AZERBAYCAN ESKİ CUMHURBAŞKANI’NIN DAMADI GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ’NDE HOCALI KATLİAMINI ANLATTI

Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey’in damadı Aqil Semedbeyli, Gümüşhane Üniversitesi’nde Hocalı katliamını anlattı. Gümüşhane Üniversitesi Genç Girişimciler Kulübü tarafından “Hocalı Katliamı” anma programı düzenlendi. 26 Şubat 1992 tarihinde Dağlık Karabağ’ın Hocalı kasabasında yapılan katliamın 27’nci yılında Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi çok amaçlı salonda “Hocalı Katliamı” anma programı düzenlendi. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren […]

Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey’in damadı Aqil Semedbeyli, Gümüşhane Üniversitesi’nde Hocalı katliamını anlattı.

Gümüşhane Üniversitesi Genç Girişimciler Kulübü tarafından “Hocalı Katliamı” anma programı düzenlendi.

26 Şubat 1992 tarihinde Dağlık Karabağ’ın Hocalı kasabasında yapılan katliamın 27’nci yılında Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi çok amaçlı salonda “Hocalı Katliamı” anma programı düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Genç Girişimciler Kulübü Başkanı Furkan Alptekin, yapılan katliamda hayatını kaybedenler için “Ermeni birlikleri tarafından gerçekleştirilen katliam neticesinde 106’sı kadın, 83’ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycanlı hayatını kaybetmiştir. Aynı saldırıdan 487 Azerbaycanlı ağır yaralı olarak kurtulmuş, 150 kişiden de bir daha haber alınamamıştır. Bu arada Ermeni birlikleri 1275 Azerbaycan Türkünü rehin alarak askerî kamplara götürmüştür. Bizde Genç Girişimciler Kulübü olarak yapılan bu saldırıları unutmadığımızı göstermek için 27’nci yılında Hocalı Katliamı adlı bu programı düzenliyoruz” sözlerine yer verdi.

Kulüp başkanının konuşmasının ardından programa konuk konuşmacı olarak katılan Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey’in damadı Aqil Semedbeyli, Hocalı katliamı hakkında dinleyicilere konuşma yaptı.

Aqil Semedbeyli özellikle tüm Türklerin birleşmesi hususunda önemli noktalara değinen konuşmasında:20. Yüzyılın sonuna doğru bizlerin de bizzat şahit olduğumuz ve Ermenilerin yapmış olduğu insan akıllarını zorlayıcı bir soykırımı konuşmak zorundayız. Biz Türkler genelde dertlerimizi konuşmayı sevmeyiz. Ama burada dertlerimizi konuşmak mecburiyetindeyiz. Bize yapılan soykırımı ve haksızlıkları her yere anlatmak zorundayız. Çünkü Ermeniler bizim yapmadığımız bir soykırımı yapmış gibi gösterip bütün dünyaya yaymışlardır. Hocalıda yaşananlara katliam diyorlar bu yanlış, Hocalı’da yaşananlar soykırımdır. Ermenilerin Hocalı’da yaptığı düşünülmüş, planlı, hazırlığı günler öncesinden yapılmış, bir milleti yok etme niyetiyle girişilmiş eylem olması sebebiyle soykırımdır. Ermenilerin büyük Ermenistan iddiası var, Ermeniler bu iddiayı çocuklarına küçüklükten itibaren devlet politikası olarak okullarda propaganda ediyorlar. Bizim tarihi devletimiz budur diyorlar. Şu an Hocalı ve Dağlık Karabağ tamamen işgal altındadır. Topraklarımız bu işgalden kurtarılmalıdır. Öz vatanında sürgün olan 1 milyon insan var. Maalesef dünyadan yeterli destek alamıyoruz. Bizim kendi başımızın çaresine bakmak gibi bir durumumuz var. O dönemde Sovyetler üzerine yapılmış çok detaylı bir analiz raporunda tüm yönleriyle demografik, sosyo-kültürel yönüyle Sovyetler incelenmiş ve gelinen sonuç şu şekilde. Eğer bir gün Sovyetler dağılır da ortaya çıkan Türk cumhuriyetleri Türkiye ile bir araya gelip birlik olurlarsa Batı karşısına Stalin Rusya’sından ve Hitler Almanya’sından daha tehlikeli bir güç bulacaktır. Bunu 1969 yılında analizini yapmışlar ve dosya şeklinde ortaya koymuşlardır. Bugün Türkiye üzerindeki kara bulutların esas sebebi de budur. Onun için mutlaka birlik olmalıyız. Azerbaycan Türklerine 21. yüzyılın son çeyreğinde yapılmış Hocalı soykırımının neticelerini ortadan kaldırmak için hep birlikte mücadele etmek zorundayız. İnanıyorum ki, adalet yerini bulacaktır” diye katliama dikkat çekti.

Aqil Semedbeyli’nin konuşmasının ardından sona eren programda katılımcılar Hocalı Katliamı’ndan fotoğrafların yer aldığı sergiyi ziyaret ettiler.

(Kaynak: Gümüşhane Üniversitesi )

Exit mobile version