Akademisyen Bülent Bal’ın Gümüşhane Müzesi İle İlgili Teklifi Desteklenmelidir

Hasan Pir

Gümüşhane Üniversitesi Akademisyenlerinden Gümüşhaneli hemşerimiz Sayın Bülent Bal’ın 21 Ağustos 2024 tarihinde sosyal medya hesabından Gümüşhane Müzesi ile ilgili yaptığı paylaşımı okudum.

Bülent Bey’in Gümüşhane Müzesi fotoğrafı ile paylaştığı kısa ve öz mesaj şöyledir:

“Her şey yerinde güzeldir. Bu haliyle müzenin ruhu üşüyor. Bir yabancılaşma hali mevcut. Varoluşsal sancılar içerisine hapsolmuş. O’nun sılası, yurdu, Süleymaniye Mahallesi’dir. Oraya taşınırsa özüyle kucaklaşır ve tarihi bütünün parçalarından biri daha tamamlanmış olur.”

***

Bülent Hoca’yı tebrik ediyorum.  Gümüşhane için çok önemli bir konuyu gündeme getirmiş.

Şu anda Kültür Müdürlüğü yanında yer alan ve İkizevler Müzesi diye de tanınan Gümüşhane Müzesi’nin Süleymaniye Mahallesi’ne bir an önce taşınması gerekir. 

Turizm Meslek Lisesi’ne bağlı “Süleymaniye Uygulama Oteli”nin hizmet verdiği Tarihi Süleymaniye Mahallesi’ne gelen turistler Süleymaniye Camii gibi tarihi yerleri de gezip gördükten sonra aynı yere taşınacak olan Gümüşhane Müzesini de ziyaret edeceklerdir.  Bu nedenle içinde 10 Osmanlı Padişahı dönemine ait Gümüşhane’de basılmış paraların    da sergilendiği bir müzenin en güzel mekânı Süleymaniye Mahallesi’dir.

Sayın Bülent Bal Hoca’nın çok kısa ve veciz olarak anlatımı üzerine aslında başka söze gerek yoktur.

***

Son yıllarda gündeme gelen “maden müzesi” de ayrı bir müze olarak yine Süleymaniye Mahallesi’nde bir başka mekânda açılmalıdır.

İki ayrı müzenin yer aldığı Süleymaniye Mahallesi tek başına Karadeniz’in en önemli tarih ve turizm destinasyonlarından biri olur ve inşallah olacaktır.

***

Süleymaniye Mahallesi’nin turizm gelişim ve uygulama senaryosu içinde ayrı ayrı binalarda mutlaka hem şehir müzesi, hem de maden müzesi yer almalıdır.  Bugün Kültür Müdürlüğü binası yanında bulunan Kent Müzesi ise bir an önce bu tarihi mekâna taşınmalıdır.

Sayın Bülent Hoca’yı bu güzel tespit ve teklifi için bir kez daha kutluyorum.

Güzel günler dileğiyle.