Aynur Çubukçu, Gümüşhane’de Haftanın Konuğu Oldu

GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ RÖPORTAJI – 16.03.2021 GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ TÜRK KADINLAR BİRLİĞİ GÜMÜŞHANE ŞUBE BAŞKANI SAYIN AYNUR ÇUBUKÇU İLE HAFTANIN KONUĞU RÖPORTAJI Röportaj :  Hasan Pir, Rüveyda Usta, Abuzer Yapar OLAY GAZETESİ:  Sayın Çubukçu, bize kendinizi tanıtır mısınız, Aynur Çubukçu kimdir? AYNUR ÇUBUKÇU: Aydın ilinde doğdum. İlk, Orta ve Lise’yi Aydın’da tamamladım. Daha sonra Isparta […]

GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ RÖPORTAJI16.03.2021

GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ

TÜRK KADINLAR BİRLİĞİ GÜMÜŞHANE ŞUBE BAŞKANI SAYIN AYNUR ÇUBUKÇU İLE HAFTANIN KONUĞU RÖPORTAJI

Röportaj :  Hasan Pir, Rüveyda Usta, Abuzer Yapar

OLAY GAZETESİ:  Sayın Çubukçu, bize kendinizi tanıtır mısınız, Aynur Çubukçu kimdir?

AYNUR ÇUBUKÇU: Aydın ilinde doğdum. İlk, Orta ve Lise’yi Aydın’da tamamladım. Daha sonra Isparta ili Öğretmen Yetiştirme Merkezi’nde okuyup mezun oldum. Gümüşhane ye öğretmen olarak atandım.7 yıl öğretmenlik yaptım. Bu arada Gümüşhane’nin sevilen, sayılan tanınmış simalarından rahmetli eşim Hakkı Çubukçu ile evlendim. 2 oğlum var. Allah onlara sağlıklı uzun ömür versin.

Öğretmenlik görevimden çocuklarımın bakımı için ayrılmak zorunda kaldım. Ama boş durmadım çocuklarımın eğitim hayatı boyunca yanlarında olmaya çalıştım, aynı zamanda okul aile birliklerinde görev aldım. Bu arada 12 Eylül darbesi ile fesih edilen Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi’nin kuruluşunda ve yönetiminde görev aldım. Uzun zamandır Şube Başkanlığı yapmaktayım. Çeşitli kurumların komisyonlarında yer alıyorum. Sosyal ve Hayri yardımları her zaman gerçekleştirdim. Kadınlara yönelik her türlü çalışmanın içinde olup projeler uyguladım. Bir sivil toplum temsilcisi olarak kadınların sesi olmaya gayret ettim.

OLAY GAZETESİ:  Sayın Başkanım, Gümüşhaneliler sizi çok yakından tanıyorlar. Özellikle hayırsever, yardımsever yönünüz adeta bir efsane gibi herkesin dilinde. Bize bu güzel özelliği biraz anlatabilir misiniz?

AYNUR ÇUBUKÇU: Dernek işi gönül işidir. Maddi manevi destek vermektir. Aynı zamanda sorumluluk almaktır. Ben bu elçilik görevini severek yapıyorum. Herkesin hayatta farklı farklı amaçları vardır. Ben de bu amacı edindim kendime. Bununla mutlu oluyorum. İnsanlara faydamın dokunduğunu bilmek beni motive ediyor.

OLAY GAZETESİ:  Muhtaçlara yardım sizin hayatınızın adeta ayrılmaz bir parçası olmuş. Allah’ın en çok sevdiği işlerden biriniz yapıyorsunuz. Sizi bu hayır yoluna teşvik eden şey nedir? Bu konuda düşünceniz nedir?

AYNUR ÇUBUKÇU: Dinimiz de bunu buyuruyor.  Sevgili Peygamberimiz (SAV)  bir elin verdiğini diğer el bilmemeli demiştir. İçimizde yardımlaşma sevgisi ve coşkusu olduğundan severek yapıyorum.

