ANKARA’DA 6.GÜMÜŞHANE GÜNLERİ BAŞLADI

Gümüşhane Valiliği ve Ankara Gümüşhane Dernekler Federasyonu (GÜDEF) tarafından, bu yıl Ankara’da 6.’sı düzenlenen “Gümüşhane Turizm ve Kültür Festivali” etkinliklerinin açılışı yapıldı.

Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde 21 Mart 2018 Çarşamba günü düzenlenen açılış törenine Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ, Gümüşhane Valisi  Okay Memiş, TBMM İdare Amiri Ahmet Gündoğdu, 26. Dönem Başbakanı  Ahmet Davutoğlu, Gümüşhane AK Parti Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ve Cihan Pektaş, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Eski Adalet ve Milli Savunma Bakanı Oltan Sungurlu, Eski Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, bürokratlar, STK temsilcileri, davetliler ve çok sayıda Gümüşhaneli vatandaş  katıldı.

BELEDİYE BAŞKANI ÇİMEN NE DEDİ?

Ankara GÜDEF Başkanı Hamdi Aslan’ın konuşmasının ardından açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ercan Çimen,” Gümüşhanemiz son yıllarda hükümetimizin ve belediyemizin yaptığı çalışmalar sonucunda adeta bir cazibe merkezi haline geldi. Son 16 Yılda şehrimize sayısız eserler kazandırıldı. Geleceğe artık güvenle bakan modern bir Gümüşhane’nin yolu açıldı” dedi.

MİLLETVEKİLİ CİHAN PEKTAŞ NE DEDİ?

Açılış konuşmasında Gümüşhane’nin kalbinin 5 gün boyunca Ankara’da atacağını ifade eden AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş: ” Gümüşhane’nin kültürünü tanıtmak için burdayız. Hemşerilerimiz burada şehirlerinden gelen özlemini duyduğu her şeyi bulabilecekler” diye konuştu.

MİLLETVEKİLİ HACI OSMAN AKGÜL NE DEDİ?

Yaptığı açılış konuşmasında Gümüşhane’nin güzelliklerinin anlatmayla bitmeyeceğini ifade eden Gümüşhane AK Parti Milletvekili Osman Akgül: ” Bütün vatandaşlarımızı tarihi, kültürel ve doğa alanlarımızın olduğu yerlere gelmenizi bekliyoruz” dedi.

TBMM İDARE AMİRİ ANKARA MİLLETVEKİLİ GÜNDOĞDU NE DEDİ?

Hak ve batılın savaşının kıyamete kadar süreceğini ifade eden TBMM İdare Amiri Ahmet Gündoğdu: ”Ülkemiz yakın zamanda çeşitli badireler atlatmıştır. İnşallah gelecekte ülke olarak daha güçlü olacağız” ifadelerini kullandı.

VALİ OKAY MEMİŞ UZUN BİR KONUŞMA YAPTI:

