ÇEVRE VE AHLAK SEMPOZYUMU; İSEM 2020

İlklerinden birini Gümüşhane de düzenlediğimiz çevre sempozyumlarından sonuncusunu  geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik. 2014 yılında uluslararası katılımlı Gümüşhane çevre sempozyumu düzenlemiştik. Gayretli kurucu rektör Prof. Dr. İhsan Günaydın ve Gümüşhane Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Duygu Özdeş’le beraber düzenleme kurulundaydım. Çeküd Derneğinin Gümüşhane Üniversitesiyle düzenlediği bu sempozyumdan sonra beş sempozyum daha yapıldı. Artık kurumsal olan İSEM (international semposıum […]

İlklerinden birini Gümüşhane de düzenlediğimiz çevre sempozyumlarından sonuncusunu  geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik.

2014 yılında uluslararası katılımlı Gümüşhane çevre sempozyumu düzenlemiştik. Gayretli kurucu rektör Prof. Dr. İhsan Günaydın ve Gümüşhane Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Duygu Özdeş’le beraber düzenleme kurulundaydım. Çeküd Derneğinin Gümüşhane Üniversitesiyle düzenlediği bu sempozyumdan sonra beş sempozyum daha yapıldı. Artık kurumsal olan İSEM (international semposıum of environmental and morals ) bu kez internetten online-çevrim içi- olarak başarıyla tamamladı.

Hac, hicaz ve çevre başlığı ile bir tebliğ sunduğum sempozyumun başkanı Yıldız teknik üniversitesinden Prof dr Eyüp Debik’ti açılışını ise eski Çevre ve Orman Bakanı Sn Veysel Eroğlu yaptı.

Sempozyumda aldığım notlar:

-İstanbul’da 500 bin kadar Suriyeli göçmen 1 milyon kadar yabancı resmi olarak yaşamaktadır. Yani İstanbul nüfusun yaklaşık yüzde 10 u resmi rakamla yabancılar. Ve artık Türkiye’de 20 şehrin nüfusu bir milyondan fazla  

-Bakımsız harabe olan yerlerin ihya edilmesi öyle bırakılmaması gerekiyor. Prof.Dr. Abdullah kahraman Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı

-Batıllılar din ve çevre konusunda çok çalışmalar yapıyorlar, bizde ise çok az. Batıda çevreyi kirletme ye teolojik suç deniyor. Bizde böyle henüz denmiyor. Doç Dr. Süleyman Kaya Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

-Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültemiz dekanı Prof. Dr. Ali Kuzudişli hoca oturum başkanı olarak görev yaptı ve İslam çevre deklarasyonu konusunda bilgi verdi.

-Su Enstitüsünden Dr. Tuğba Evrim Maden dünyanın 3 te 2 sinin su olduğunu bu suların ise yalnızca yüzde 2,5 inin tatlı su olduğunu dolayısıyla sınırlı olan tatlı su kaynaklarının uluslararası paylaşımının sorunlara yol açabileceğini ve su kullanımının azaltılması, israfın önlenmesi, geri kazanılması, arıtılması ve tekrar kullanılması konularına dikkat çekti.

-Dünya nüfusun yarısısın şehirlerde yaşadığı 2050 yılında ise bu oranın % 68 e çıkacağı belirtildi.

-Çevre tarihi uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Yenigün ilk çevre nizamnamesinin 500 yıl önce kanuni Sultan Süleyman’ın yayınladığını belirtti. Konuşmasından son bir not: ‘tarih cahiliysen her şey yeni görünür.

NOT:

Gümüşhane’mizin eski Belediye Başkanı, Milletvekilimiz ve İstaç Genel Müdürü değerli arkadaşım Mustafa Canlı’yı Korona virüsten yitirdik. Allah rahmet eylesin. Ailesine ve sevenlerinebaş sağlığı diliyorum.

 Gümüşhane’ye sempozyum için geldiğimiz 2014 yılında Yıldız teknik üniversitesi çevre bölümü öğretim üyelerinden Çeküd Çevre derneği başkan yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Debik ile kendisini ziyaret etmiştik. Belediye’nin yapmakta olduğu atık su arıtma tesisine gidip incelemiştik. Gümüşhene Sağlık müdür yardımcılığı yaptığım zaman TEK Gümüşhane müdür yardımcısıydı zaman zaman görüşüp, ziyaretleşirdik. 1993 yılında Bakırköy Belediye Tabipliğine geçmiştim, Gümüşhene’den gelerek İstanbul’da beni ziyaret eden iki kişiden biriydi. Diğeri kişi eski milletvekilimiz Sn. Sabri Varan’dı.

Allah rahmet eylesin, iyi bir insan, iyi bir dosttu.Gümüşhane’ye güzel hizmetler etmiş iyi bir değerini yitirdi.

Exit mobile version