OLAY GAZETESİ:  Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şube Başkanı olmanız, muhtaçlara yardım konusunda işinizi biraz daha kolaylaştırıyor herhalde? Nasıl bir organizasyon yapıyorsunuz? Yönetim kurulunuzda kimler var?

AYNUR ÇUBUKÇU: Şube Başkanı olmam ve uzun süredir bu görevi yapmam insanları tanımama yardımcı oldu. STK’yız, ama kamu kurumları ile zaman zaman koordineli çalışıyoruz. Gönüllü olarak başladığımız bu iş görevimiz oldu diyebiliriz. Yerel yönetimler de bize bu konuda yardımcı oluyor. Aynı zamanda Gümüşhaneliler ve il dışında oturan yardım sever vatandaşlarımız da desteğini esirgemiyor.

Ekibimizde gönüllülerden oluşan birçok dernek üyemiz var. Yönetim kurulumuz ise Eda Muş, Sema Kadirbeyoğlu, Hülya Aydın, Fatma Işık,  Doğangül Kaya ve Canan Pehlivan’dan oluşuyor.

Bir telefonla çağırdığım ve her zaman yardımcı olan dernek üyelerimiz de var. Kendilerine teşekkür ediyorum.

OLAY GAZETESİ:  Yaptığınız yardımları afişe-reklam etmemek sizin çok önemli bir özelliğiniz. İnsanlara yardımı, onların onurlarını kırmadan yapıyorsunuz. Bu konuda neler söylemek istersiniz.

AYNUR ÇUBUKÇU: Daha önce ifade ettiğim gibi dinimiz de bunu diyor. Biz burada veren ve alan arasındaki köprüyüz. İyiliğin, yardımın reklamı olmaz. Zaten yaptığımız yardımları afişe etmek kültürümüze ve amacımıza aykırıdır.

OLAY GAZETESİ:  Beyiniz Rahmetli Hakkı Çubukçu, Gümüşhane’nin sevilen ve sayılan bir önemli değeri idi. İşsizlere, öğrencilere, düşkünlere yardım Hakkı Abi’nin de önemli bir özelliği idi. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

AYNUR ÇUBUKÇU: Rahmetli eşim Hakkı Çubukçu’yu herkes biliyor. Siz de güzel özetlemişsiniz. Yardım yapmayı, birilerinin elinden tutmayı çok severdi. Vefatından sonra Türkiye’nin hemen hemen her ilinden telefon aldım. Yenge/abla sen bizi tanımazsın ama ben işimi, sigortamı ona borçluyum diyen çok kişi ile konuştum. Kendisine rahmet diliyorum. Mekânı cennet olsun. Ben ve çocuklarım da eşimin yolundan devam etme gayreti içindeyiz.

OLAY GAZETESİ:  Türk Kadınlar Birliği’nde; yardım yapanlarla yardıma muhtaçları nasıl organize ediyorsunuz?

AYNUR ÇUBUKÇU: Yardım yapmak isteyenler benimle iletişime geçiyorlar. İhtiyacı olan vatandaşlar ise derneğimize uğrayıp dertlerini anlatıyorlar. Yardımı yapan ve yardımı alan hiçbir zaman yüz yüze gelmiyor. İkili ilişkilerimizi kullanarak hayırsever vatandaşların yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalışıyoruz.

OLAY GAZETESİ:  Özellikle yükseköğrenim gören Gümüşhaneli öğrencilere burs v.b. gibi yardımlar da yapıyor musunuz?

AYNUR ÇUBUKÇU: Evet veriyoruz. Dernek olanakları dâhilinde herkese faydamız dokunsun istiyoruz. Bursun yanında el harçlığı, giysi, ayakkabı yardımlarımız da oluyor.

OLAY GAZETESİ:  Aynur Hanım, siz aynı zamanda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda da üyesiniz. Toplantılara katılıyorsunuz. Bu nedenle, Gümüşhane’de insanların sosyoekonomik durumlarını çok iyi bilenlerdensiniz. Nedir Gümüşhanelilerin durumu?

