Bayburtlu Hemşerimiz Bestekâr, Şair ve Yazar Fırat Kızıltuğ 89 Yaşında Hakka Yürüdü - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

28 Ekim 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Bayburtlu Hemşerimiz Bestekâr, Şair ve Yazar Fırat Kızıltuğ 89 Yaşında Hakka Yürüdü

Giriş Tarihi: 27 Ekim 2024 - 14:29

Son Güncelleme: 27 Ekim 2024 - 16:05

HABER MERKEZİ

89 yaşında hayata gözlerini yuman Türk müziği ve edebiyatının önemli isimlerinden bestekâr, şair ve yazar Bayburtlu Hemşerimiz Fırat Kızıltuğ dün İstanbul’da defnedildi.

Bayburt’ta 1 Nisan 1935’te dünyaya gelen Kızıltuğ, ilkokulu Bayburt ve Erzincan’da, ortaokulu Tokat’ta okudu. 1956 yılında Trabzon Öğretmen Okulu’nu bitirdi.

Van, İstanbul ve Diyarbakır’daki okullarda öğretmenlik yapan Kızıltuğ, 1963’ten itibaren viyolonsel sanatçısı olarak İstanbul Belediye Konservatuvarı ve Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda çalıştı.

Fırat Kızıltuğ, bir süre Almanya’da müzik eğitimi aldı.

Necip Fazıl Kısakürek, Talat Sait Halman ve Ahmet Yesevi’nin şiirlerini besteleyen sanatçı Kızıltuğ’un ayrıca Musiki Mecmuası (1964), Türk Edebiyatı (1985-1989) ve Yeni Orkun (1989) dergilerinde, şiirlerinin yanı sıra müzik üzerine makaleleri yayımlandı.

“Çoruh Çağlar Nenni Söyler” adlı eseriyle Necip Fazıl Kısakürek Senaryo Yarışması’nda jüri özel ödülünü alan Kızıltuğ’a Türk Edebiyatı Vakfı tarafından “Türk Dünyasına Üstün Hizmet Ödülü” verildi.

Yazar Menekşe Özkaya da sanatçıya ilişkin “İki Fırat İki Kızıltuğ” adlı kitabı kaleme aldı.

Bestekâr, Müzisyen, Şair ve Yazar Fırat Kızıltuğ’un naaşı, 26 Ekim 2024 Cumartesi günü İstanbul Üsküdar’da Şakirin Camii’nde ikindi namazı sonrası kılınan Cenaze namazını müteakip Kartal Başıbüyük Mezarlığı’nda defnedildi.

TV KÜLTÜR PROGRAMLARI YAPIMCISI, SANATÇI AV. FEHMİ ATAY KIZILTUĞ İÇİN ŞUNLARI SÖYLEDİ

Gümüşhaneli hemşerimiz TV program yapımcısı ve sanatçı Av. Fehmi Atay Kızıltuğ’un ölümü üzerine şu açıklamayı yaptı.

“Bayburtlu hemşerimiz güzel insan Fırat Kızıltuğ’u  Rahmet-i Rahman’a gönderdik. Allah rahmet etsin. Hayatı dolu dolu yaşayan ömrünü kültüre adayan Merhum Kızıltuğ, bizim için bir rol model şahsiyetti. Gençlerimize Merhum Kızıltuğ’un hayatını, eserlerini ve yaşadığı dönemde verdiği millilik mücadelesini okumalarını tavsiye ediyorum. Ruhu şad, kabri nur, mekânı cennet, menzili mübarek, makamı yüksek olsun inşallah. Kızıltuğ Ailesine, sanat camiasına ve bütün sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum”

image_print

HABERLER