Bütün Öğrenciler Çanakkale’ye Götürülmeli

Hasan Pir

“Çanakkale içinde vurdular beni…” türküsünü dinleyip de hüzünlenmeyen,  gözyaşı dökmeyen bir vatan evladı var mıdır?

Çanakkale, Türk’ün varoluş destanıdır.

1915 Çanakkale Zaferi  her Türk evladı için bir şuur mayasıdır.

Çanakkale destanını okuyan, Çanakkale savaşlarının olduğu yerleri gezip gören, binlerce şehit verdiğimiz o mübarek toprakları ziyaret eden hiçbir Türk genci vatan haini olmaz, olamaz.

Analar, babalar, Milli Eğitim Müdürleri, okul müdürleri ve öğretmenlerimiz;  çocuklarımıza, gençlerimize bu vatanı sevdirmenin en kısa yolu onlara Çanakkale’yi, Çanakkale’deki şehitliklerimizi gezdirmektir. Çünkü tarih şuuru vatana sahip olma şuurudur. Bunun da mutfağı tarihin yazıldığı yerleri bizzat görmekle olur.

Çocuklarımız Çanakkale’de tarihe dokunmalıdırlar… Tarihi yaşamalıdırlar… Çocuklarımızın bu topraklarda dökeceği gözyaşları “altın gözyaşları”dır. Bırakın çocuklarımız hem gezip, hem ağlasınlar… Atalarının yaşadığı her olay onların gözyaşlarında yankı bulsun…

Okullarımızda son yıllarda sürekli projeler yapılır. Bunlar güzel şeyler ama en güzel proje ilkokul, ortaokul ve liselerimizde okuyan tüm öğrencilerimize Çanakkale’yi göstermek ve gezdirmektir.

Çanakkale her ziyaretçisinde her zaman bir şuur bırakır, bir vatan sevgisi tohumu eker…

Bir Milli Eğitim Müdürü’nün görev yaptığı ildeki en önemli başarısı ne kadar çok öğrenciyi Çanakkale ziyaretine gönderdiği ile ölçülmelidir.

Gümüşhane Milli Eğitim Müdürlüğü de bütün öğrencileri Çanakkale gezisine götürme eylem planları yapmalıdır…

Bu plan sıradan bir plan olmamalı. Geziye giden öğrencilerin arşiv özellikli listeleri tutulmalı.

Şunu demek istiyorum. Biz bugün Milli Eğitim Müdürlüğümüzden il genelinde Çanakkale gezisine götürülen kaç öğrencimiz var diye sorsak bize son beş yılın sayılarını verebilirler mi acaba.

Çanakkale; sadece bir iki okulun, bir iki sınıf öğrencisinin gezi planları çerçevesinde Çanakkale’ye gönderilmesinden çok öte bir mana taşır…

Şu anda Gümüşhane’de Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerimizde okuyan toplan öğrenci sayısı yaklaşık 17 bin civarında.

Eğer iyi bir organize yapabilirsek aynı yıl içinde veya iki yıl içinde 17 bin öğrencinin tamamı Çanakkale’yi, o tarihi mekânları ziyaret eder.

Türkiye genelinde çok değerli Gümüşhaneli iş adamlarımız var. Gümüşhane dernekleri var. Bu iş adamlarımız ve derneklerimizle “Çanakkale ziyareti” projesi görüşülüp konuşulabilir.

Ve her halükarda hiçbir öğrencimiz geri kalmamak şartı ile Çanakkale gezdirilebilir.

Vatanı, devleti  sevme, aidiyet içinde olma, şehitlik, bayrak, din, istiklal marşı  gibi önemli mefkurelerin bir daha damarlardan çıkmayacağı, unutulmayacağı yerdir Çanakkale…

Gönül istiyor ki, bu yazımızdan sonra Gümüşhane Milli Eğitim Müdürlüğü il genelindeki 17 bin ilkokul, ortaokul ve lise öğrencimiz ve tüm öğretmenlerimiz için bir Çanakkale gezi planı hazırlasın ve uygulasın.

İl yöneticilerimiz de devlet fonlarından bu gezilere destek olabilirler. Olmalıdırlar.

Çok zor olmayan bu çalışmanın Gümüşhane’de başarılacağına olan inancım tamdır.

Gümüşhane Olay Gazetesi olarak böyle bir hizmete biz de her zaman destek olacağız.

Güzel günler dileğiyle.