BARBAR, ACEMİ, YABANCI…

“Barbar” kelimesini şöyle açıklıyor sözlükler: uygarlaşmamış (kimse, toplum). Mecaz olarak çok kaba davranışları olan, zalim ve kırıcı, yabanıl (kimse).

 “Barbar” kelimesinin kökeni Antik Yunan’a dayanıyor ve ilk olarak yalnızca, çevreden olmayan veya Yunanca konuşmayan kişileri nitelediği biliniyor. Şöyle bir açıklama okumuştum; Yunanlılar kendi dillerini konuşmayanların konuşmalarını “bır-bır” şeklinde nitelemeleri sonucunda barbar kelimesi oluşmuş. Sonuçta kendi dilinden olmayan, kendi dininden olmayan, kendinden olmayan insanları barbar olarak nitelemişler. Barbar kelimesi olumsuzluk çağrıştıran bir kelimedir. Batılının ötekileştirdiğinin adıdır.

Barbar kadar ayrıştırıcı olmasa da Arapların yabancılar için kullandığı bir kelime var: “Acemi.” Arapça olan bu kelime; bir işin yabancısı olan, eli işe alışmamış, bir işi beceremeyen manasına geliyor. Araplar bunu Arapçayı konuşamayan diğer milletler için kullanmışlarsa da daha çok ilişkide bulundukları Farslılar için kullanmışlardır. Bu kelimede de bir ötekileştirme söz konusu.

“Yabancı” kelimesi ise Türklerin kendinden başkaları için kullandığı kelime. Yabancı, bir nevi yabanda yaşayan yabanda olan anlamlarını içeriyor. Yabancı dil de aynı şekilde anlaşılamayan yabanıl konuşma şekli olarak anlaşılabilir. Eskiden bu kelimenin yerine ecnebi kelimesi kullanılırdı.

Yukarıdaki üç kelimenin içinde bir ötekileştirme söz konusu. Ancak “Barbar” kelimesi kadar anlam olarak aşağılayıcı olanı yok. Artık dünyamız da teknik bir dil kullanılıyor. Bu dil nükleer silahlara sahip. Arka planını teknoloji oluşturuyor. Bu dili hâkim olanlardaki ötekileştirme ise daha canice devam ediyor.

Tekniğin dilini bilmeyen insanlara teknolojinin ürettiği bombalarla ve silahlarla saldırmak aynı şekilde karşıdakini barbar görmekten kaynaklanan bir anlayıştan kaynaklanıyor. Halbuki “barbar” kelimesinin içinde olan öldürme, kan dökme, vahşilik, tam da yapılanlarla örtüşüyor. Ancak batı kafası karşındakini barbar olarak nitelemeye devam ediyor. Barbar kelimesinin tanımı modern zamanlarda daha da karmaşık ve kafa karıştırıcı bir hal alıyor. Kelimenin anlamı ve kelimeyle isimlendirilen nesne uyuşmuyor.

Batı barbar olanı “humanzoo” alanlarında hayvan gibi teşhir etmekten çekinmemişti.

1800’lü yıllarda Asya’dan ve Afrika’dan getirilen yerliler Avrupa ve Amerika’daki şehirlerde sergileniyordu. Bu yazdıklarımı abartılı,  hatta yalan sayanlar internette “human zoo” yazarak arama yapabilirler. Aynı kafa yapısı bu gün ötekini öldürmekten çekinmiyor, hatta bundan ilkel bir zevk bile aldığını söyleyebiliriz.. Batının barbarı Saddam Hüseyindir, Kaddafidir, Şeyh Yasindir, Kasım Süleymandır… Batının Barbarı 15 Temmuzda şehit edilen 251 kişidir; elde etseydiler Erdoğandır…

Modern düşüncenin önde gelenleri, aydınlanmacı düşünürler de “barbar” kelimesini sıklıkla kullanıyor. Batının zihin yapısı ötekileştirdiğini düşman olarak görmekten öte yok etmeye ayarlanmış. Batılının menfaatine ve çıkarına olmayan herkes barbardır ve yok edilmesi caizdir. Anlaşılan batı cephesinde değişen hiçbir şey yok.

* Özellikle kendinden olamayanları insanat bahçesi ismini vereceğimiz yerlerde sergilemeleriyle ilgili görsellere ‘humanzoo’ yazarak arama motorlarından ulaşabilirsiniz.