2015 ve 2016 yıllarında dikilen ceviz fidanları ilk meyvelerini vermeye başlarken, 2017 Mart ayında dikilen 30 bin fidan ilk sürgünlerini verdi.
Gümüşhane İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün “Ceviz Eylem Planı” doğrultusunda merkez ve ilçelerde başlattığı 2015 yılında en az 5 dekar kurulu bahçe olmak üzere 140 dekar alanda 2800 adet sertifikalı aşılı ceviz fidanlarıyla damlama sulama sistemli kapama ceviz bahçeleri kurulduğunu ifade eden İl Müdürü Edip Birşen; “2016 yılında en az 1 dekar alanda kurulmak üzere 370 dekar alanda ilimizin iklim şartlarına uygun olan 7400 adet Sertifikalı Fernor ve Fernette ceviz fidanlarıyla kapama ceviz bahçeleri kurulduğunu belirten Birşen, Gümüşhan de 500 metre rakamdan başlayarak 1700 metre rakama kadar ceviz bahçeleri kurulmuştur.” dedi.
3 yıllık Ceviz Eylem Planı çerçevesinde 2017 yılında ise 2500 dekar alan için 50 bin adet Sertifikalı Fernor ve Fernette ceviz fidanı ile kapama ceviz bahçeleri kurulmaya başlanmış olup, 30 bin adet ceviz fidanı toprakla buluştuğunu ifade eden Müdür Birşen: “2017 yılının sonuna doğru 20 bin sertifikalı ceviz fidanı daha alınarak 1000 dönüm kapama ceviz bahçesi kurulacaktır. Böylece ilimizde 5 bin dekar ceviz bahçesine ulaşmış olacak. Amacımız hem pestil köme işletmelerinin hammadde ihtiyacının karşılanması hem de kırsal da yaşayan üreticilerimizin gelir düzeyini yükseltmek. Ceviz birim alandan iyi gelir getiren bir ürün olması özelliği yanında raf ömrünün uzun olması ve saklama koşulları kolaylığı sayesinde son yıllarda cazip hale gelmiştir. İlimiz iklim ve toprak özellikleri dikkate alındığında dekara 1500 kg ceviz elde edilebilecektir. Eylem Planı neticesinde ilimiz genelinde toplam 7500 ton ceviz elde edilmesi ile Gümüşhane’nin tarımsal hasılasına önemli derecede katkı sağlayacaktır. Ceviz bahçesi kurduğumuz tüm üreticilerimize müdürlüğümüzde verdiğimiz ceviz yetiştiriciliği kursu sonunda sertifikaları yanında budama makası ve Ceviz Yetiştiriciliği Cep kitabı hediye edilmiştir. Müdürlüğümüz teknik personelleri kurulan kapama ceviz bahçelerinin kontrollerini periyodik olarak yapmaktadır. Kontrollerde yetiştiricilik konusunda saha çalışmalarında dikim, budama, hastalık ve zararlılar ile mücadele, gübreleme ve sulama konularında eğitim verilmeye devam edilmektedir. Amacımız modern tarım tekniklerini üreticilerimize öğretmek ve üreticilerimize verimi, kalitesi ve pazar değeri yüksek ceviz hasadı imkanı sağlamaktır.” Dedi.
Ceviz bahçesi kurulması yönünde başvuruların devam ettiğini ifade eden Müdür Birşen: “Yapılan başvurularda öncelikle uygun yer seçimine dikkat ediyoruz. Toprak tahlilleri yapıldıktan sonra sulama imkanları dikkate alınarak bahçe tesisini tam hibeli yapıyoruz. Konu hakkında daha fazla bilgi ve destek almak isteyen üreticilerimizin müdürlüğümüze müracaat etmesini, müdürlük olarak üreticilerimize her türlü teknik desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim” dedi.
Bu yıl ve önümüzdeki yıllarda bahçe tesisine devam edileceğini ifade eden Müdür Birşen: “Verdikleri desteklerinden dolayı Sayın Valimize ve Milletvekillerimize şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca Gümüşhaneli üreticilerimizin ceviz konusunda gösterdikleri ilgi ve duyarlılıktan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.” dedi.