Anneler Gününde Toprak Ana’ya Ziyaret

Selami Öktem

8 Mayıs 2022 günü Anneler Günü sebebiyle TEMA Vakfı Gümüşhane İl Temsilciliği olarak Toprak Ana’mızı ziyaret etmek için bir doğa yürüyüşü tertip ettik. Bu doğa yürüyüşümüzün peşi sıra da çöp toplama etkinliği gerçekleştirdik. Maalesef söz konusu doğa olduğu zaman çöp körlüğü çok çabuk oluşabiliyor. İnsanlar bir duvar dibinde ya da bir köşede küçük bir çöp yığını görse bile oradaki çöpleri toplamayı değil, orayı çöplüğe çevirmeyi tercih ediyor ve o alana daha fazla çöp atma eğilimi gösteriyorlar. Bizler de gerçekleştirdiğimiz etkinlik sırasında Gümüşhane Mesire Alanı’nda bu duruma bir kez daha şahit olduk.

Gümüşhane Mesire Alanı günümüzde metruk bir yerleşim yeri olarak daha çok alkol kullanan insanların ziyaret yeri haline gelmiş. Bu alanın içerisindeki metruk bina ise kapıları ve pencereleri açık bir şekilde ve ne yazık ki tıpkı etrafı gibi pis bir şekilde burada bulunuyor. Beton yığınları arasında nefes almakta zorlanan insanların nefes almak için onlarca kilometre uzakta piknik alanlarına gittiğini bildiğimiz günümüzde, şehir merkezine bu kadar yakın bir alanın böylesi sahipsiz kalması ayrıca üzücü. Bu durum ne yazık ki kıymet bilmemek demektir. Bu alanın yeniden çevre düzenlemesi yapılarak, güzel bir dinleme alanına çevrilerek turizme kazandırılması hem bölge halkını rahatlatacaktır hem şehrimizin ekonomisine katkı sağlayacak hem de istihdam oluşturacaktır. Bu fırsatları bir kenara bırakarak Gümüşhane Mesire Alanı’nı sahipsiz bırakmak ne yazık ki şehrimize yapılan büyük bir kötülüktür. Bu alanın şu anda hangi kuruma bağlı olduğunu bilmiyorum ancak Gümüşhaneliler olarak hepimizin bu alana sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum.

Gümüşhane Mesire Alanı’nın metruk bir alan olması bir yana karşılaştığımız çöp yığınları da bizi çok üzdü. Alanın hemen girişindeki çöp konteynerine baktığımızda içinin boş olduğunu fark ettik. Belli ki Gümüşhane Belediyesi belli aralıklarla buradaki çöp konteynerinden çöpleri topluyor ancak insanlar birkaç adım atarak çöplerini bu konteynere getirmiyordu. Birkaç noktada çöp dağları oluşmuş durumdaydı.

Doğa yürüyüşü ve çöp toplama etkinliğimiz yaklaşık olarak 3 saat sürdü. Bu süre içerisinde 20 torba kadar çöp topladık ancak halen daha alanı temizleyebilmiş değildik. Hava muhalefeti sebebiyle çalışmamızı erken bitirmek zorunda kaldık. Biliyoruz ki biz her hafta da gidip çöp toplasak bu alanı yine aynı şekilde bulacağız. Buradaki sorunlar ancak insanların Gümüşhane Mesire Alanı’na sahip çıkması ile ve eğitim ile çözülebilir. Gittiğimiz yer her neresi olursa olsun eğer doğada bir çöp görüyorsanız lütfen sizde çöpünüzü aynı yere bırakmayın. Oradaki çöpleri temizleyin. Mümkünse bu temizlik faaliyetinizi de ayrıştırma yaparak gerçekleştirin.

Toprak Ana’yı ziyaretimizde güzel şeylerle karşılaşmadık ancak etkinliğimize katılan çocuklarımızın sorumlu davranışları, ailelerin bilinç düzeyleri gelecek için her zaman umut olduğunu hissettirdi. Bu umudu paylaşmak ve çoğaltmak elimizde.