ARICILIK GÜMÜŞHANE’DE EN POPÜLER MESLEK OLMALI

Türkiye’nin bal kalitesi en yüksek illerinden biri olan Gümüşhane’de “Gümüşhane Arı Yetiştiricileri Birliği”ne kayıtlı 530 arıcı bulunuyor. Yaptığımız araştırmaya göre Gümüşhane’de 530 arıcının %60’ını emekli memur ve işçiler oluştururken geri kalan arıcıların ise %20 lik bölümünü çalışan devlet memurları ve işçiler,  %20 lik bölümü ise diğer vatandaşlar oluşturuyor. GÜMÜŞHANE’DE ARICILIK  FİRMASI YOK Yaptığımız araştırmaya göre […]

Türkiye’nin bal kalitesi en yüksek illerinden biri olan Gümüşhane’de “Gümüşhane Arı Yetiştiricileri Birliği”ne kayıtlı 530 arıcı bulunuyor.

Yaptığımız araştırmaya göre Gümüşhane’de 530 arıcının %60’ını emekli memur ve işçiler oluştururken geri kalan arıcıların ise %20 lik bölümünü çalışan devlet memurları ve işçiler,  %20 lik bölümü ise diğer vatandaşlar oluşturuyor.

GÜMÜŞHANE’DE ARICILIK  FİRMASI YOK

Yaptığımız araştırmaya göre Gümüşhane ilinde “Arıcılık” üzerine kurulmuş her hangi bir firma veya işletme bulunmuyor.

Türkiye genelinde olduğu gibi Gümüşhane ilinde de “Arıcılık” yapan vatandaşların yaş ortalaması ise 55.

Gümüşhane Arı Yetiştiricileri Birliğine kayıtlı arıcıların sahip olduğu kovan sayısı toplam 65 bin. Ortalama yıllık bal üretimi ise 800 ton.

OSMANLI’DA SARAYIN BALLARI GÜMÜŞHANE’DEN GİTTİ

Çeşitli tarihi kaynaklar Osmanlı’da sarayın ballarının Gümüşhane’den gittiğini yazmaktadır. Bugün de pek çok kişinin tercihi Gümüşhane balı olmaktadır.

Diğer taraftan son zamanlarda büyük gelişme gösteren Gümüşhane tarım sektöründe kaliteli ürün elde etmenin de en önemli yolu arıların sağladığı polinasyon (tozlaşma) özelliği de dikkate alındığında “Arıcılığın” yeni bir bakışla Gümüşhane’de popüler bir sektör olması gerektiğini ortaya koymaktadır.

ARICILIK SEKTÖRÜNÜN PROFESYONELLEŞMESİ GEREKİR

Türkiye’nin en kaliteli bal üretiminin yapıldığı Gümüşhane’de, Gümüşhane Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda iki yıllık bir “Arıcılık bölümü” nün açılması gerektiğini söyleyen arıcılar, özellikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı  ile Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın taşra teşkilatlarında “Arıcılık teknikerliği” kadrolarının ihdas edilmesinin şart olduğunu belittiler.

Devlet kurumlarında “Arıcılık teknikerliği” kadroları açıldığı takdirde Meslek Yüksek Okullarında açılacak olan “Arıcılık bölümlerine” ilginin olacağını dile getirdiler.

GÜMÜŞHANE KENT KONSEYİ “ARICILIK” SEÇMELİ DERSİNİ TEKLİF EDECEK

Daha önce “Kuşburunculuk ve Ekonomideki Yeri”, “Pestil ve Kömecilik” gibi seçmeli derslerin Gümüşhane Milli Eğitim Müdürü’nün onayı ile liselerde okutulduğunu belirten Gümüşhane Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir; bal kalitesi ile Türkiye’de hatta dünyada nam yapmış olan Gümüşhane’de arıcılık alt yapısına destek verilmesi bakımından  “Arıcılığın” Gümüşhane liselerinde bir seçmeli ders olarak okutulması konusunu önümüzdeki günlerde  Kent Konseyi’nin gündemine alacaklarını ve konuyu ilgili kurumlara teklif edeceklerini belirtti. Hasan Pir, diğer taraftan “Arıcılık teknikerliği” kadro ihdası için de bakanlıklarla gerekli yazışmaların yapılacağını ifade etti.

 

Exit mobile version