ALİYA İZZETBEGOVİÇ VE BOSNA HERSEK, GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ’NDE KONUŞULDU
Gümüşhane Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı “Uluslararası Bir Bilge Bir Ülke Sempozyumu” Gümüşhane’de başladı.
Birincisi düzenlenen sempozyumun ilk konusu “Aliya İzzetbegoviç ve Bosna-Hersek” idi.
Bosna-Hersek Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı ve çağdaş İslam düşüncesinin önemli düşünürlerinden birisi olan Aliya İzzetbegoviç, vefatının 15’inci yıldönümünde sanata yaklaşımından siyaset anlayışına, dava bilincinden özgürlük tutkusuna, dini kavrayışından ahlaki duruşuna, öğretmen bakışından aktivist tavırlarına kadar sayısız örnek yönünün ülkesiyle bütünleştirilerek konuşulacağı sempozyum, 3 Ekim 2018 Çarşamba günü yapılan törenle başladı.
Sempozyumun açılış konuşmasını Gümüşhane Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mümin Hakkıoğlu yaptı.
Dr. Öğr. Üyesi Mümin Hakkıoğlu konuşmasında şunları söyledi:
“I. Uluslararası Bir Bilge Bir Ülke Sempozyumu’nu düzenleme sebebimiz; her yıl gönül derinliğimizdeki bir ülkeyi ve o ülke ile özdeşleşmiş bir şahsiyeti merkeze alan, hem bilim dünyasına katkıda bulunmayı hem de sözü edilen ülkenin bilim insanları ile bir araya gelerek diyalog alanları üretmeyi amaçlamaktır. Gerek devlet adamı olarak, gerekse de Doğu’yu ve Batı’yı bilen bir aydın olarak sanata yaklaşımından siyaset anlayışına, dava bilincinden özgürlük ülküsüne, dini kavrayışından ahlaki duruşuna kadar sayısız örnek yönünün konuşulacağı sempozyumda bu görüşlerin özellikle genç kuşaklara buluşturulması arzulanmaktadır. Ayrıca Aliya İzzetbegoviç’in pratik mizacının unutulmayacağına ve Bosna halkı ile aramızdaki bağların canlı tutulacağına yönelik kararlılığımızın vurgulanması arzu edilmektedir. Kuşkusuz Aliya İzzetbegoviç’in mirası hepimizin mirasıdır. 3 gün sürecek, 7 oturum ve 21 paralel oturumda gerçekleştirilecek sempozyumumuza Bosna-Hersek, Azerbaycan, Sırbistan, Kırgızistan ve Makedonya gibi ülkelerden 28’i yabancı 86 bilim insanı 85 bildiri ile katılım gösterecektir. Bildirilerin yanında çağrılı konuşmacı olarak Başbakanlık Balkan İşleri Eski Uzlamlaştırıcısı Prof. Dr. Mustafa KAHRAMANYOL hocamız, ‘Boşnakların Haysiyet ve Hürriyet Mücadelesi: Soykırım Tehdidi Altındaki Bosna’nın Savunmasında Türkiye’nin Yeri’, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Admir MULAOSMANOVIC ‘Aliya İzzetbegoviç’in Sosyo-Politik Anlayışı’, Makedonya’dan akademisyen ve yazar Prof. Dr. Ismail BARDHI ‘Günümüzden Aliya İzzetbegoviç’e Bakış’ ve gazeteci-yazar Süleyman GÜNDÜZ ‘Sade ve Bilge Lider: Aliya İzzetbegoviç’ başlıklı konuşmalarıyla etkinliğe katkı sağlayacaktır. Sempzoyumun kalıcı olabilmesi için sunulan bildiriler kitaplaştırılacak ve bilim dünyasının hizmetine sunulacaktır. Düzenleme Kurulu Başkanı olarak sempozyumumuzun düzenlenmesinde emeği geçen ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Bu vesile ile Malazgirt’ten İstanbul önlerine, Galiçya’dan Kafkasya’ya, Sarıkamış’tan Karabağ’a, Gazze’ye, Srebrenitsa’ya, Saray Bosna’ya, 15 Temmuz’a kanlarını ve canlarını veren bütün şehitlerimizin ve gazilerimizin aziz hatıraları önünde minnetle ve hürmetle eğiliyorum. Vefatının 15’inci yıldönümünde bulunduğumuz Aliya İzzetbegoviç’e Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Güçlü duygular ve güzel umutlarla Aliya İzzetbegoviç ve Bosna Hersek temalı ‘Uluslararası Bir Bilge Bir Ülke Sempozyumu’ serimizin birincisinin hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.
