Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

Çoğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Başarıdan Başarıya Koşuyor

Bu haberin fotoğrafı yok

HASAN PİR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü yaptığı çalışmalarla Türkiye’de ezberleri bozmaya devam ediyor.

Dünyanın yeni lider ülkesi Türkiye’nin coğrafi bilgi sistemlerinde geldiği güzel aşama hepimize gurur veriyor.

Çoğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, akıllı şehirlerden, afetlere, kent bilgi sitemlerine kadar pek çok konuda hem bilgi üretiyor hem de bu bilgileri başta belediyeler olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlara bedelsiz dağıtıyor.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’nce yapılan önemli çalışmalardan biri de kentlerin 3 boyutlu (3D) modellemesi çalışmalarıdır. Bu kapsamda bugün Gümüşhane’de dronlarla Gümüşhane’nin dijital şehir ikizi güncelleme çalışması yapılacak. İki gün devam etmesi beklenen çalışmanın çıktıları kısa bir süre sonra Gümüşhane Belediyesi ve Gümüşhane’deki kurum ve kuruluşlarla ücretsiz paylaşılacak.

Yapılan çalışmayla harita ve planlama çalışmalarında maliyet konusunda tasarruf sağlanarak mükerrer veri üretiminin önüne geçilecek. 3 boyutlu olarak üretilen veriler kadastro parselleri ve mekânsal adres kayıt sistemi ile entegre edilerek belediye kent bilgi sistemlerinde, planlama aşamalarında ve afet öncesi risk belirleme çalışmalarında kullanılabilecek.

İki gün sürecek çalışmalarda özellikle Gümüşhane kent merkezinin tamamına yakın bölümü ve tarihi Süleymaniye mahallesi, tarihi konaklar gibi şehrin önemli bölgeleri, kentsel dönüşüm alanları, tarihi ve turistik alanlar drone ile görüntülenerek 3 boyutlu modelleri güncellenecek.

Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay’ın,  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’un özel önem verdiği “Coğrafi Bilgi Sistemleri” çalışmalarında ülkemiz dünya standartlarının çok önüne geçmiş durumda.

Genel Müdür Sayın İsmail Tüzgen, Genel Müdür Yardımcıları Sayın Mustafa Yavuz Torun, Sayın Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Bayraktar ve Gümüşhaneli hemşerimiz Sayın Dr. Akın Kısa’nın yöneticiliğini yaptığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’nün hassas ve yoğun çalışmaları ile ülkemizin her karış toprağının sağlıklı, hassas ve güncel bilgileri  en son teknoloji ve bilgisayar yazılımları ile belirlenip, seviye seviye kamunun, üniversitelerin, özel sektörün ve vatandaşların kullanıma sunuluyor.

Bu çalışmalar sonunda Gümüşhane’nin 3D bilgileri de hazırlanıp kullanıma sunulduğunda öncelikle Gümüşhane Belediyemizin bu hizmeti hemen planlarda, projelerde ve uygulamalarda kullanmaya başlaması gerekiyor.  Teknoloik bilgiler anlık olarak kullanılmaz ise daha sonra aynı verimlilikte kullanılması mümkün olamamaktadır. Bu nedenle dronla yapılacak çekimlerde belediyemizin yetkili ve teknik personelinin de sahada hazır olması ve yapılan çalışmaları yakından takip etmesi çok önemlidir.

Son zamanlarda gençlerimiz hem karar mekanizmalarına katılmaya başlamış hem de son teknolojileri en üst seviyede kullanır hale gelmişlerdir. 3D verileri ile oluşturulan şehir modelleri metaverse evrenini oluşturacak altyapıyı sağlamaktadır. Bu sayede dijital şehir ikizleri ile şeffaf bir şekilde kentlilerin katılımını sağlayarak birlikte planlama yapılabilir ortamlar oluşturulabilir. Akıllı ve sürdürülebilir şehirler için önerileri alınabilir, tarihi, turistik yerler ve millet bahçeleri gibi alanlar tanıtılabilir hatta içinde sanal aktiviteler yaptırılabilir.

Bu altyapıyı kullanacak gençlerimiz hem kendi modellerini oluşturarak dijital şehir içine ekleyebilecek, hem şehirlerin planlamasında rol alabilecek hem de giyilebilir teknolojiler vasıtasıyla diledikleri gibi şehrin her bir yerinde seyahat edebileceklerdir. En önemlisi de coğrafya insanlar önünde engel olmayacak, Gümüşhaneli gençlerimiz de hem büyük şehirler hem de dünya şehirlerindeki imkânlara bu altyapılar sayesinde kolaylıkla ulaşabileceklerdir. Bu vesile ile Gümüşhaneli gençlerimizi de dijital şehirlerimizi kullanmaya, öğrenmeye ve en önemlisi de yeni araştırma ve geliştirme projeleri yapmaya davet ediyorum.

Yararlı ve güzel çalışmaları için Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’nü tekrar tebrik ediyorum.

Güzel günler dileği ile.