Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

Bir Sempozyumun Düşündürdükleri… (Kürtün Sempozyumu)

Mevlüt Kaya / Girsun

Mevlüt Kaya / Girsun Üniversitesi Akademisyeni

Kürtün ilçesinin tarihinde ilk kez bir sempozyum gerçekleştirildi.

Sempozyumda otuz civarında bilim insanı ilçeyi tarihî, kültürel, sosyal ve iktisadî geçmişiyle, kısacası her yönüyle arşivlere dayanarak masaya yatırdı.

Katılım, bir ilçeye göre oldukça fazlaydı. Kürtün’de sempozyuma gösterilen bu ilgiye daha önce hiç bir ilçede rastlamadım.

Bundan sonra “Kürtün” derken bir daha düşünelim o halde… Ve hakkını teslim edelim.

Hani sahil ilçeleriyle gereksiz önyargılarla mukayese edilir ya evvelden beri(!)  İşte buna hiç gerek yok!

En çok da Kürtün halkının misafirperverliğini, içtenliğini dile getirmemiz gerekiyor.

Sokakta rastladığımız herkes bize “hoşgeldiniz” dedi ve teşekkür etti. Bu kadar güler yüzlü tatlı dilli insanı bir arada görebilmek sanırım her yerde pek mümkün olmaz.

Lâf arasında halktan bir amca “bizde her şey var derde deva haricinde” dedi. Ne güzel özetliyordu onun bu ifadesi, benim uzun uzun anlatmaya çalıştığım durumu… Yine notumu almış bulundum gizlice; derleme hususundaki fırsatçı duruşumla…

Elbette ki Kürtün’ e defalarca gittik daha önce; yaylalarını köylerini gezdik. Derlemeler yaptık. Kürtün’e ve insanına aşinayız. Fakat bilimsel toplantılara böyle ilgili olması, bize bu ilçeyi farklı bir açıdan daha tanıtıp sevdirdi. Darılmayın ama buraya kadar sevinçle ifade etmek istediğim şeyi anlayabilmek bile bir ilçeyi sempozyumlara ilgili yapmaya yeter de artar.

Sempozyum, bilimsel oturumlar, konaklama, çevre gezisi, ilçenin tanıtılması, tarihi yerlerin gezilmesi gibi ekstra programlarla daha verimli bir hâl aldı. Onlarca bilim insanı Kürtün sahasında gözlem yaptı, gördü, öğrendi ve fikir beyan etti.

Sempozyum sonrasında çeşitli yayla ve obaları gezip gördük. Yörenin belleğinde asırlarca yer tutmuş Güvenç Abdal makamını ziyaret ettik. (Kimi yok der kimi var der Güvenç Abdal’ı. Olmasaydı asırlardır Türk’ün belleğinde yer tutamaz; Hacı Bektaş Velî Velayetnamesi’nde yer bulamazdı. Neyse bunu daha sonra konuşacağız.)

Kabaktepe şehitliği de ziyaret ettiğimiz yerler arasındaydı.

En son anıt ağaçlar ve tabiat parkını ziyaret ettik…

Ardından kültür festivali ile devam etti süreç…

Sempozyumda sunulan birbirinden değerli onlarca bildiri çok yakın zamanda kapsamlı bir kitap olarak yayınlanacak…

Günlerce büyük bir özveri ile Kürtün’de ilk kez gerçekleştirilen bu sempozyum Prof. Dr. Osman Köse hocamızın öncülüğünde, Kürtün Belediyesi’nin fedakarca sergilediği ev sahipliğinde ve Kürtün Kaymakamlığı’nın destekleriyle başarılı bir organizayon olarak tarihe kaydedildi.

Emeği geçen kişi ve kurumlara, ayrıca Kürtün halkına şükranlarımı sunuyorum.

Kürtün Belediye Başkanı Sn. Enver Şen’i ayrıca tebrik ediyorum. Kendileri bu bilimsel etkinliğin, ilçesinde gerçekleşmesi için günlerdir kusursuz bir organizasyon olsun diye seferber olmuş tüm çalışanlarıyla.

Buna yaşayarak da şahit olduk. Kendisi “sürekli kalkınmanın alt yapısının kültüre dayandığının” farkında olan; kültürel faaliyetlere,  bilime, bilim insanına ilgi, güler yüz ve nezaketle yaklaşan, bilimsel etkinliklerle ilçesine katkı sunmak için elinden geleni yapmış olan örnek bir belediye başkanı olarak hafızamıza kazınmıştır.

Merkez nüfusu yirmi-otuz bin civarında olup da bilimsel-kültürel etkinlikleri “boş iş” olarak görüp bu yönde kılını kıpırdatmayan fakat daimi surette ilçeler arası büyüklük yarışına giren betoncu büsbüyükler bu güzellikleri örnek almalıdır. Bilim güzel şeydir çünkü!