ÇAMLICA MAHALLESİ – KIZILKÖY YOLUNUN ASFALTINA KİM ENGEL OLUYOR?

Kızılköy; Gümüşhane merkez ilçenin en yakın köyü iken 60 yıl önce Gümüşhane merkez ilçenin Çamlıca mahallesine bağlanarak köy özelliği kalktı. Kent ormanı da kendi sınırları içinde yer alan Kızılköy’ün üç mahallesi olan Kızılköy, Hamzalı ve Pirili mahalleleri şimdi Çamlıca mahallesinin üç semti oldu. Gümüşhane’nin önemli sayfiye ve dinlenme yerlerinden biri olan Kent Ormanı hem Kızılköy’ün […]

Kızılköy; Gümüşhane merkez ilçenin en yakın köyü iken 60 yıl önce Gümüşhane merkez ilçenin Çamlıca mahallesine bağlanarak köy özelliği kalktı.

Kent ormanı da kendi sınırları içinde yer alan Kızılköy’ün üç mahallesi olan Kızılköy, Hamzalı ve Pirili mahalleleri şimdi Çamlıca mahallesinin üç semti oldu.

Gümüşhane’nin önemli sayfiye ve dinlenme yerlerinden biri olan Kent Ormanı hem Kızılköy’ün sınırları içinde hem de kent ormanını merkeze bağlayan en kısa yol Kızılköy’ün içinden geçiyor.

Gümüşhane’nin tepe noktasında, Kuşakkaya eteklerinde yer alan tarihi özellikli Kızılköy, Hamzalı ve Pirili semtleri yıllardan beri  alt yapıda büyük sıkıntı çektiler. Özellikle yollarının darlığı ve toprak oluşu bugüne kadar devam etti.

Şehir merkezinden 2,5 kilometre uzaklıktaki bir bölgenin yolu maalesef altmış yıldır toprak.

Kızılköy, Hamzalı ve Pirili mahalle sakinleri ve Çamlıca mahallesi muhtarı yıllardır yollarının asfalt yapılması için çalmadık kapı bırakmadılar. Çamlıca mahallesi Muhtarı Sayın Mustafa Ural ve mahallenin ve Gümüşhane’nin sevilen hatırı sayılır büyüklerinden Eski Öğretmenevi Müdürü Sayın Hüsnü Kemal Hazır bu konuda yıllardır uğraşıyor ve nihayet bir güzel noktaya geldiler.

********

Gümüşhane Kent Ormanı’nın ana yolunun da olduğu Kızılköy, Hamzalı ve Pirili semtlerine ait iki buçuk kilometrelik yolun asfalt yapılması için Vali Okay Memiş’in talimatıyla İl Özel İdaresi ve Gümüşhane Belediyesi anlaştı. Belediye’nin araçları ile 55 kamyon asfalt altı filler malzemesi çekildi. Gümüşhane Belediyesi malzemeyi serdi ve silindirle sıkıştırdı. Ve sonuçta yol zemini asfalt atılır hale  geldi. Tabii bu arada Vali Okay Memiş’in Erzurum’a tayini çıktı. Vali Memiş, ilişiğini kestiği gün, mahalleli özel idare yetkililerine asfalta ne zaman başlayacaksınız, yol hazır dedi. Ama, aldıkları cevapla şok oldular. Aldıkları cevap asfalt yapmayacağız oldu.

Aldıkları cevap üzerine Çamlıca mahallesi muhtarı ve mahallenin ileri gelenleri Belediye Başkanı Sayın Çimen’i aradılar, siyasi yetkilileri aradılar, ama Belediye Başkanı Sayın Çimen’e ve siyasi yetkililere rağmen Özel İdare yetkililerinden olumlu bir cevap alamadılar. Tabii bu olaylar olurken yeni Gümüşhane Valisi Sayın Kamuran Taşbilek henüz göreve başlamamıştı.

PEKİ BU ASFALTA KİM ENGEL OLDU?

Mahalleli bu işin peşini bırakmayacak. Asfalta kimin engel olduğunu araştırıyorlar.

İl Özel İdaresi’nin Sayın Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, mütevazi kişiliği ile vatandaşla diyalogu iyi olan bir yönetici. Muhtemelen bu işten haberi yok. Onun haberi olmadan birileri bu işi engelliyor. Duyduğumuz kadarı ile Özel İdare alt yetkililerden birisi; önce “havalar soğuduğu için asfalt yapmıyoruz” demiş, daha sonra da “Belediye paramızı ödemiyor, onun için asfalt yapmıyoruz” demiş.

Sayın valinin yapın emrini verdiği bir yolun asfaltının genel sekreterin altındaki birileri tarafından engellenmesi eğer doğruysa bu olay çok vahim demektir.

Valinin yapın direktiği verdiği bir iş eğer şartlar oluşmadığı için yapılmayacaksa bunu mahalleliye deklere etme işini yine Sayın vali veya emir verdiği kişiler yapar.

Hâlbuki bu işte ne valinin, ne belediye başkanının ne de genel sekreterin haberi ve engellemesi yok…

********

Bilmeceye dönen bu asfalt işinin en kısa zamanda tamamlanması gerekir.

Bu noktadan sonra mahallelinin gönlünü almak için “sathi kaplama” değil, “sıcak asfalt” yapılması gerekir.

Eğer o alt yetkilinin dediği şekilde havalar soğumuş ise ki, özel idare yetkililerinin belediye yetkililerine ve  mahalleliye “filler malzemesi getirip yolu hazırlayın asfalt dökelim” dedikleri zamanla bugün arasında geçen zaman yirmi gün bile değil. Yirmi gün öncenin hava şartları ile bugünün hava şartları ise hemen hemen aynı. Ama, özel idarenin köy yollarına ve Gümüşhane mahallelerine döktüğü sıcak asfaltın hava soğukluğu ile de pek ilgisi zaten yok. Çünkü; düşük sıcaklıklarda da sıcak asfalt dökülmesinde bir sakınca yok.

Asfalt konusunda teknik kaynaklara ve teknik bilirkişilerin verdiği bilgilere göre sıcak asfalt denilen BSK’nın serimi ve sıkıştırılması  hava sıcaklığının 5ºC’ın üzerinde olduğu yağışsız günlerde yapılabilir. Genellikle Türkiye’de asfalt yapımı zaten 1 Nisan ile 30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilmektedir.

Bu yazıyı kalem aldığım 10 Kasım 2018 Cumartesi günü saat 13.00 itibariyle Gümüşhane’de hava sıcaklığı +13 derece idi ve yağış yoktu. Demek ki Gümüşhane’de şu anda sıcak asfalt yapılması için şartlar müsaittir.

Bir ilin valisi tarafından devlet adına verilen bir sözün, ikinci, üçüncü dereceden bir yetkili tarafından engellenip, vatandaşı mağdur etmenin Cumhuriyet Türkiyesi’nde çok yanlış bir davranış olduğunu belirtmek istiyorum. Bu bağlamda; Gümüşhanenimizin Yeni Valisi Sayın Kamuran Taşbilek’in  bu mağduriyeti giderecek direktifler vereceğine ve vatandaşlarımızı memnun ve mutlu edeceğine inanıyorum.

Güzel günler dileğiyle.

 

Exit mobile version