AKÇAY: “GÜMÜŞHANE, ZİGANA TÜNELLERİ SONRASINA ŞİMDİDEN HAZIRLANMALI”

GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ ÖZEL HABERİ – 21.11.2020 AKÇAY’DAN OLAY’A ÖZEL DEMEÇ  BEKİR BULUT – RÜVEYDA USTA Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, 2022 yılında tamamlanması planlanan Yeni Zigana Tüneli’nin açılması ile Gümüşhane’ye ziyaretçi sayısının artacağını ve kurulacak bir platform yardımıyla gelecek ziyaretçiler için şimdiden hazırlık yapılması gerektiğini söyledi. GTSO Başkanı İsmail Akçay, […]

GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ ÖZEL HABERİ – 21.11.2020

AKÇAY’DAN OLAY’A ÖZEL DEMEÇ 

BEKİR BULUT – RÜVEYDA USTA

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, 2022 yılında tamamlanması planlanan Yeni Zigana Tüneli’nin açılması ile Gümüşhane’ye ziyaretçi sayısının artacağını ve kurulacak bir platform yardımıyla gelecek ziyaretçiler için şimdiden hazırlık yapılması gerektiğini söyledi.

GTSO Başkanı İsmail Akçay, gazetemize yapığı açıklamada, Yeni Zigana Tüneli faaliyete geçmeden Gümüşhane’nin altyapı hazırlıklarını tamamlaması gerektiğini ve bu kapsamda kurulacak bir platformun hazırlık anlamında büyük katkılarının olacağını kaydetti.

GTSO Başkan Akçay, geçtiğimiz günlerde gazetemiz Medya Danışmanı  ve başyazarı Hasan Pir tarafından kaleme alınan “Gümüşhane’de Acilen Yeni Zigana Tünelleri Platformu Kurulmalıdır” yazısı üzerine açıklamalarda bulundu.

Akçay, Hasan Pir tarafından kaleme alınan yazı ile ilgili, “Hasan Pir hocamız köşe yazısında Yeni Zigana Tüneli Platformu kurulmasından bahsetmiştir. Fikir olarak Hasan Bey’e katılıyor ve destekliyorum. Böyle bir platformun kurulmasında fayda var. Bu platformun Gümüşhane’nin tamamını kapsayacak bir platform olmasının daha faydalı olacağını düşünüyorum. Böyle bir platform mutlaka kurulmalı. Yeni Zigana Tüneli’nin tamamlanması Gümüşhane’ye olumlu yönde katkı sağlayacaktır” dedi. 

Zigana Tünelleri ile ilgili süreci anlatan GTSO Başkanı Akçay, “Yapımı devam eden Yeni Zigana Tünelimizin heyecan verici bir tünel olduğuna inanıyorum. 1990’lı yılların sonu 2000’i yıllarında başından itibaren ve biraz daha geriye gidersek rahmetli Turgut Özal’ın ilimizi ziyaret ettiği 1980’li yıllardan itibaren Zigana’da yeni bir tünelin yapımı hep gündeme gelmiştir. Ama hiçbir dönem Yeni Zigana Tüneli’ni yapmaya hiç kimse cesaret edip başlayamamıştır. Dönemin genel müdürleri ve bakanlarını ziyaret ettiğimizde böyle bir tünelin Türkiye şartlarında çok zor olduğunu, yapılmasının çok büyük maliyetler gerektirdiğini, yapılsa dahi bakımının çok zor olduğu ifade edilerek Yeni Zigana Tüneli’ne çok sıcak bakılmamıştır. Gelişen Türkiye şartları ve özellikle altyapı yapımında çok büyük bir gelişme kaydeden ülkemizde geldiğimiz bu noktada Yeni Zigana Tüneli’nin de yapılabileceği kanaati oluşmuş ve dönemin başbakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından temelleri atılmış ve bugün de yüzde 70 oranında tamamlanmıştır. Uzunluğu 14,5 kilometre ve çift tüp uzunluğu 29 kilometre olan Yeni Zigana Tüneli, Avrupa’nın en uzun dünyanın da en uzun 2’inci karayolu tüneli. Bu tünelin bitme noktasına gelmesini düşündükçe heyecanımız daha çok artıyor” açıklamalarında bulundu.

Başlı Başına Bir Turizm Destinasyonu

GTSO Başkanı Akçay, “Ben inanıyorum ki tünellerimiz bittiği zaman ‘tünel’ olarak çok önemli bir turizm destinasyon merkezi olacaktır. Ülkemizdeki insanlar Avrupa’nın en uzun birinci, dünyanın en uzun 2’inci tünelini görmek için Zigana dağından geçip Gümüşhane’ye gelecek. İnsanlarımız kuzeyden Maçka istikametinden girip Torul ilçemizden çıkacak. Bu tünellerimizi görmeye gelecek insan sayımızın çok olacağına inanıyorum. Bu tünellerimiz başlı başına çok önemli bir turizm destinasyonu olacak. Tünel bittiği zaman Gümüşhane’ye ziyaretçi sayısının çok artacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Gümüşhane Hazır Değil

