BAKAN VARANK GÜMÜŞHANE İŞGEM'E ŞEHİT ÖĞRETMEN'İN ADINI VERDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank 12 Ocak 2020 pazar günü günübirlik ziyaret ettiği Gümüşhane’de İŞGEM’in açılışını yaptı.

Bakan Varank, yakında açıklayacakları Hemşeri Yatırım Programı’nın ipuçlarını vererek, büyükşehirlerde yaşayan iş insanlarına seslendi ve “Gelin, ilinizdeki girişimlere mentör olun, onlara yatırım yapın.” diye konuştu.

ŞEHİT ÖĞRETMENİN ADI VERİLDİ

Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi’nin açılışında konuşan Varank, Tunceli’de PKK tarafından şehit edilen sınıf öğretmeni Necmettin Yılmaz’ı andı. Varank, Türkiye’nin üreten ilk İŞGEM’ine Şehit Yılmaz’ın adını verecekleri açıklayarak, “Ömrünü okumakla geçiren ve cehaletle savaşırken şehit düşen öğretmenimiz, burada nice girişimciye örnek olacak, onlara ilham verecek. Rabbim Necmettin öğretmenimize ve tüm şehitlerimize rahmet eylesin.” dedi.

Bakan Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliği’nin birlikte yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı eliyle inşa edilen iş geliştirme merkezinin açılış töreninde özetle şunları söyledi:

İŞGEM’LER GİRİŞİMCİLERİ KORUYOR

Doğu Karadeniz’in ilk İŞGEM’i olan bu merkez, Gümüşhane’ye yapılan en büyük kamu yatırımlarından bir tanesi. Bakanlığımızın Rekabetçi Sektörler Programı sayesinde 8 milyon Avro’luk bu yatırım hayat buldu. Dünya ortalamasına baktığımızda, her yeni 100 girişimden en fazla 10’unun hayatta kaldığını görüyoruz. Bu durumu İŞGEM’lerle tersine çevirmek mümkün. Bu merkezlerde yer alıp, ilk yıllarında profesyonel destek alan işletmelerin hayatta kalma oranı artıyor.

ORTAK ÜRETİM HATTI

Açılışını gerçekleştirdiğimiz bu merkez; 9 bin metrekare kapalı alanda 20 işlik hacmine sahip. Merkezimizde ortak pestil üretim hattı ve ortak paketleme tesisleri de bulunuyor. İşte Gümüşhane İŞGEM, kendi üretim hattı olması hasebiyle, ülkemizde üreten İŞGEM konseptine giren ilk ve tek merkez. Ortak üretim hattı sayesinde; firmalar, öz sermayelerini makine yatırımı yerine işletme giderleri için kullanabilecekler. Ayrıca koli ve ambalaj malzemelerinin İŞGEM’de üretilmesiyle, stok maliyetlerinden de kurtulmuş olacaklar.

BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM

Bu merkezin doğrudan ve dolaylı yaklaşık bin 500 kişilik istihdam oluşturmasını ve il ekonomisine yılda 5 milyon lira katkı sağlamasını bekliyoruz. Dolayısıyla şehrimiz ve bölgedeki firmaları buraya gelmeye ve katma değer oluşturmaya davet ediyorum. İŞGEM’den mezun olan işletmelerin de, Organize Sanayi Bölgesinde yeni başarılara imza atmasını, yurt dışı pazarlarda rekabet etmesini bekliyoruz.

HEMŞEHRİ YATIRIM PROGRAMI

Ülkemizde girişimcilik neredeyse tamamen kamu tarafından destekleniyor. Ancak bu sürdürülebilir ve sağlıklı bir büyüme modeli değil. Biz elbette girişimcilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Ancak, daha büyük işlere imza atabilmek için özel sektörün bu alana daha fazla ilgi göstermesi şart. İşte tam da bu noktada Kalkınma Ajansımız tarafından uygulanacak Hemşehri Yatırım Programına değinmek istiyorum. Bu programla Doğu Karadenizli olup bölge dışında kendi işini kurmuş iş insanlarımızı bölgeye çağırıyoruz.

KAMUOYU İLE PAYLAŞACAĞIZ

Diyoruz ki; gelin ilinizdeki girişimlere mentör olun. Bu girişimler finansal sorunlarla karşılaştığında, onlara yatırım yapın. Hatta uzun dönemde sizin gibi diğer girişimcileri de bu ağa katın, birlikte büyüyün. Bu noktada Ajansımız da yatırım finansman desteği sunacak. Bu desteğin kapsamını kısa süre içerisinde kamuoyu ile paylaşacağız.

ŞEHİT EVİNİ ZİYARET

Bakan Varank, programın ardından eşi Esra Varank ile birlikte iş geliştirme merkezine ismi verilen Şehit Öğretmen Necmettin Yılmaz’ın Torul ilçesindeki evini ziyaret etti.

KAYNAK: SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI İNTERNET SİTESİ