Gümüşhanemizin tarihî, kültürel ve doğal güzelliklerini tanıtmak maksadıyla bu yıl 6.sını düzenlediğimiz “Ankara Gümüşhane Tanıtım Günleri” etkinliklerinin açılış törenine hoş geldiniz sözleriyle Başlayan Vali Okay Memiş: ” İlimizin tanıtımına önemli katkılar sağlayacak olan etkinliğimizin, aynı zamanda Ankara’da yaşayan siz değerli Gümüşhaneli hemşerilerimizin memleket özlemlerini bir nebze de olsa hafifletmesine yardımcı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Yüzlerce yıldır bir madenci şehri olan Gümüşhane’nin, bu kadim sektörle birlikte kalkınmadaki diğer iki önemli önceliği olan turizm ile tarım ve hayvancılık alanında da marka şehir olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirten Vali Memiş: ”411 tescilli eserin yanı sıra 450’ye yakın yaylası ve tabii destinasyonlarıyla Gümüşhanemiz Doğu Karadeniz’in en önemli turizm merkezlerinden biridir. İl merkezinde bulunan ve yüzyıllar boyunca Müslüman Türkler ile Hıristiyan Rumlar ve Ermenilerin bir arada huzur içinde yaşadığı tarihî Süleymaniye Mahallemiz, hem tarih, hem inanç, hem de kış turizmi açısından önemli bir merkez haline gelmiştir. Kürtün ilçemizde bulunan Güvende, Erikbeli, Kazıkbeli ve Kadırga Yaylaları, Avrupa’nın en uzun ladin ve köknar ağaçlarının bulunduğu Örümcek ormanları Tabiat Parkı, Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı, Torul İlçemizde bulunan Zigana Kış sporları ve Turizm Merkezi, Limni Gölü Tabiat Parkı, Torul kalesi ve seyir terası, dünyaca ünlü sarkıt dikitleriyle Karaca Mağarası Şiran İlçemizde bulunan olağanüstü güzellikteki Tomara Şelalesi Tabiat Parkı, Kelkit İlçemizde bulunan Satala Antik Kenti, İl Merkezinde bulunan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, Krom vadisi, İmera Manastırı, Cami boğazı ve Taşköprü Yaylaları, tarihi ve doğal güzelliğiyle büyüleyici Santa Harabeleri, Temiz ve sakin doğalarıyla saydığımız tüm bu güzellikler yerli ve yabancı turistlerimizi beklemektedir” diye konuştu.

Gümüşhane’nin yöresel lezzetler açısından da çok zengin bir çeşitliliğe sahip olduğunu ifade eden Vali Okay Memiş: “ Yıllık 5.000 ton üretim kapasitesi ve 28 işletme ile Türkiye’nin en kaliteli ve lezzetli pestil-kömesini biz üretiyoruz. Gümüşhane-Araköy ekmeği, Siron, kuşburnu, Kelkit havzasının kuru fasulyesi ve organik balımız da ayrı lezzetlerimizdir. Etkinlik boyunca, çok sayıda görselini görebileceğiniz tüm bu tarihî, kültürel ve doğal güzelliklerimiz ile tadına bakma fırsatı bulabileceğiniz yöresel ürünlerimizi yerinde keşfetmeniz için ve aynı zamanda sizleri, Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri’nin sevgi, saygı ve hoşgörü öğretileriyle yetişmiş olan Gümüşhane’nin mert insanlarının misafirperverliğine şahit olmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Son 15 yılda yaklaşık olarak 9 milyar TL yatırım alan Gümüşhane’nin il genelindeki 200 bin ve gurbetteki 600 bin nüfusu, 20.000 üniversite öğrencisi, doğası, tarihi, kültürü ve devam eden tüm yatırımlarıyla parlak bir geleceği olduğunu belirten Vali Okay Mmeiş: ” 14,5 km uzunluğu ile Dünyanın en uzun ikinci, Avrupa’nın ise en uzun tüneli olan Zigana tünelinin yapımı hızla devam etmekte. Tünelin 2019 sonunda bitmesiyle birlikte Gümüşhane/Trabzon arası 40 dakikaya iniyor. Yapılan ve yapılacak olan toplam 52 tünel ile Türkiye’de en fazla tüneli olan iliz. Yine, yapılan baraj ve göletlerle Şiran, Kelkit ve Köse ilçelerimizin bulunduğu Kelkit Havzası sulu tarıma geçerek Türkiye’nin organik tarım merkezlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Köse ilçemizde yapılacak olan ve ihalesi geçtiğimiz ay gerçekleşen Gümüşhane-Bayburt havalimanı inşaatına önümüzdeki günlerde başlanıyor. Bizleri bu yatırım ve hizmetlere kavuşturan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Sayın Başbakanımıza, Hükümetimizin tüm bakanlarına, Gümüşhane’nin evladı, değerli hemşerimiz Başbakan yardımcımız Sayın Fikri Işık’a, Milletvekillerimiz Sayın Hacı Osman Akgül ve Sayın Cihan Pektaş beylere tüm Gümüşhaneliler adına şükranlarımı sunuyorum. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime burada son verirken, terörle mücadelede hayatlarını kaybeden tüm şehitlerimiz ile 15 Temmuz ve Afrin şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Organizasyonda emeği geçen, Gümüşhane Belediye Başkanımıza, Sayın Rektörümüze, Kaymakamlarımıza, İlçe ve belde belediye başkanlarımıza, Ticaret ve Sanayi odalarımıza, Esnaf Odamıza, işadamlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, Ankara GÜDEF Başkanımız Sayın Hamdi Aslan ve ekibine teşekkür ediyor, sizleri saygıyla selamlıyorum” dedi.

