Gümüşhane’nin merkez ilçeye bağlı en büyük köyü olan Tekke köyünde 1871 yılında yapılmış olan tarihi caminin kitabesinde neler yazdığı Tekke Köylülerinin hep merakı olmuş.
Tarihi caminin kitabesini Araştırmacı Yazar Murat Yüksel 1996 yılında okuyup, “Gümüşhane Kitabeleri” adlı eserinde yayımlamıştı.
Gümüşhane Valiliği tarafından 1997 yılında basılan “Gümüşhane Kitabeleri” adlı kitapta Tekke Köyü Camisi ile ilgili şu bilgiler yer alıyor.
TEKKE KÖYÜ CAMİİ
Tekke Köyü Camii kare bir plan üzerine yontma taştan yapılmış olup, üzeri çinko çatı ile örtülüdür.
Güney cephesinde mihrabın sağ ve solunda kücük birer, doğu ve batı cephelerinde ise ikişer küçük penceresi bulunan camiin küçük kubbesi dört sütun üzerinde yer almaktadır. Ahşaptan minberi ve mahfili olan camiin güney batı köşesinde tek şerefeli bir minaresi vardır.
Camiin kuzey-batı köşesinde minarenin solunda giriş kapısı ve üzerinde yapılış kitabesi yer almaktadır. Kitabesine göre cami Hacı Muhtar Ahmed tarafından 1288/1871 yılında yaptırılmıştır.
********
TEKKE KÖYÜ CAMİİNDE DİKKAT ÇEKEN DİĞER ÖZELLİKLER
Araştırmacı yazar Murat Yüksel’in yukarıda yazdıkları dışında Camiide dikkat çeken diğer bir özellik de taş mihrabın üzerinde simetrik olarak işlenmiş ay ve yıldız işlemeleri. Ayların önündeki yıldızlar 8 köşeli olup, ortalarında bir göbekten oluşuyor.
FOSİL YAPRAK İZİ
Caminin yapımında kullanılan köşe taşlarının birinin üzerindeki yaprak izleri de camiye ayrı bir özellik katıyor.