AYNUR ÇUBUKÇU: Gümüşhane’de iş alanlarının kısıtlı olması nedeniyle insanların sosyal ve ekonomik durumları çok iyi değil. Dünyayı esir alan pandemi halkımızı da çok etkiledi. İş olanakları daraldı. Gelir düzeyi düştü, geçim de zorlaştı. Asgari ücret ile geçinmek bu hayat şartlarında çok zor hale geldi. Hele bir de kira ödüyorsanız. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, benim insanları daha çok tanıyıp anlamama yardımcı oldu. Vakıfta çok ihtiyaçlı gördüğüm kişilere inisiyatif kullanarak dernek ve kendi kişisel hesabımdan da yardımda bulunmaya çalışıyorum.

OLAY GAZETESİ:  Aynur Hanım; Gümüşhane kızı değilsiniz ama uzun yıllardan beri Gümüşhane’de yaşıyorsunuz. Gümüşhane gelinisiniz. İlk göz ağrınız olan Gümüşhane ile bugünün Gümüşhane’sini kıyaslar mısınız? Neler değişti, neler söylemek istersiniz?

AYNUR ÇUBUKÇU: Her şehrin avantajı da var dezavantajı da vardır. Ben her zaman bardağın dolu tarafına bakarım. Bu şehir dost ve arkadaşlarımızla güzel. Geçmişten bu güne kırsal bir şehir iken şimdilerde modern bir şehir görüntüsü aldı. Özümüzü, tarihi değerlerimizi bozmadan modern hayata ayak uydurmanın daha doğru olacağını düşünüyorum. Ama her zaman insan ilişkileri iyi olan bir şehirdir.

OLAY GAZETESİ:  Sayın Çubukçu, seyahati sevdiğinizi biliyoruz. Bugüne kadar kaç ülke gezdiniz. Hangi şehirler sizi daha çok etkiledi?

AYNUR ÇUBUKÇU: İki defa Balkan turu yaptık. 11 ülkeden oluşan Balkanlara iki kez gitmiş oldum.  İngiltere’ye gittim. Gürcistan’a ve KKTC’ ne 3 defa gittim. Aynı zamanda güzel Türkiyemizin her bölgesine gittim. ikişer kere hatta üç defa gezdiğimiz bölgelerimiz oldu. Ben en çok Londra’dan ve Selanik’te bulunan Türk Mahallesi /Atatürk evinden etkilendim. Ve Saraybosna’daki “Umut Tüneli” mutlaka görülmeli. Türkiye’de bazı illerimizin tarihi doğal güzelliklerine de hayran kaldım.

OLAY GAZETESİ:  Seyahatlerinizde etkilendiğiniz ve keşke Gümüşhane’de de bunlar olsa dediğiniz neler oldu?

AYNUR ÇUBUKÇU: Tarihe duyulan saygı ve koruma beni hep etkilemiştir. Beypazarı, Safranbolu ve Amasya gibi bizim de bu kültürümüzü korumamızı isterdim. Turizme açılmalıyız bu acılımda kadınlarımız yer almalı.

OLAY GAZETESİ:  Anılarınızı yazıyor musunuz? Bize hayatınızda karşılaştığınız önemli olaylardan birkaç örnek anlatabilir misiniz?

AYNUR ÇUBUKÇU: Anılarımı yazmıyorum. Bazen düşünmüyor değilim. Daha çok biriktireceğim anılarım var. İlerde yazdığımda sizinle paylaşırım.

Küçük bir anımı paylaşayım sizinle. Ben bir Avrupa Birliği projesi uygulamıştım. Bu projede 15 köyü ziyaret ettik ve oralarda eğitimler verildi. Eğitimlerin son günü yöresel yemek yarışmaları yaptık. Bu yarışma günleri bir bayram havası içinde geçti. Kadınlarımız çok heyecanlandılar. Ama şevk ve neşe ile hazırlandılar. Hele ilimiz valisinin ve kurum amirlerinin bazılarının katılacağını söylediğimde kadınlarımız heyecanlandılar. Sayın Valimizden köyleri için istekleri vardı. Bu isteklerin hemen hemen hepsi o tarihte yerine getirildi. Kadınlarımızın heyecanı beni de heyecanlandırmıştı. Köydeki kadınlarımıza hem eğitim vermek hem de istekleri için aracı olmak benim için güzel bir olaydı. Biz de kadınlarımızı 1. 2. 3. olarak yarışmada değerlendirdik ve kendilerine hediyeler aldık. Mutlu olmaları beni çok sevindirmişti.

