VALİMİZ SAYIN OKAY MEMİŞ'İN DİKKATİNE… - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

28 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

VALİMİZ SAYIN OKAY MEMİŞ’İN DİKKATİNE…

Giriş Tarihi: 10 Eylül 2018 - 8:00

Son Güncelleme: 10 Eylül 2018 - 0:38

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI

Babalar ve anneler sürekli beraber oldukları için çocuklarının büyüdüğünün pek farkında olamazlarmış. Gümüşhane’de ikamet eden bizler de kent dışında olup ara sıra Gümüşhane’ye gelenler kadar bu şehirde yaşanan değişimlerin pek farkında olamıyoruz.

Gümüşhane’de her alanda çok önemli değişim, gelişim ve yenilikler oluyor. En önemli değişimin yaşandığı mekânların başında ise eski Gümüşhane, yani tarihi Süleymaniye mahallesi geliyor.

Üç yıl öncesi ile kıyas yapılmayacak kadar değişen bu tarih ve kültür mekânına değişim adına eli değen herkese, başta Valimiz Sayın Okay Memiş olmak üzere teşekkür ediyoruz.

Son üç yılda yapılan çalışmalarla ve Sayın Valimizin özel ilgisi ile Süleymaniye kabuk değiştirdi. Yani, Süleymaniye; küllerinden yeniden doğdu…

Süleymaniye mahallesinde iki katlı tarihi binada kahvaltı verilen bir sosyal mekânın açılması Süleymaniye mahallesine yeni bir renk katmış. Kimin aklına gelmiş ise özel tebrik ediyorum.

Günün her saatinde misafirinizi alıp Süleymaniye çay bahçesine gidebiliyorsunuz. Çayınızı, kahvenizi içiyorsunuz. Kahvaltınızı yapıyorsunuz. Tarihin kucağında, zaman tünelinde bunlar oluyor…

Süleymaniye çay bahçesine gidip de memnun olmayan yok. İl Özel İdaresi’nin personeli de güzel hizmet ediyor.

Süleymaniye çay bahçesinde “Sabah Kahvaltı” uygulaması çok güzel olmuş. Çünkü; Gümüşhane içinde veya civarında gerek özel şahıslara ait, gerekse devlet kurumlarına ait genel lokantalar veya et lokantaları var ama, özellikle ve münhasıran kahvaltı veren mekanlar pek yoktu. Bu bakımdan Süleymaniye çay evinin “kahvaltı” imajı ile tanınması çok önemli.

Geçtiğimiz Perşembe günü, ben de Van’dan gelen misafirimi Süleymaniye çay bahçesine götürdüm. Hem misafirim, hem de biz çok mutlu kaldık. Bu vesile ile tüm Gümüşhanelileri bu mekânda çay, kahve içmeye ve kahvaltı yapmaya davet ediyorum ve  “Süleymaniye’de kahvaltı” imajı markalaşmalıdır diyorum.

*******

Süleymaniye ile ilgili bazı hususları da bu vesile ile Valimiz Sayın Okay Memiş’e arz etmek istiyorum.

Süleymaniye mahallesinde çay evi hizmete girdikten sonra sabahın 9’undan akşam geç saatlere kadar insanlar aile ve misafirleriyle Süleymaniye’ye gelip geziyorlar. Dinleniyorlar. Çay, kahve ve kahvaltı programları sonunda ise ilk gezecekleri yer tarihi Süleymaniye Camii’dir.

Fakat ne yazık ki camiyi gezemiyorlar. Çünkü cami kapalı… Öğle ezanı okunma  vaktine kadar cami kapalı… Ama, gelen misafirler o kadar uzun süre kalmayabiliyorlar. Benim Van’dan gelen misafirim de saat 10.30 da caminin içini gezemeden maalesef geriye döndü.

Sayın Valim; madem ki bu güzel cay evi ve bahçesini Süleymaniye’de açtınız, o zaman gelen insanların özellikle Süleymaniye Camisi’ni gezmeleri için de caminin açık tutulması gerekir. Hiç değilse sabah 9.00 dan yatsı namazına kadar caminin açık tutulması gerekir.

Bu güzel hizmet için camideki din görevlileri sayısı artırılabilir. Veya daha başka önlemler alınabilir ki; Süleymaniye Camii’nde görev yapan personel için bu bölgeye lojman da yapılabilir. Evleri şehir içinde olan din görevlileri vakit namazlardan önce veya sonra sürekli camide kalamıyorlar. Şehir merkezine gidip gelişleri de hem zaman alıyor, hem de masraflı oluyor. Ama, evleri bu bölgede olursa onlar da bu önemli hizmeti seve seve yaparlar kanaatini taşıyorum.

Bir başka önemli husus da; Süleymaniye mahallesine gelen ziyaretçilerin ihtiyaçları için cami avlusundaki tuvaletleri kullanmaları.

Bölgede başka da ihtiyaç giderecek umumi bir tuvalet yok. Bu nedenle öncelikle mahalle içinde müsait bir yere umumi bir tuvaletin yapılması gerekir.

Gerek caminin iç temizliği, gerekse cami haziresindeki mezarlığın, mahalle meydanının ve cami tuvaletlerinin temizliğinin yapılması için yıl boyunca hizmet edecek yeterli miktarda temizlik personelinin de Süleymaniye mahallesinde görevlendirilmesi gerekir.

*******

Süleymaniye ile ilgili bir notumuz da mahalle içindeki tarihi Küçük Cami ile ilgili.

2006 yılında Vakıflar Trabzon Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen Küçük Cami hâlâ ibadete açılmadı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 12 yıl önce restore edilen bu tarihi cami şu anda taş yığını halinde yeniden çürümeye bırakılmış durumda.

Bu caminin tabanının temizlenip bir iki halı serilmesiyle caminin aktif hale getirilmesi mümkün. İsteyen vatandaşlar vakit namazlarını kılabilirler. Ama, şu anda cami çok garip halde ibadete açılacağı günleri bekliyor.

*******

Süleymaniye mahallesi, tarihi mekanlarından öte Gümüşhane kadim manevi kültürünün de en önemli mekanlarından biri…

Süleymaniye Camii’nin haziresindeki türbede Osmanlı’nın yetiştirdiği büyük Ezher Alimlerinden Hacı Tahir Efendi yatıyor. Bilindiği gibi, Hacı Tahir Efendi aynı zamanda Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (a.s.v.) ait iki sakal-ı şerifi padişahlık fermanıyla Gümüşhane’ye getiren Osmanlı Meclis-i Mebusan’ında Gümüşhane milletvekili olan Mısırlızade Hayri Efendi’nin de dedesidir. Bunun için de Süleymaniye mahallesine gösterilen her ilgi ve ihtimam çok önemlidir.

Sayın Valim; Süleymaniye mahallesi, Gümüşhane’de tarihin yeniden yeşermesinin güzel bir örneği olmuş. Sizleri ve diğer emeği geçenleri tekrar kutluyorum.

Güzel günler dileğiyle.

 

image_print

HABERLER