HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI
Vali Sayın Kamuran Taşbilek’in talimatı ile geçen öğretim yılında Gümüşhane’de Milli Eğitim okullarında başlatılan “Cep telefonsuz okul” uygulamasının başarılı olması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı bu öğretim yılında Gümüşhane örneğini bazı illerde pilot olarak uygulamaya karar verdi.
Geçen yıl Gümüşhane’de yapılan bu uygulama sonrası velilerden ve kamuoyundan büyük destek alan cep telefonsuz okul projesi ile öğrenciler “bağımlılık” girdabından bir nebze olsun nefes aldılar.
Cep telefonlarının ve sosyal medyanın esiri ve bağımlısı olmaktan öğrencinin bir saat, iki saat, nihayet bir gün kurtulması çok önemli bir olay…
Sayın Valimizin ve milli eğitim yetkililerinin aldığı bu tedbirle; adı “sosyal medya” olduğu halde bir virüs gibi öğrencinin “sosyalliğini” öldüren ve “yalnızlaşmasına” neden olup öğrenciyi kendi dünyasına hapseden, öğrenciyi cep telefonu bağımlısı yapan önemli bir tehlike Gümüşhane’de şimdilik büyük ölçüde önlenmiştir.
GELELİM İŞİN ÖĞRETMEN CEPHESİNE
Aynı uygulama öğretmenlerimiz için de geçerli olmalı. Öğretmenlerimiz de derse girerken cep telefonlarını öğretmenler odasında bırakmalıdırlar.
Derse cep telefonu ile giren iradesine hakim en babayiğit öğretmenimiz bile internet, sosyal medya cazibesinden kendisini kurtarıp da 45 dakika boyunca telefonunu karıştırmadan ya da gelen telefonlara bakmadan ders işleyemez.
Derste bir an bile olsa dikkatini cep telefonuna veren bir öğretmenimizin ders motivasyonu bozulur. Motivasyonu bozulan bir öğretmen ise öğrencilere yararlı olamaz. Derste cep telefonu çalan bir öğretmen o anda telefondan huzurunu kaçıracak bir haber almışsa dersin geri kalan kısmını hangi motivasyonla işleyecektir?
Ya da herkesin az çok içinde olduğu ekonomik bir konuda döviz kurunun ya da altının arttığını ders saati içinde cep telefonundan öğrenen bir öğretmen eğer döviz ile ya da altınla bir işi varsa dersin geri kalan kısmını hangi motivasyonla işleyebilecektir? Sıradan bu tek örnek bile öğretmenlerimizin derslere kesinlikle cep telefonsuz girmeleri gereğinin en masum örneğidir.
Derse cep telefonuyla giren bir öğrencinin zararı sadece kendisinedir. Ama, sınıfa cep telefonuyla girip, derste onunla meşgul olan bir öğretmen öğrencilerinin tamamına zarar vermiş olur.
Bir ders boyunca her öğrencisinin moral ve motivasyon dünyası ile birebir ilgilenmesi gereken bir öğretmen sınıfta cep telefonu aktifse hiçbir yararlılık gösteremez. Çünkü o ders boyunca öğrencilerinden değil de telefondan gelen sinyallerin meşguliyeti içinde olur.
BU NEDENLE;
Öğretmen sınıfa cep telefonunu hiç sokmamalıdır. Kapalı da olsa, kapalı telefon çantasında da olsa öğretmen telefonunu sınıfa hiç sokmamalıdır. Telefonlar ders saati boyunca öğretmenler odasında öğretmenlere ait kapalı dolapta bulunmalıdır. Teneffüslerde istediği gibi açıp kullanabilir…
Öğretmenlerinin de derslere, sınıflara cep telefonsuz girdiğini gören öğrenciler, sınıfta ve okulda kendilerine uygulanan telefon yasaklılığına o zaman hiçbir itiraz da bulunamazlar.
Bu nedenle özellikle Sayın Valimiz Kamuran Taşbilek ve Sayın Milli Eğitim Müdürümüz Seydi Doğan’ın bu konuyu da gündemlerine alarak bir an önce uygulamalarının yararlı olacağı kanaatini bir kez daha belirtmek istiyoruz.
İnşallah Gümüşhane bu konuda da Türkiye’ye örnek olur.
Güzel günler dileğiyle.