Gümüşhane Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Bayram Nazır da yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
“On beş yıl önce bir Ekim ayında ahirete yolculadığımız rahmetli Aliya İzzetbegoviç, fikirleri ve mücadelesi ile yüzyılımızın en büyük tanıklarından. Bosna halkı ve tüm Müslümanların nezdinde bilge kişiliği ve Batı dünyasının ortasında yok edilmek istenen bir halkın lideridir. Aliya’nın önemi maruz kaldığı haksızlıktan kaynaklanmıyor; bir entelektüel ve bir siyaset adamı olarak kendi oluşunu gerçekleştirebilen liderliğinden kaynaklanıyor. Soğuk savaş döneminin sona erdiği ve yoğun belirsizliklerin yaşandığı kaotik bir küresel ortamda bir düşünür ve eylem adamı olarak Aliya, halkını geleceğe taşıyacak tarihi sorumluluğu omuzlamaktan kaçınmamıştır. Sahip çıktığı İslami söylemini evrensel bir dile dönüştürürken, beslendiği medeniyet birikiminin farkındaydı. Bu yönüyle İslâm dünyasında yeni bir lider prototipinin habercisi olmuştur. Yeni bir siyaset dili geliştirerek, ilkelerinde tutarsızlığa düşmeden söylemini evrensel ölçülere taşıyabilmiştir. Mademki Aliya var, mademki bu medeniyet Aliya gibi bir insan çıkarabilmiştir, hamt etmeliyiz ki bu medeniyet vardır ve ayaktadır. Onun hayatı ve vefatı bize her şeyden önce tarihte var olduğumuzun işareti olarak güç vermeli ve ondan alacağımız dersleri bir sonraki safhada yeni nesillere hayatımızla ve vefatımızla taşıyabilmenin ümidini ve iddiasını gösterebilmeliyiz. İşte böylesi bir şahsiyetin fikirlerini ve eylemlerini bugün Gümüşhane Üniversitesi’nde konuşmak önemli bir fırsat ve büyük bahtiyarlık kaynağı. Aliya İzzetbegoviç’in anısına Gümüşhane Üniversitesi olarak tertip etmekten gurur duyduğumuz ‘Bir Bilge Bir Ülke Aliya İzzetbegoviç ve Bosna Hersek’ başlıklı uluslararası sempozyumun ilim ve düşünce dünyamızda nitelikli tartışmalara kapı aralaması ümidini taşıyoruz. Bu sempozyuma tebliğleri ile katkı sunan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Eylül ve Ekim ayları üniversitemizde adeta bilgi şöleni şeklinde geçmektedir. Bu iki ayda ‘Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi’ ve ‘Uluslararası Marka ve Marka Kent Kongresi’ düzenledik. Şimdi ise ‘Birinci Uluslararası Bir Bilge Bir Ülke Sempozyumu’ için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bugünkü sempozyumun düzenlenmesinde ve hazırlanmasında çok önemli katkısı olan arkadaşlarımız var. Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Dr Öğretim Üyesi Mümin Hakkıoğlu’na özel teşekkürlerimi sunuyorum. Kendisi büyük bir titizlik ve sabırla bir yıldan beri hummalı bir çalışma özverisinde bulundu. Yine düzenleme kurulunda yer alan diğer akademisyen arkadaşlar da zamanlarını bu etkinliğin başarılı geçmesi konusunda cömertçe harcadılar. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Aliya İzzetbegoviç’i rahmetle anarken, fikirlerinin düşünce dünyamızda uzun soluklu tesirlerine bu sempozyumun bir katkısı olmasını dilerim” sözlerine yer verdi.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyum, Başbakanlık Balkan İşleri Eski Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Kahramanyol’un “Boşnakların Haysiyet ve Hürriyet Mücadelesi: Soykırım Tehdidi Altındaki Bosna’nın Savunmasında Türkiye’nin Yeri” sunumuyla sürdü. Kahramanyol sunumunda: “Çok ilginç bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Aliya İzzetbegoviç inancını yaşamak isteyen hem Batı medeniyetini hem Doğu medeniyetini okumuş ve kendisini iyi yetiştirmiş bir adamdır. Hayatını insana adadı. Batı dünyasının Aliya İzzetbegoviç’i el üstünde tutması gerekirken, görmezden gelmiş ve halen görmezden gelmeye devam etmektedir. Osmanlı Devleti’nin Bosna ile teması 1389’dan önce Kosova Savaşı ile başlar. Osmanlı Devleti 1360 yıllarında ilk defa Bosna’ya akıncılar göndermiştir. Dolayısıyla Boşnakların Osmanlı Devleti’nde çok büyük bir yer edindiğini görüyoruz. Türkiye’nin ve Bosna’nın içinde bulunduğu çok kritik jeopolitik şartlar dolayısıyla dikkatli olmak gerekiyor. Aliya İzzetbegoviç sadece Boşnaklara hitap etmemiştir. Aynı zamanda bütün İslam dünyasına ve bütün insanlığa hitap etmiştir. Bütün insanlığın mutluluğu ve huzuru için bir şeyler söylemeye çalışmıştır” sözleriyle düzenlenen sempozyumun önemine değindi.
Gerçekleştirilen konuşmaların ardından sempozyumun açılış kısmı sona erdi. Üniversitemiz Kongre Merkezi Fuaye salonda açılışı yapılan Aliya İzzetbegoviç ve Bosna – Hersek Fotoğraf Sergisi izleyenlerden beğeni aldı.
(Kaynak: Niyazi Poyraz)