BAŞBAKAN YARDIMCISI RECEP AKDAĞ NE DEDİ?

Açılış konuşmasında yaklaşık on gün önce Gümüşhane’de olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı  Prof.Dr Recep Akdağ: ” Siyaset akademisi için Gümüşhane’de ilk derste Gümüşhaneli kardeşlerimle beraber oldum. Ve bu ziyaretim de bir kez daha gördüm ki Gümüşhanemiz her geçen gün yeni bir ilerleme kaydediyor. Şehir mütevazı bir şehir ama tertemiz insanlarıyla, şehirde sunulan hizmetleriyle gerçekten yaşanılası bir şehir. Aslında büyük şehirlerde yaşayanların başlarını dinlemek istedikleri, gönüllerini dindirmek istedikleri zaman koşup gidebileceği şehirlerimizden birisi “ dedi.

Memleketinin Gümüşhane’ye çok yakın olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ: ”Topraklarımızda birbirine çok benziyor. Topraklarımız çok sayıda insanı barındırabilecek büyüklükte değil. Dolayısıyla nüfus arttıkça başka şehirlere özellikle büyük şehirlere göçler var. Lakin son senelerde özellikle yaz mevsiminde Gümüşhaneliler memleketlerine dönüyorlar. Köylerimizde Allah’a çok şükür daha yaşanılası hale geldi. Bu seferki gidişimde bir kez daha şehirdeki sinerjiyi gördüm. Değerli Valimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanlığımız, rektörlüğümüz top yekün şehirdeki ticaretle uğraşanlarımız, esnaflarımız şehrin kalkınması ve bu huzur ortamının sürekliliği için el ele vermiş gayret ediyorlar. Gerçekten iftihar edilecek bir durum. Bir yerde bir Gümüşhaneli görüp de o Gümüşhanelinin sizi utandıracağı bir durumla karşılaşamazsınız. Çalışkanlığıyla, dürüstlüğüyle gittiği her yere mühür vurma kabiliyetiyle tanıyor hep Gümüşhanelileri. Aslında bir Erzurumlu olarak sizlerde biliyorsunuz ki biz Gümüşhanelileri Bayburtlulardan, Bayburtluları Erzurumlulardan ayırmayız. Kültürümüz, yediğimiz-içtiğimiz, oynadığımız oyunlar, çaldığımız çalgılar hep aynı. Şükürler olsun ki Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın büyük basiretiyle şehirlerimiz birbirine çok daha yakınlaşıyor.

Yeni Zigana Tüneli, Vauk Tüneli, Kop Tüneli’nin Trabzon’la Erzurum’u, Gümüşhane’yle Erzurum’u adeta aynı mekânda yaşayan şehirler haline getirdiğini belirten Sayın Başbakan Yardımcı Akdağ:” Sadece yaz mevsiminde değil kış mevsiminde de ulaşımı kolay bir şekilde sağlayacak. Bu aslında şehirlerimizin kalkınması açısından da mükemmeldir. Cenab-ı Allah bu güzelliğinizi birlikteliğinizi layık kılsın. Kardeşlik hukukumuzu güçlendirsin.

