Bir Kamyonla Başladı Koleksiyoner Oldu - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

30 Eylül 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Bir Kamyonla Başladı Koleksiyoner Oldu

Giriş Tarihi: 30 Eylül 2024 - 23:22

Son Güncelleme: 30 Eylül 2024 - 23:26

Araçlara olan merakı ile 10 yıl önce başladığı koleksiyonunda şimdi 13 ülkeden 146 araç ve 6 ülkeden 29 model kamyon yer alıyor.

Gümüşhane Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Rifat Çilenk, baba mesleği olan araç yedek parçacılığı ile başladığı araba merakını 10 yıldır çeşitli yerlerden temin ettiği araç maketi koleksiyonu ile sürdürüyor. Koleksiyona ilk Alman yapımı 2006 model bir kamyon ile başlayan Çilenk, zaman içinde sayısı artan araçları için ofisinde her bir stantta ayrı bir gruplama ile muhafaza ediyor.

Toplamda 13 ülkenin, 46 markasının, 146 model aracı ve 6 ülkenin, 12 markasının, 29 model dorseli ve dorsesiz kamyonun yer aldığı koleksiyonda her bir modelden yalnızca bir adet bulunuyor olması dikkat çekiyor. 

Tüm maketlerin stantlara uygun ve birbirlerine yakın ölçüde olmasının diğer önemli bir kriter olduğunu kaydeden Çilenk, iş yerine gelen her misafirin araç koleksiyonunu çok beğendiğini kaydetti.

“En eski model araç 1927’den başlıyor günümüze kadar geliyor”

30 yılı aşkındır Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı olan Rifat Çilenk, “Araba merakımda baba mesleği olan oto yedek parçacılığı bir etken olabilir. Kendim de bir dönem yedek parça işi ile uğraştım. Bu sebepten araçların marka ve modelleri ile ilgili bilgi birikimine sahibim. Araçları yerel mağazalar veya internet olmak üzere pek çok yerden temin ediyorum. Benim için önemli olan araçların istediğim ölçü ve ebatlara uygun olmasıdır. Toplamda 13 ülkenin 46 markası 146 model aracı bulunuyor. Küçük araçların dışında bir de 6 ülkenin, 12 markasının toplam 29 model de kamyonu var. Ancak kamyonları iki gruba ayırdım. İlki fabrikadan çıktığı eklentisi olmayan hali bir de daha sonra dorse eklenmiş hali bulunuyor. Dorseli halleri de birbirinin aynısı olmaması şartıyla 14 adet bulunuyor. En eski model araç 1927’den başlıyor günümüze kadar geliyor” diye konuştu. 

“Koleksiyona ilk Alman yapımı Mercedes marka kamyon ile başladım”

Her bir araç modelinden yalnızca bir adet bulunması ile dikkat çeken koleksiyonun 10 yıl önce dorsesiz bir kamyon maketi ile başladığını belirten Başkan Çilenk, “Koleksiyonumda en dikkat ettiğim husus aynı aracın ikincisinin olmamasıdır yalnızca bir adet bulunmasıdır. Koleksiyonumda her araç modelinden bir tane var ve hepsi benim için çok önemli hiçbirini birbirinden ayırmadan seviyorum. Ayrıca araçların ebatlarının birbirine yakın ölçekli olmaları çok önemli. Küçük veya büyük olan model diğerlerinin yanında sırıtıyor o yüzden ölçeklerine dikkat ediyorum. Bir dostum çok güzel bir araç gönderse ama ebatı uygun değilse kalitesi ne olursa olsun koleksiyona eklemem. Koleksiyona ilk Alman yapımı Mercedes marka kamyon ile başladım ve işin bu noktaya gelmesini planlamadan araç toplamaya başlamıştım. İş yerimize gelip koleksiyonu gören misafirlerimizin çok hoşuna gidiyor ve dikkat çekiyor” dedi.

“Hedefim sayı ve çeşitliliği artırmak”

Koleksiyonunda ülkelere ait öne çıkan markaların birer adet modelinin ayrıca sergilendiği stant için eksik olan 3 marka ve modeli eklemeyi hedeflediğini kaydeden Başkan Rifat Çilenk, “Koleksiyonumdaki araçların ve stantların bu hale gelmesi kolay bir şey değil. Yaklaşık 10 yıl önce başladığımda bir koleksiyon fikrim yoktu. Zaman içinde araçların sayısı arttıkça stant yaptırıp künyelerini oluşturdum. Plansız geliştiği için her stant iş yerimizin ayrı bir noktasında bulunuyor. Türkiye başta olmak üzere ülkelerin öne çıkan markalarının yalnızca bir tanesine yer verdiğim önemli bir stant daha var. Bu stant 16 araçlık ama şu an 13 araç yer alıyor. Çünkü sayıyı tamamlamak istediğim 3 ülke ve 3 araç var ama istediğim kriterlerde maket bulamıyorum. İlki Romanya’ya ait Dacia markasının araç maketini bulabilirsem 14 olacak, İspanya markası Seat maketini bulamıyorum bulursam 15 olacak. 16. olarak da Hindistan’a ait Tata’yı bulduğum takdirde koleksiyonumun ülkelere ait 16 araçlık bölümünü tamamlamış olacağım” ifadelerine yer verdi.

Haber: Zeynep Kaya / Kuşakkaya Gazetesi

image_print

HABERLER