BU VEBAL KİMİN?..

Gümüşhane’nin Kürtün İlçesi  örümcek Ormanlarında yer alan ve Avrupa’nın en yüksek göknarları olan anıt ağaçların korunmasındaki zafiyet nedeniyle  kimliği belirsiz kişilerin verdiği zararlar milli varlığımız olan anıt ağaçları yok olma sürecine sürüklüyor. Vatandaşların çıra almak için koruma altındaki tarihi ağaçların gövdesine verdikleri zarar acilen tedavi edilmezse çok kısa zamanda anıt ağacın ölebileceği söyleniyor. Gümüşhane’de günlük […]

Gümüşhane’nin Kürtün İlçesi  örümcek Ormanlarında yer alan ve Avrupa’nın en yüksek göknarları olan anıt ağaçların korunmasındaki zafiyet nedeniyle  kimliği belirsiz kişilerin verdiği zararlar milli varlığımız olan anıt ağaçları yok olma sürecine sürüklüyor.

Vatandaşların çıra almak için koruma altındaki tarihi ağaçların gövdesine verdikleri zarar acilen tedavi edilmezse çok kısa zamanda anıt ağacın ölebileceği söyleniyor.

Gümüşhane’de günlük yayın yapan Gümüşkoza Gazetesi de 1 ay önce tarihi ağaçta yapılan çıra alma tahribatını haber yaparak ilgililere duyurmasına rağmen, bugüne kadar her hangi bir yeni ek koruma önleminin alınmadığı görüldü.

Anıt ağaçların çevresinde yeterli koruma olmadığından çok rahatlıkla art niyetli kişiler çıra almak için ağaçlara ulaşıp, zarar verebiliyor.  Diğer taraftan ağaçların çevresinde kamera veya fotokapan gibi koruma ve tespit önlemlerinin olmaması da en büyük zafiyetlerden biri olarak görülüyor.

Konuyla ilgili duyarlı vatandaşlar tarafından gazetemize gönderilen yeni fotoğraf ve videolar, tarihi ağacın nasıl yok edilmeye çalışıldığını gözler önüne seriyor.

Edindiğimiz bilgiye göre çıra alındığı için yaralanan anıt ağacın bu yaralı bölgesinin çeşitli tekniklerle kapatılması ve onarılması mümkün olmasına rağmen,  henüz böyle bir çalışma da yapılmaması duyarlı vatandaşların tepkisine yol açıyor.

Kürtün Örümcek Ormanları

Kürtün ilçesine bağlı Örümcek Ormanları,  Avrupa, Kafkaslar ve ülkemizde bulunan en yüksek ve çaplı göknar ve ladin ağaçlarını bünyesinde barındırmaktadır. Bölge, Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 1998 yılında  Tabiatı Koruma Alanı olarak ilan edildi. Tabiatı Koruma Alanı olarak ilan edilen bu bölgede toplam sekiz adet Tabiat Anıtı bulunmaktadır.

KAYNAK: GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ – 27.11.2020

Exit mobile version