Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, “Trafik kontrol ve denetimlerinin yapılmasını çok doğru buluyoruz. Ancak ilk denetimlerde önceliğin bilgilendirme ve uyarı yönlü olmasını bekliyoruz“
Her geçen gün artan yakıt ve diğer maliyetlere karşı alın teri ile gece gündüz demeden çalışarak ekmeğini helal yollarla kazanma mücadelesi veren nakliyeci esnafına ilk denetimlerde yazılan yüksek tutarlı cezaların büyük mağduriyet yaşattığını belirten Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, “Trafik kontrol ve denetimlerinin yapılmasını çok doğru buluyoruz. Ancak ilk denetimlerde önceliğin bilgilendirme ve uyarı yönlü olmasını bekliyoruz. Unutkanlıktan veya değişen mevzuatı bilmediklerinden dolayı şoförlerimize ve firmalarımıza yazılan yüksek tutarlı cezaları da çok doğru bulmuyoruz. Ekmeğini zor şartlarda kazanan emektar şoför esnafımızın zor durumda kalmaması için yapılan kontrollerin ceza yazmaktan ziyade biraz da eğitim ve bilgilendirme amaçlı olması en doğru seçenektir” dedi.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununda trafik cezalarının artırılmasına yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, 27 Şubat 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini ve bu kanun kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen denetimler kapsamında, 2026 yılı itibarıyla takograf kullanımına ilişkin cezalar önemli ölçüde artırıldığını ve ağır idari para cezalarının yazıldığını belirten GTSO Başkanı Akçay:
‘’Her geçen gün artan yakıt ve diğer maliyetlere karşı alın teri ile gece gündüz demeden çalışarak ekmeğini helal yollarla kazanma mücadelesi veren nakliyeci esnafımızın büyük bir kısmı devamlı değişen kanunları takip edemiyor. Çoğu zaman bilgi eksikliğinden, unutkanlıktan veya basit eksiklerden dolayı bu sürücülere ilk kontrolde yazılan ve yüzbinleri aşan ağır cezalar ise büyük mağduriyetler yaşatıyor.
Trafik kontrol ve denetimlerinin yapılmasını çok doğru buluyoruz. Ancak ilk denetimlerde unutkanlıktan veya bilgisizlikten dolayı yazılan cezaları da çok yüksek ve doğru bulmuyoruz. Yapılan kontroller birazda eğitim ve bilgilendirme amaçlı olmalıdır. Eğer sürücü kendisine verilen daha önceki uyarı ve makul cezaya rağmen aynı hataya devam ediyorsa bu sefer cezalar katlamalı olarak yazılabilir. Buna diyecek hiçbir sözümüz yok. Ancak geçtiğimiz günlerde ilimizde nakliyecilik yapan bir sürücümüze ve yanındaki şoför arkadaşına sayısal takograf kartını değiştirmeyi unuttukları için yaşadığı küçük bir unutkanlık yüzünden toplamda 225 bin TL’lik çok ağır bir ceza işlemi uygulanmıştır. Şoförlerimiz yaşanan durumun basit bir unutkanlıktan ibaret olduğunu, art niyetli bir davranış olmadığını, kesilen cezanın yapılan hatayla orantısız olduğunu ifade etmelerine rağmen kendilerine bu yüksek ceza uygulanmıştır. Biz bu uygulamanın pek adil bir uygulama olduğuna inanmıyoruz.
YAZILAN YÜKSEK CEZALAR SÜRÜCÜNÜN PSİKOLOJİSİNİ DE OLUMSUZ ETKİLİYOR
Çok kolay bir şekilde yazılan bu yüksek cezalar nakliyecilerimiz tarafından çok zor ödeniyor. Yüksek cezalar nakliyecinin bir aylık bazen iki üç aylık gelirinden fazla oluyor. Bu yüksek cezalar idari işlemden ziyade mağduriyet oluşturan bir boyuta ulaşıp, sürücünün psikolojisini de olumsuz etkiliyor. Bizler kanunlara uyulmasın demiyoruz ancak hukukun amacının cezalandırmak değil, adaleti sağlamak olduğunu biliyor ve bu doğrultuda hareket edilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Mesleğinden başka sermayesi olmayan değerli şoför esnafımıza yönelik bu tarz ağır cezaların kesilmeden önce yapılan denetimlerde ilk olarak daha makul olan bilgilendirmenin yapılması, bir defaya mahsus olarak uyarılması, aynı hatanın devam etmesi durumunda ise bu tür ağır cezaların uygulanmasının daha doğru olacağını düşündüğümüzü belirtmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Kaynak: GTSO – 23.03.2026

