AK Parti Gümüşhane Milletvekili Av.Celalettin Köse, Gümüşhane Merkez Yeşilyurt köyünde içme ve kullanma suyu havzasında yapılan sondaj çalışmasına kesinlikle karşı olduğunu belirterek, su havzasının ruhsat sahasından çıkarılması için MAPEG Genel Müdürü ile görüştü ve alanda teknik inceleme için heyet talep etti.
Türkiye’de adını değerli bir madenden alan tek şehir olan Gümüşhane’de İkisu köyünde maden arama sondajları nedeniyle susuz kalan mahallelerin ardından Yeşilyurt köyünde bir maden firmasının ısrarla köyün tek su kaynağının bitişiğinde sondaj yapmak istemesi tepkilere neden oluyor.
Beraberinde AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Erdoğdu ile merkeze bağlı Yeşilyurt köyüne giden Milletvekili Köse, köyün muhtarı Yavuz Metintaş ve köylülerle bir araya geldi.
Sondaj yapılan alanları ve sondaj yapılmak üzere su kaynaklarının neredeyse bitişiğinde işaretlenen alanları bizzat sahaya giderek gören Milletvekili Köse, bu noktadan Maden ve Petrol İşleri (MAPEG) Genel Müdürü Arslan Narin’i telefonla arayarak köylünün de talebi olan su havzasındaki sondaj çalışmalarının acilen durdurulmasını istedi ve sondaj makineleriyle su kaynaklarının arasındaki yakınlığı gösteren fotoğrafları genel müdüre gönderdi.
MAPEG Genel Müdüründen su havzasında kesinlikle sondaj yapılmamasını isteyerek durumun tespiti için kurumdan teknik heyet talep eden Milletvekili Köse, heyetin hafta içinde alana gelerek incelemelerde bulunup köy halkını da dinleyeceğini söyledi.
“Su kaynaklarının 3-5 metre sağında solunda sondaj çalışmalarına başlandığını bizzat gözlerimizle gördük”
Eğer sorun çözülmezse konuyu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar’a ve gerekirse bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a aktaracağını kaydeden Milletvekili Köse, “Uzun zamandan beri ilimiz gündeminde olan bu meseleyi gelip yerinde gördük. Yeşilyurt köyü ve Gümüşhane Belediyesi mücavir alanı içerisinde bulunan Hacıemin Mahallesinin içme suyu ve sulama suyu kaynaklarının bulunduğu bölgenin hemen yakınında, 3-5 metre sağında solunda sondaj çalışmalarına başlandığını bizzat gözlerimizle gördük” dedi.
“Yatırımcıyı baş tacı ederiz ama köyün su kaynaklarına zarar verecek nitelikte yapılan sondaj çalışmalarına şiddetle karşıyız”
Gümüşhane’de yapılacak yatırımları, yer altındaki milli servetlerin ekonomiye kazandırılmasına kesinlikle itiraz etmediklerini ve şehre gelecek her yatırımcıyı baş tacı edeceklerini ifade eden Köse, “Gümüşhane’de biz istihdama da yatırma da yer altı zenginliklerinin ekonomiye kazandırılmasına da el birliğiyle katkı veririz. Bunu hem ilimizin Valisi hem köy muhtarımız hem de köy halkımız zaten bu şekilde ifade ettiler. Ancak mesele farklı. Köyün su kaynaklarına zarar verecek nitelikte yapılan sondaj çalışmalarına şiddetle karşıyız. Maden şirketinin aldığı ruhsat yaklaşık bin 800 hektara tekabül etmekte. Biz şunu istiyoruz. İlgili şirket üzerinde bulunduğumuz, su kaynaklarının bulunduğu yatağın dışında istediği yerde faaliyetlerini yürütsün. Ki buna zaten komşularımız da hemşerilerimiz de herhangi bir itirazda bulunmuyorlar” diye konuştu.
“Sondaj sonucu susuz kalan İkisu köyüyle aynı riski burada alamayız”
Maden firmasının ısrarla su kaynağının bulunduğu yerin sağında solunda ve çok yakınında sondaj yapmak istemesine karşı çıktıklarını dile getiren Milletvekili Köse, “Sondaja başlanan noktayı ve hemen kenarında su kaynağının, havuzun yanındaki işaretlenen yerleri gördük. Bunun su kaynaklarının yok olmasına sebep olacağını düşünüyoruz. Bunun bir örneğini 5-6 kilometre uzaktaki komşu köyümüz olan İkisi Köyü’nün mahallelerinde yaşanmıştır. Kalaycı Mahallesi’nde Koza Altın işletmelerinin yaptığı faaliyetler sonucunda içme suyu ve sulama suyu tamamen kaybolmuştur. Ben o mahalleyi de ziyaret ettim ve hakikaten özellikle yaz aylarında büyük bir perişanlık söz konusu. Aynı riski burada alamayız” ifadelerini kullandı.
“Devasa ruhsat sahasının diğer bölgelerinde istedikleri faaliyetlerde bulunsunlar ama su kaynağının orada çalışma yapmasınlar”
Gerek Maden İşleri Genel Müdürlüğünden gerekse buradaki ilgili firmadan taleplerinin su havzasının bulunduğu yeri ruhsat dışı bırakmaları, burada bu çalışmaları yapmamaları olduğunu kaydeden Köse, “Devasa ruhsat sahasının diğer bölgelerinde istedikleri faaliyetlerde bulunsunlar ama su kaynağının orada çalışma yapmasınlar. Bu konuda Maden İşleri Genel Müdürümüzle de iki sefer telefonla konuştum. İnşallah önümüzdeki hafta burada gelip yetkililer teknik ekip bir çalışma yapacak. Bizim gayemiz, meramımız, su kaynaklarının etrafında, suya zarar verecek bu çalışmanın bir an evvel sonlandırılmasıdır” dedi.
“İlimizin Valisine, muhtarına, kurum yetkililerine dava açacaklarmış. Beni de bu davaya dahil etsinler bende karşıyım”
Gümüşhane Milletvekili olarak köydeki vatandaşların tüm gücüyle tüm desteğiyle yanında olduğunu vurgulayan Milletvekili Köse, “Dün akşam bir internet sitesinde okuduğum haberdeki firma yetkilisinin çok talihsiz hatta hadsiz beyanlarını gördüm. İlimizin sayın Valisine, köy muhtarımıza, İl Özel İdaresi ve Çevre Şehircilik il müdürlüğünün yetkililerine ve köy halkına dava açacaklarından bahsetmişler. Ben de bu davanın tarafı olmak isterim. Ben de burada bu sondajın yapılmasına şiddetle karşı olan biriyim. Madem öyle beni de bu davaya dahil etsinler milletvekili olarak. Ve şunu da söylemek isterim. Vali Bey’e atfen söylenen sözlerle ilgili. Vali Bey gereğini yapmıştır. Vali Bey buradaki köyün hukukunu korumuştur. Ben Sayın Valimize de bu minvalde teşekkür ediyorum. İlgili kurumların yetkililerine de teşekkür ediyorum. İnşallah bu süreci sonuna kadar yakından takip edeceğiz” diye konuştu.
Kaynak: gumushane.gen.tr