15 ŞUBAT KURTULUŞ BAYRAMI’NDA KURTULUŞ ŞEHİTLERİ UNUTULMASIN

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI

Gümüşhane; 15 Şubat 2020 Cumartesi günü düşman işgalinden kurtuluşunun 102. Yıl dönümünü kutlayacak.

1916 yılı Haziran- Temmuz aylarında Ruslar Gümüşhane’yi işgal ederler. Ordumuzun ve milletimizin kahramanca mücadelesi sonunda 15 Şubat 1918 tarihinde Gümüşhane’de işgal sona erer. Dolayısıyla Gümüşhane iki yıl düşman işgalinde kalmış olur.

ŞEHİT HÜSEYİN HÜSNÜ EFENDİ (SELÇUK)

Gümüşhane, 1916 yılında sadece Ruslar tarafından işgal edilmemiş, Rus işgalini fırsat bilen içimizdeki Ermenilerin de hainlik ve kahpeliğine kurban gitmiştir.

1916 yılında Rusların işgalini fırsat bilen Ermeni çeteleri, Gümüşhane’de suikastlara başlarlar. İleri gelen tanınmış Gümüşhanelileri suikast yaparak şehit ederler.

Hüseyin Hüsnü Efendi (Selçuk), 1916 yılında Torul’da sorgu hâkimidir. Torul Kalecik köyündendir. Kendisini iyi yetiştirmiş Gümüşhane’nin önemli müderrislerindendir. Aynı zamanda Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî Hazretleri’nin de talebelerindendir. Ondan ders almıştır. Gümüşhane’de evini medreseye çevirmiş, çocuk ve gençlere ders vermiştir.

Ermeni çeteleri bu âlim zatı da kara listeye alırlar ve 1916 yılında bir suikast planlarlar. Ermenilerin art niyetlerini öğrenen dostları Hüseyin Hüsnü Efendi’ye durumu anlatırlar. Gümüşhane’yi terk etmesini isterler. O da Hasanbey mahallesinin kayalıklarından Topal mevkiine, oradan da Aktutan köyüne ulaşmak üzere yola çıkar. Ama, Ermeniler, Hasanbey mahallesi kayalıklarında Hüseyin Hüsnü Efendiyi arkasından kurşunlayarak şehit ederler. 1861 doğumlu Hüseyin Hüsnü Efendi şehadete eriştiğinde 55 yaşındadır.

Hüseyin Hüsnü Efendi şehit edildiği kayalıklar üzerine defnedilir. Hasanbey mahallesinin kadınları kayalık olan bu yere günlerce toprak taşıyarak Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’ye mezar yaparlar.

Torunu Prof.Dr.Erdoğan Selçuk, Dedesi Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’nin  Hasanbey Mahallesi Anafartalar Caddesindeki mezarını 2002 yılında yeniden yaptırır.

ŞEHİT MEHMET KARAARSLAN (MEHMET HAFIZ)

Gümüşhane’nin Bağlarbaşı mahallesinin kadim ailelerinden olan Gümüşhane’nin tanınmış seçkin kişilerinden Mehmet Karaarslan (Mehmet Hafız) da 1916 yılında Gümüşhane Bağlarbaşı Mahallesi’nde Sarı Köprü mevkiinde Alemdar (Hudura) köy yolu üzerinde, dağ yolu ile Eski Gümüşhane’ye akrabalarının yanına giderken yine Ermeni çetelerince arkadan vurularak şehit edilmiş ve naaşı şehit edildiği yere defnedilmiştir.

Şehit Mehmet Karaarslan’ın kabri Bağlarbaşı Alemdar köyü yolu üzerinde Sarı köprü yanındaki mezarlıktadır.

Şehit Mehmet Karaarslan’ın aile fertleri de Gümüşhane’nin seçkin insanlarıdır. Arkeolog – Yüksek Mühendis S.Vedat Karaarslan ve Emekli Yüksek Ziraat Mühendisi Hasan Basri Aktürk Şehit Mehmet Karaarslan’ın torunlarıdır.

KURTULUŞUN ŞEHİTLERİ, KURTULUŞ BAYRAMINDA ZİYARET EDİLMELİ

15 Şubat Kurtuluş Bayramı törenlerini organize eden Gümüşhane Valiliği ve Gümüşhane Belediye Başkanlığı ile  kutlama programını hazırlayan komite bu iki şehidimizin Gümüşhane merkezde olan ve yeri belli olan kabirlerini ziyareti de kurtuluş bayramı programına dahil ederek şehitlerimizin kabirleri başında en azından birer Yasin ve  Fatiha okunmasını sağlamalıdırlar. Ayrıca bu şehitlerimizin ailelerine birer şükran ve vefa plaketi verilmesinin de gerekli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü; kurtuluş günleri aynı zamanda tarihe vefa günleridir.

*****

NOT: 24 Ocak 2020 Cuma günü Elazığ ilimizde meydana gelen ve pek çok ilimizde de hissedilen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Devletimiz büyüktür. İnşallah bütün yaralar devletimizin müşfik eli ve milletimizin hayır duasıyla en kısa zamanda sarılacaktır. Millet olarak duaya devem edeceğiz. Allah (c.c) bir daha milletimize böyle afet ve acılar göstermesin. Amin.