Afrin’de kahraman yavrularımız bütün dünyaya bir hak mücadelesi terörle mücadele nasıl yapılır öğrettiğini belirten Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ: “ Bugün bazı batılı ülkeler haksızlık yapmaya gerçekleri ne kadar saptırmaya çalışırlarsa çalışsınlar, bütün dünya biliyor ki çok yüksek bir askeri operasyon kabiliyeti, çok güçlü insanlık ve şefkatlilikle bir araya gelebilir. Dünya da bunun örneği pek yok. Allah’a şükür bir tek sivilin burnu bile kanamadan bu operasyon büyük bir muvaffakiyetle tamamlandı. Sayın cumhurbaşkanımızın yüksek basireti ve feraseti hızlı hareket etme, ordumuzun tecrübesi ve kabiliyetiyle Allah’a şükürler olsun bizi zafere kavuşturdu. Afrin’de ve onun öncesinde gerek terör operasyonların ve 15 Temmuz’da şehit olan kardeşlerimize Allah rahmet eylesin” ifadelerini kullandı.

ESKİ BAŞBAKANIMIZ AHMET DAVUTOĞLU NE DEDİ?

Ne zaman Gümüşhane’ye gittiysem bakışlarda bir Konyalı muhabbetini, yüreklerde ve selam verişlerde Hz. Mevlana aşkını gördüğünü ifade eden 26. Dönem Başbakanımız Ahmet Davutoğlu: ” Onun için kendimi hep Gümüşhaneli hissettim ve bununla gurur duydum. Gümüşhaneliler irfan ve izzet sahibi insanlardır. Dolayısıyla neyi ne zaman yapacaklarını bilirler. Gümüşhane günlerini de öyle bir haftaya denk getirmişler ki hem tarihimiz hem maneviyatımız hem de tabiatımız açısından yeniden doğuş haftası. Tarihimiz açısından Çanakkale destanının yıldönümü, tabiatımız açısından Allah’ın bir lütfu olan baharın başlangıcı Nevruz Bayramı ve maneviyatımız olarak da üç ayların başlangıcı. Allah sizden razı olsun. Allah Çanakkale şehitlerimize Afrin şehitlerimize ve 15 Temmuz şehitlerimize rahmet eylesin” dedi.

Baharın güzellikleri ve Anadolu’nun en güzel hallerinin Gümüşhane’de yaşandığını belirten Ahmet Davutoğlu: ” Şehirlerin hukuki olarak büyükşehir olması ya da çok nüfus ve geniş coğrafyaya sahip olmasıyla ölçülemez. Şehirlerin büyüklüğü bıraktıkları mirasla ve insanların temsil ettiği değerlerle ölçülür. Bizim için Gümüşhane büyük bir şehirdir. Tanıdığım Gümüşhaneliler arasında hiç yanlış insan görmedim. Gümüşhaneliler hep başı dik, değerlerine sadık ve her zaman onurlu insanlardır. Dolayısıyla Gümüşhane’ye sevgimiz sadece siyasal bir boyut taşımaz” dedi

Gümüşhane’nin Anadolu’nun Kafkasya’yla Karadeniz’le buluştuğu bir geçiş hattı üstünde olduğunu belirten Ahmet Davutoğlu: ” O bakımdan değerli Gümüşhaneliler ilinizin, şehrinizin kıymetini bilin. Siz küçük bir şehrin mütevazi temsilcileri değilsiniz. Büyük bir geleneğin bütün özellikleriyle yansıdığı köklü bir şehrin son derece onurlu bir temsilcisisiniz. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Gümüşhane üzerinde emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Bu buluşmada emeği geçen herkese teşekkürü bir borç biliyorum” şeklinde konuştu.

(Kaynak: Gümüşhane Valiliği Basın Müdürlüğü)