OLAY GAZETESİKitaplarla aranız nasıldır? En çok etkilendiğiniz kitap hangisidir?

AYNUR ÇUBUKÇU: Kitap okumayı çok severim. Sizinle paylaşmak istediğim çok kitap ismi olur. Ama son dönemde okuduğum Elif Şafak’ın dünyanın tanıdığı HZ. Mevlana ve Şems’i konu alan “Aşk” romanı beni gerçekten çok etkiledi.  Ayşe Kulin’in; Saraybosna’daki savaşı ve bir gazetecinin hayatını anlatan “Sevdalinka” adlı kitabını okudum.

OLAY GAZETESİ:  Hobileriniz nelerdir?

AYNUR ÇUBUKÇU: Yeni yerler görmek, tanımak. Arkadaşlarımla yaptığım sohbet ve küçük geziler. Ailemle yapmış olduğumuz hafta sonu etkinlikleri.

OLAY GAZETESİ:  Gümüşhane için yapılmasında yarar gördüğünüz projeler nelerdir?

AYNUR ÇUBUKÇU: Gümüşhane – Trabzon otoyolunun bir an önce bitmesi ve turizmin ekonomiye dâhil edilmesi.  Şehrimizin gelişmesi. Gelişmek demek betonlaşma demek değildir. Doğasına, tarihine sahip çıkarak gelişmek, değişmek hem bizi mutlu eder hem de yöreye gelen ziyaretçileri sıradan beton bir şehir görmemesini sağlar. Gümüşhane’yi diğerlerinden ayıracak özellikleri ve güzelliklerimizi parlatmalıyız. Bütün bunları yaparken ekonomide kadının önünü açmalıyız.

OLAY GAZETESİ:  Hayatınızın rehberi olan doğrular nelerdir?

Adalet duygusu en temel rehberimdir. Kadın ve erkeğin ayrıştırılmadan her alanda eşit olmasını isterim. Var olanı, olmayanla paylaşmak gerektiğine inanırım. Yalansız olmalı insan. Güveni kaybetmektense para pul kaybetmeyi yeğlerim. Kadının erkeğe, erkeğin kadına muhtaç olmamasını dilerim. Bir işi bir kişi yaptıysa siz de yapabilirsiniz.

OLAY GAZETESİ:  Gençlerimize tavsiyeniz ne olur?

AYNUR ÇUBUKÇU: Gençler, kendinize güvenin. Önceliğiniz memlekete hizmet etmek olmalı. Gençlerimiz okumalı, gelişmeli ve geliştirmeli.

OLAY GAZETESİ:  Aynur Hanım; sizin eklemek istedikleriniz varsa buyurun.

AYNUR ÇUBUKÇU: Sizlere çalışmalarımızdan bahsetmek isterim.

Derneğimiz Cumhuriyet’in ilanından sonra kurulan ilk dernek olup ismi Türk Kadınlar Birliği Derneğidir. Türk Kadınlar Birliği Derneği 10.04.1954 tarihinde ve 2734 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına çalışan dernekler arasında kabul edilmiştir. Derneğimiz Gümüşhane’de 1956 yılında kurulmuş olup, belli aralıklardan sonra 1984 yılından itibaren aralıksız devam etmektedir.

Derneğimiz her zaman eğitime destek vermiştir. Daha önceki yıllarda kadınlarımıza faydalı olmak düşüncesi ile okuma-yazma eğitimi kursu, kumaş boyama, ahşap boyama kursları açmıştır. Kurslarımıza ilgi çok olup sene sonu sertifikaları dağıtılmış ve yaptıkları el işleri sergilenmiştir.

