluyuz. Minnettarız. Bizler de o kuşağın, neslin torunlarıyız. İlimize daha çok hizmet etmek için mücadele ediyoruz. Üniversiteleri çok önemsiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın her ile bir üniversite projesinin ne kadar doğru bir proje olduğunu ben vali olduktan sonra Gümüşhane’de anladım. 2008 öncesinde bir başka Gümüşhane var. 2008 sonrasında çok daha değişen, şehirleşen, modernleşen bir Gümüşhane var. Diğer büyük yatırımlarla beraber geleceğe umutla bakan bir Gümüşhane var. Biz hem Gümüşhane Üniversitesi ile hem de hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi ile gurur duyuyoruz. Sizleri ve diğer üniversiteleri daha çok ilimizde görmekten ve sizleri burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz”

Kazak sanatçıların düzenlediği konserin ardından, konuşmacılara hediye takdim edilerek konferans son erdi.

(Kaynak: Gümüşhane Valiliği İnternet Sitesi)

 

image_print

HABERLER