Yeni Zigana Tüneli ile birlikte Gümüşhane’ye gelecek ziyaretçilere şehrin hazır olmadığına değinen Akçay, “Yeni Zigana Tüneli açılınca büyük bir ziyaretçi kitlesi olacak. Gümüşhane bu ziyaretçilere bugün hazır değil ama bugünden itibaren ona hazır olmaya başlamamız gerekiyor. Yerel yönetimler, siyasi idare, mülki idare olarak Gümüşhane’de kendini sorumlu hisseden sivil toplum kuruluşlarını da işin içine katarak böyle bir platform kurarak yeni gelecek turizm potansiyeline alt yapımızın hazır olup olmadığı yönünde değerlendirmemizi yapmamız lazım. Bugünden itibaren de yapılması gerekenlerin de başlatılması gerekir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak Gümüşhane’ye dair yaptıkları 4 maddelik tespiti paylaşan Akçay, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Gümüşhane ilimiz sevdalı olduğumuz topraklar. Coğrafi açıdan zor bir coğrafyadayız ama bu şartlar bizim sevdamızı daha da büyütüyor. Gümüşhane’ye hizmet etme mecburiyet içerisinde olduğumuzu düşünüyoruz ve kendimize görev olarak görüyoruz. Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizim tespitlerimizi ise 4 madde halinde hazırladık. Bunlar;

Otopark Sorunu Çözülmeli

Coğrafi şartların zorluğundan dolayı memleketimizde bir takım fiziki alanların yeterli olmadığını görüyoruz. Bunların en başında otoparklar geliyor. Şu an itibari ile yeterli olamayan otoparklarımız var. Zigana Tüneli açıldığında beklentimiz olan yüksek ziyaretçi sayısının otomobillerine otopark hazırlamamız lazım.

Dışarıdan Gümüşhane’ye Nüfusun Gelmesi Sağlanmalı

2. Artık Gümüşhane’ye dışarıdan nüfusun gelmesini sağlamamız lazım. Günübirlik ziyaretçi dışında aylık, altı aylık kalabilecek nüfusu da Gümüşhane’ye getirebilmeliyiz. Uzun vadeli ziyaretçiler için de alt yapı hazırlamamız lazım. Bu kapsamda merkez ilçemiz çevresinde yayla kentler ya da dağ evleri oluşturmamız lazım. Merkez ilçemiz civarında mevcut hazine yerlerine ait arazilerimizin aplikasyon çalışmaları yapılarak parseller belirlenerek tek tip projeler uygulamak şartıyla kamuoyuna serbest piyasa ekonomisi şartlarında sunmamız lazım. Örneğin hoşgörünün merkezi Süleymaniye mahallemiz çevresinde bu dediğim alanlar mevcut. Sadece Süleymaniye değil Mezire dediğimiz bölgede de alanlar var. Kent Ormanı civarında da olabilir. Mutlaka yayla evleri gibi evler oluşturmamız lazım. Tek tip projelerle oralarda konutların yapılmasına fırsat ve imkan vererek onların pazarlanmasının yapılması lazım. Sahilde, sıcak ve rutubetli havadan kaçan insanlarımız kaçak yapılaşma ile yaylalarımızı işgal ediyor. İnsanlarımız bunu zorunluluktan ve sağlıklı yaşamaktan dolayı yapıyor. Hem bu işgallerin önünü kapatmış oluruz hem de yayla evleri kurarak yasal ortamda insanlara yazlık yayla evleri imkanı sunarız. Buralarda ev yapan insanların yılın büyük bir kısmını burada geçireceğine inanıyorum. Artık günümüzde evi ile işyeri arasındaki mesafenin 1 saat olması çok önemli bir mesafe olmaktan çıkmıştır. Zigana Tüneli yapıldığında sahil ile olan bağlantımız en çok 35-40 dakika olacaktır. Zigana Tüneli insanların 35-40 dakikada evinden işine gidebileceği bir ortam hazırlıyor. Dolayısıyla buna çok hazırlıklı olmamız lazım.   

Yöresel Ürünler Pazarı Kurulmalı

Zigana tüneli ile ilimize ziyaretçi sayısının artması üzerine gelen vatandaşların ilimizde ticaret yapmasına da ortam hazırlamamız lazım. Sonuçta insanlarımız gelirler, gezilerini gerçekleştirir ve geri dönerler. Bu yüzden insanların ticaret yapacağı zemini hazırlamamız gerekir. Bunun için Ticaret ve Sanayi Odası olarak düşündüğümüz bir projemiz var fakat bir türlü hayata geçiremedik. Transit yol üzerinde Yöresel Ürünler Pazarı kurmamız lazım. Sahilden başladığımız zaman Erzurum’a kadar  olan güzergahta böyle bir pazarımız bulunmuyor. Dolayısıyla yılda 2 milyondan fazla aracın geçmiş olduğu bu güzergahta mutlaka bir Yöresel Ürünler Pazarı kurularak Gümüşhane’nin yöresel ürünlerinin satış kapasitesini artırmamız lazım. İnsanlarımıza oradan gelir kapısı hazırlamamız ve bu fırsatı insanlarımıza sunmamız lazım.”

Tur Otobüsleri İçin Otopark Hazırlanmalı

Yine bizim olmazsa olmazımız Türkiye’nin en büyük kazanç sektörlerinden biri olan turizm sektörü Gümüşhane için de çok önemli. İlimize gelen turist otobüsleri için uygun yerlerde turist “otobüslerine aittir” diyerek otoparklar hazırlamamız lazım. O otoparklar 365 gün boş durmalı. Senede bir gün otobüs gelecekse bilmeliler ki Gümüşhane’de otoparkımız hazır. Artık otopark sorunu sadece Gümüşhane’nin değil dünyanın sorunudur. Biz Gümüşhane’de  otobüslerin park yerlerinin hazır olduğu algısını oluşturabilirsek turizm sektöründe hizmet veren firmalar da daha gönül rahatlığı ile ilimize gelecekler.”

KAYNAK: GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ

Exit mobile version