Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımlarıyla, 365 oda/borsa başkanı ile video konferans yöntemiyle bir araya geldi.
Toplantıda oda başkanlarına seslenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu bu dönemde tarım kredilerinin faizsiz ertelendiğini, üreticilerin ayakta kalmaları için destekleme ödemelerinin erkene çekildiğini ve geleneksel şekilde hayvansal, bitkisel üretim yapan işletmelere faizsiz kredi temin edildiğini, lisanslı depoların 2020’de süresi dolan lisanslarının 1 yıl daha uzatıldığını söyledi.
‘Sektörümüzün Daha Hızlı Büyümesi İçin 365 Oda Ve Borsamızla Birlikte Çalışmaya, Üretmeye Devam Edeceğiz’
Bu zor süreçte bakanlık ve TOBB’un birlikte 2 önemli projeyi hayata geçirdiğine değinen Hisarcıklıoğlu, “Önce DİTAP projesini ülkemize kazandırdık. Sonra da giderek büyüyen bir soruna dönüşen gıda kaybını ve israfını önlemek üzere harekete geçtik. Gıdanı Koru Kampanyası’nı başlattık. Sektörümüzün daha hızlı büyümesi için 365 oda ve borsamızla birlikte çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de toplantıda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde sürdürülebilir üretim ve gıda arz-talep dengesi açısından küçük aile işletmelerinin varlığıyla, lisanslı depoculuğun öneminin bir kez daha hissedildiğinin altını çizerek, kısıtlama günlerinde fırsatını bulanların şehirleri terk ettiğini, köy nüfuslarının ikiye katlandığını söyledi.
Toplantıda söz alarak toplantının hayırlı olmasını dileyen, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na bu önemli toplantını için teşekkür eden GTSO Başkanı İsmail Akçay, verilen süre içerisinde taleplerini aktardı.
BAŞKAN AKÇAY TARAFINDAN TOPLANTIDA DİLE GETİRİLEN TALEPLER;
‘Kırsal Kalkınma Destekleme Projelerine KDV ve Gelir Vergisi İstisnası Getirilmeli’
%50 hibe destekli olarak uygulanan Kırsal Kalkınma Destekleme Projelerinden Gümüşhane olarak çok istifade ettik, ancak %50 hibe destekli olarak verilen proje tutarına uygulanan KDV (Katma Değer Vergisi) ve gelir vergisi ile alınan destek miktarı %30’lara düşmektedir. Kırsal Kalkınma Destekleme Projelerine KDV ve gelir vergisi istisnası getirilmeli veya destek miktarı %70’e çıkarılmalıdır. Gümüşhane’de uygulanan şartlar, İPARD kapsamında olan illerin şartlarına getirilmelidir.
‘Kadimden Beri Hayvancılık Yapılan Yaylalara Elektrik Verilerek, İmar Affından Faydalandırılmalı’
Kadimden beri hayvancılık yapılan yayla yerleşim alanları hatalı olarak mera yazıldığı için hayvancılıkla uğraşan köylüler elektrik alamamaktadır. Fakat Villa olarak yapılaşma yapılan yaylalarda elektrik vardır. Hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlarımızın mağduriyetinin önlenmesi için hayvancılık yapılan yaylalara elektrik verilmeli, köylülerimize yapılan bu haksızlık giderilerek hayvancılık yapılan yaylalar imar affından yararlandırılmalıdır.
‘Hayvancılığın Artması İçin Her Köyümüzü Sözleşmeli Bir Sürü Yöneticisi Projesi Hayata Geçirilmeli’
Köylerimizde hayvancılık bitti. Her köye ihtiyacı kadar sözleşmeli olarak (bir, iki, üç) sürü yöneticisi atanması hayvancılığı ve istihdamı artıracaktır. Sürü yöneticisi atanması ile üreten köylerimiz olur, verilen maaşlar ürün, yem bitkisi, et, süt üretimi v.b olarak geri dönecektir.
KAYNAK: GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI – 4.06.2020