BAŞKAN BEYLER KARA’NIN AHİLİK HAFTASI MESAJI

Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Beyler Kara yayınladığı mesajında, ahiliğin Türk toplumunun yüzyıllarca ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda gelişimini sağlayan, meslek dayanışmasını sanat ve ahlaki değerlerle koruyan “İlk Türk esnaf birlikleri” nin adı olduğunu ve ahilik sisteminde, işyerinde çalışanlar ile çalıştıranlar arasında fark olmadığı gibi aralarında baba oğul ilişkileri olduğunu söyledi. Kara , […]

Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Beyler Kara yayınladığı mesajında, ahiliğin Türk toplumunun yüzyıllarca ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda gelişimini sağlayan, meslek dayanışmasını sanat ve ahlaki değerlerle koruyan “İlk Türk esnaf birlikleri” nin adı olduğunu ve ahilik sisteminde, işyerinde çalışanlar ile çalıştıranlar arasında fark olmadığı gibi aralarında baba oğul ilişkileri olduğunu söyledi.

Kara , “Teşkilat olarak iddiamız, unutulmuş toplumsal genetik mirasımız olan bütün bu yeteneklerimizin tekrar harekete geçirilebileceğidir. Böylelikle, ayakta durabilmek için kendine güvenen gençler, çıkar peşinde koşmayan vatandaşlar ve doğru olmayan yollara ve yöntemlere sapmayan işletmeler var olabilecektir” dedi.

Birlik Başkanı Kara yaptığı açıklamada, Ahiliğin birbirini seven, saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, işi kutsal, çalışmayı bir ibadet sayan, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf ve sanatkarların iş teşkilatı manasına geldiğini kaydetti. Kara “Batı tarihindeki ticaret ve sanayinin gelişim döneminde çok sert geçen ‘işçi-işveren’ münasebetleri, Ahilik kurumu içinde ‘usta-çırak’ ilişkisi çerçevesinde bir ‘saygı-görgü-bilgi’ye dayanan eğitim potası içinde eritilmiştir. Ahilik sisteminde işyeri sanatın ve ahlakın öğretildiği bir okuldur. Emeğin karşılığı çalışanının alın teri kurumadan ödenirdi. Bu uygulama emek ve sermayenin barışık olduğu bir model oluşturmuştur” diye konuştu.

Kara, “Pandemi döneminde esnaf ve sanatkarımızın üstlenmiş olduğu rol ve fedakarlık hepimizin malumudur. Bu süreçte esnaf ve sanatkarlarımız ahilik gelenek ve göreneğine göre vatandaşlarımızın kileri, tedarikçisi, servisi, evlerine ekmeğini ulaştırmada fırıncısı olmuştur. Fırsatçılık yapmadan aza kanaat getirerek ticaret yapan ve en çok alkışı hak edenler yine AHİLERİMİZ olmuştur. Pandemi döneminde de böyle önemli bir görevi üstelenen esnaf ve sanatkarlarımız çok zor şartlar altında mal ve hizmet üretmeye devam ederek ayakta durmaya çalışmaktadırlar. Bu anlamda tüm ahilerimizi tebrik ediyor, bu yıl 33.’sünü kutladığımız Ahilik Haftamızın ülkemize, milletimize, esnaf ve sanatkarlarımıza tüm AHİLERİMİZE hayırlı uğurlu olması dileyerek saygılarımı sunuyorum” dedi.

Exit mobile version