Gümüşhane Belediya Başkanı Ercan Çimen, makamında düzenlediği basın toplantısında kentte görev yapan gazetecilerle bir araya geldi. Öncelikli olarak Bahçecik Barajı’nın durumuyla ilgili bilgiler veren Başkan Çimen, daha sonra başta hastane yolu olmak üzere gazetecilerin diğer sorularını cevaplandırdı.
Konuşmasında geçtiğimiz günlerde Ankara’ya gittiğinde ilgili Bakanlarla Hükümet Konağı konusunu görüştüğünü aktaran Çimen, “Ankara’ya her gitmemizde heybemizi doldurup geliyoruz. Bu bağlamda son gidişimizde TOKİ’nin Millet Bahçesi projesinde görünmeyen Hükümet Konağı konusunu da görüştük. Hem İçişleri Bakanımız hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımızla konuyu bizzat görüşerek Hükümet Konağı’nın Halk Eğitimi Merkezi binasının olduğu alana eski mimarisine uygun olarak yapılması konusunda mutabık kaldık. Millet Bahçesi hükümet konağı olmadan ihale edilecek. Hükümet konağı yeri şuandaki halk eğitim yerine konulacak. Bunun ihalesi ayrı yapılacak” dedi.
“Şu anki toplam depo kapasitemizin 3 katı olan 15 bin metreküplük yeni bir depo yapılacak”
Gümüşhane’nin hayali olan Bahçecik Barajının yanında isale hattı ve arıtma tesisinin borularının 2 gün önce inşaat alanına ulaştığını hatırlatan Başkan Çimen, “Gümüşhane’nin bugünkü nüfusuyla günlük 20 bin metreküp suya ihtiyacı var. Bu suyumuz da Bağlarbaşı mahallesindeki 9 keson kuyudan sağlanıyor. 1 adet te kaynak suyumuz var. İl genelinde 14 depoda 6 bin 500 metreküp suyu depoluyoruz. Şehir su şebekesi hattımız 150 bin metre uzunluğunda. Yeni arıtma tesisiyle depolayacağımız su Karaer mahallesinde yaklaşık 15 bin metreküplük depoda depolanacak. Şuandaki mevcut tüm depoların 3 katını 1 depoda depolayacağız ve ana depomuz o olacak” ifadelerini kullandı.
Kent merkezinde su abone sayısının 2014 yılında 12 bin civarındayken şuanda 17 bin civarında olduğunu ifade eden Başkan Çimen, 15 bin metreküplük yeni deponun su arızalarında kente 2 gün boyunca yetebileceğini söyledi.
“Şükürler olsun ki Rabb’im bunu bize nasip etti”
Kent merkezinin 2050 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak Bahçecik Barajının 2017 yılında yapılmaya başlandığını hatırlatan Çimen, “Toplam hacmi 4 milyon 100 bin metreküp. Gövde yüksekliği 67 metre. Baraj gövdesi silindirle sıkıştırılmış beton tipinde. İçme suyu arıtma tesisinin kapasitesi de günlük 25 bin metreküp. İsale hattı yaklaşık 29 kilometre uzunluğunda. Barajda su tutma işlemi başladı ve şuanda 35 metre civarında bir yüksekliğe ulaştı. Hattın ilk etabında yaklaşık 9 tırdan oluşan borularımız pazar günü inşaat alanına geldi. 25 bin metreküp kapasiteli tesiste su arıtılıp oradan depolara basılacak. 2023 yılı sonuna kadar amacımıza ulaşmak istiyoruz. Konut ve işyerlerimizde billur gibi suyu içmek istiyoruz. Şükürler olsun ki Rabb’im bunu bize nasip etti” dedi.
“Benim için en büyük mutluluk ve onur madalyası Bahçecik Barajıdır”
Barajın daha verimli olması için Aktutan barajından hat çekilmesinin yanında daha farklı bir projeleri olduğunu duyuran Başkan Çimen, “Deveboynundan getireceğimiz suyu Bahçecik barajına kısa yoldan getireceğiz. Onun fizibilitesini yaptırıyoruz, bitmek üzere. HES’le beraber Gümüşhane Belediyesine de bir gelir elde etmek için böyle bir düşüncemiz var. Gümüşhane’nin en az 50 yıllık içme suyu problemini çözeceğiz. Hem ekonomik sıkıntılar hem pandemi sürecini yaşadık ve bu noktaya geldik. Bu süreçte katkısı olan başta Cumhurbaşkanımıza, değerli bakanlarımıza, milletvekillerimize, stk’lara, siyasi parti temsilcilerine, DSİ yetkililerimize, belediyemizde emeği geçen çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Şehrimize hayırlı olsıun. Benim için en büyük mutluluk ve onur madalyası Bahçecik Barajıdır” diye konuştu.
Başkan Çimen, barajın devreye alınmasının ardından keson kuyuları alternatif olması amacıyla iptal etmeyeceklerini de sözlerine ekledi.
Toplantıda özellikle kadınların şikayetçi olduğu caddelerdeki küp taşların Fen Lisesi yoluna aktarılarak bu caddelerin taşlarının değişeceğini de dile getiren Başkan Çimen daha sonra gazetecilerle birlikte vatandaşların uzun süredir muzdarip olduğu ve toz içinde hastaneye ulaşımı sağladıkları yolda başlayan çalışmaları inceledi.