Ayrıca kırsal kesimde sağlık taraması, kimsesiz yaşlılara destek olma projeleri uygulamış olup, öğrencilere, ihtiyaçlı aile ve kadınlarımıza destek olmakta, eğitimleri için bazı öğrencilere burs vermektedir. Kadınların yasal hakları sağlık ve çocuk bakımı konusunda panel ve konferanslar düzenlenmiş olup hepsini başarı ile uygulamıştır.

Bu çalışmalardan yola çıkarak ilimiz kırsal kesimde yaşayan kadınlara ekonomik, sosyal açıdan desteklemek, günlük yaşam içerisindeki faaliyetleri ile ilgili becerilerini artırarak köylerde “Bilen Eller Projesi” uygulandı. Üç konuda eğitimler verildi. Genel sağlık, çocuk gelişimi ve eğitimi, tarım eğitimleri çok büyük ilgi gördü. Hedef kitlemiz 172 iken 600 lü rakamlara ulaştık.

Yine Gümüşhane’de merkez ve ilçeleri hedef alan “Kadın Dostu Kent Projesi” ni uyguladık. Kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bakış açısının yerelde yerleştirilmesi, kadınların sosyal, ekonomik ve siyasal hayatta güçlendirilmesi, kadınların yerel yönetime ve siyasete aktif katılımının teşvik edilmesi bunun için siyasi ve liderlik kursları açtık. Eğitimcilerimiz Gümüşhane Üniversitesi’nden akademisyenlerdi.

5 ilçemizde kadınlarımıza yönelik eğitimler verildi. Bu eğitimlerde avukat, doktor ve psikolog yer aldı. Okullarda 5 Aralık ve 8 Mart ile ilgili yarışmalar düzenledik. (resim, şiir, kompozisyon)

Kadınlarımız evde ürettiklerini değerlendirsin diye sayısız kermesler yaptık.

Kadınlarımızı sosyalleştirmek amacı ile Türk Halk ve Türk Sanat Müziği Korosu hazırladık. Ve 2 defa sahne aldılar. Gönüllülerden oluşan “Kamuran’ın Melekleri” adlı bir tiyatro oyunu sergiledik.

Gençlerimizin sağlığına önem vermemizden dolayı uyuşturucu ile mücadele çalışmaları yaptık.

Bu çalışmaları halk eğitim kursları. Kur’an kursları ve bazı sitelerin toplantı salonlarında eğitimler vererek gerçekleştirdik.

Marmara Depremi’nde başlayıp daha sonra dükkâna dönüştürdüğümüz ‘Sevgi Yumağı’ mağazamız 20 yıldır hizmet vermektedir. Bu bir gönül mağazasıdır. Marmara Depremi’nde İskenderun sel felaketinde, Van depreminde ilk yardımları dernek olarak biz gönderdik. Ağrı Tutak İlköğretim Okulu’nun isteği üzerine kırtasiye ve giysi yardımı yaptık, Sağolsun onlar da teşekkürlerini ilettiler.

Ramazan ayında ihtiyaçlı vatandaşlarımız için her yıl yiyecek paketleri yaptırdık.

SODES Projesi uyguladık. Ortak çalışmalar da yaptık. Zigana Doğa Okulu ile Eko Turizm Sempozyumlarına ve Zigana’da düzenlenen Lames Şenliklerine ortak olduk.

Kadınlar için önemli olan 8 Mart /5 Aralık ve Anneler günü etkinlikleri düzenledik kadınlarımız ile bir araya geldik.

Sizlere özet olarak ilk aklıma gelenleri yazdım. Bana destek olan üyelerime, arkadaşlarıma, yönetim kuruluna sonsuz teşekkürler eder, koronasız günler dilerim.

OLAY GAZETESİ:  Aynur Hanım, samimi sohbetiniz için teşekkür ediyoruz.

AYNUR ÇUBUKÇU: Ben de sizlere, Gümüşhane Olay Gazetesi camiasına teşekkür ediyorum. Sağlıklı ve başarılı yayınlar diliyorum.

KAYNAK: GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ – 16.03.2021

Exit mobile version