Ali Mansur’un “Bir Adam Üç Nefes” Romanı Üzerine Bazı Mülahazalar

Hasan Pir

Yazar Ali Mansur’un Lora Yayıncılık tarafından Haziran 2024 ayında yayımlanan  410 sayfalık romanını büyük bir zevkle okudum.

Roman; işlemediği bir suçtan dolayı ailesi ve çevresi tarafından dışlanan bir çocuğun evinden kaçması ile başlayıp doktorluğa kadar uzanan hayatını, yaşadığı olayları, sürpriz maceraları anlatıyor.

Romanda her ne kadar “acaba tesadüf mü?” denilecek kadar okuyucuyu şaşırtan olaylar yaşansa da Yazar Ali Mansur, roman kahramanı Ali Murtaza üzerinden, yaşanan bütün olaylarda “Kaderî bir teslimiyeti” okuyucuya sunuyor.

Roman Yazarı Ali Mansur, “edebiyat” ile ilgili bir eğitim almamış. Ama, bu 410 sayfalık romanını çok önemli bir edebi eser olarak ortaya koymuştur.

Roman’da Anadolu’nun hemen hemen her köyünde 30-40 yıl öncesine kadar yaşanan ortak kültür figürlerini görmeniz mümkün. Bu kültür ögeleri romana ayrı bir tat katmış.

***

Günümüz dünyasında internet ve sosyal medyanın esir aldığı yazma ve okuma refleksimizin “Bir Adam Üç Nefes” gibi roman ve eserlerle yeniden canlanması kültürümüz açısından son derece önemli bir gelişme olacaktır.

Bütün dünyada tarihi süreç içinde “roman” yazarlarının ve romanların milletlerin hem kültürel, hem de sosyal hayatlarında büyük etkileri olmuştur.

Günümüz dünyasında özellikle “fantastik” tür romanların gençlik üzerinde yıkıcı etki yaptığı bir ortamda Ali Mansur’un  “Bir Adam Üç Nefes” romanında kültürümüzü koruma bağlamında etik değerleri koruma yaklaşımını ayrıca tebrik etmek gerektir.

İnsanların özeli olup, “mahremiyet” sınırları içine giren söz, tavır ve davranışları fütursuzca ihlal eden romanlara rağmen, “Bir Adam Üç Nefes” romanında mahremiyet çizgileri aşılmamış ve en önemlisi de kültür, ahlak ve maneviyat dünyamız için pozitif mesajlar verilmiştir. Romanda olumsuz açık veya subliminal mesajlara yer verilmemiştir. Bu yönüyle de roman her yaştan kişinin okuyacağı bir edebi eser olarak karşımıza çıkmaktadır.

***

410 sayfadan oluşan ve büyük emek harcanarak oluşturulan “Bir Adam Üç Nefes” romanı, günümüzde yaşanan aşırılıklara rağmen, Türk kültürünün özü içinde kalınarak da roman yazılabileceğinin güzel örneklerinden biri olmuştur.

Yazar Ali Mansur Bey’i tebrik ediyor ve yeni roman çalışmalarında başarılar diliyorum.