Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

Cumhurbaşkan Erdoğan İki Yılı Değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ikinci yılı değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, “Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi, 200 yılı bulan demokrasi arayışlarımızda, doğrudan milletimizin iradesiyle hayata geçirilen tek yönetim reformudur. Diğer tüm değişimler, ya savaş şartlarında ya da olağanüstü dönemlerde gerçekleşmiştir. Demokrasinin ve cumhuriyetin özüne uygun bu reformun sahibi, bizatihi milletimizin kendisidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ikinci yılı değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Konuşmasının başında milletlerin ve devletlerin hayatlarında, asırlara sâri sonuçları olan dönemlerin bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Milleti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, son yedi yıldır tarihî bir dönemden geçmekte olduğuna işaret etti.  Bu dönemin içinde her türlü tuzak, saldırı, oyun, ihanet, acı ve sıkıntının olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yine bu dönemin içinde her türlü mücadele, kahramanlık, cesaret ve zaferin de olduğunu ifade etti.

“BÖLGESEL VE KÜRESEL HER TÜRLÜ SINAMAYI BAŞARIYLA VEREN BİR TÜRKİYE”

“Geçmişte en küçük sarsıntıda demokrasisiyle, ekonomisiyle, siyasi ve sosyal yapısıyla adeta yerle yeksan olan bir Türkiye’den; bölgesel ve küresel her türlü sınamayı başarıyla veren bir Türkiye’ye artık ulaştık” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Ülkemizin bu büyük atılım döneminin en kritik değişimlerinden biri de hiç şüphesiz, yeni yönetim sistemimize geçişimiz olmuştur. İlk aşaması 10 Ağustos 2014’te Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesi olan bu süreci, 16 Nisan 2017 Halk Oylaması ve 24 Haziran 2018 seçimleriyle nihai noktasına ulaştırdık. Hiç şüphesiz 15 Temmuz darbe girişimi sırasında milletimiz tarafından meydanlarda kurulan Cumhur İttifakı, bu sürecin hızlanmasına büyük katkı sağlamıştır.”

Cumhur İttifakı’nın kurulmasında ve bugünlere gelmesinde büyük emeği olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tüm MHP’lilere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz gecesi Türk Milleti’nin, millî iradenin üstünlüğü ilkesinin bedelini kanlarıyla ödeyerek, dünya demokrasi tarihine de geçtiğini vurguladı.

Dünyanın siyasi ve ekonomik gerilimlerden iç çatışmalara, Koronavirüs salgınının yıkıcı etkileriyle pek çok alanda yalpaladığı bir dönemde, Türkiye’nin, dimdik ayakta kalarak, farkını ortaya koyduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, en büyük güçlerinin birlik, beraberlik, kardeşlik olduğunun bilinciyle, hedeflerine doğru kararlılıkla yürüdüklerini ifade etti.

“DEMOKRASİNİN VE CUMHURİYETİN ÖZÜNE UYGUN YÖNETİM REFORMUNUN SAHİBİ MİLLETİMİZDİR”

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin, 200 yılı bulan demokrasi arayışlarında, doğrudan milletin iradesiyle hayata geçirilen tek yönetim reformu olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, demokrasinin ve cumhuriyetin özüne uygun bu reformun sahibinin, bizatihi milletin kendisi olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bu süreçte biz, sadece milletimizin gösterdiği istikamette üzerimize düşenleri yaptık. 24 Haziran seçimlerinde, şahsımı yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanlığına layık gören 26 milyon 331 bin vatandaşımız ile 83 milyon milletimin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum. Yeni sistemde, demokrasinin sacayağı olan yürütme, yasama ve yargı organları arasındaki ilişkileri çok daha netleştirdik. Böylece, her erkin kendi alanında ülkeye ve millete en iyi hizmeti vermesini temin ettik. Nitekim Türkiye, yeni sistemle birlikte bölgesel ve küresel krizlere karşı daha etkin, daha hızlı ve daha kapsamlı refleksler verebilme imkânına kavuştu. Doğu Akdeniz’deki gelişmelerden Koronavirüs salgınına kadar pek çok alanda, bunun somut neticelerini gördük, görüyoruz.”

Yine yeni sistemin verdiği imkânlar sayesinde, eksikleri hızla tamamladıklarını, her değişim gibi, bunun da oturmasının vakit alacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yönetim sistemini değiştirirken, iç ve dış siyasetten, tarihî ve sosyal düzeltmelere kadar, pek çok alanda değişimin sancılarının yaşanması kaçınılmaz olduğunu da kaydetti.

“Türkiye, sınır güvenliği için yürüttüğü harekâtlarda, uluslararası anlaşmalara uygun olarak attığı tüm adımlarda ve ülke içinde aldığı kararlarda, millî egemenlik haklarını kullanmaktadır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçmişinde sömürge ve katliam lekesi olmayan nadir devletlerden biriyiz. Bu gururla, kimsenin hakkına göz dikmeyen, ancak kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“HAKKI, HUKUKU, GÜVENLİĞİ, HUZURU VE REFAHI HAYATA GEÇİREREK FARKIMIZI ORTAYA KOYACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Etki alanımızdaki her yerde adaleti, hakkı, hukuku, güvenliği, huzuru, refahı, velhasıl insani tüm hasletleri hayata geçirerek, farkımızı ortaya koyacağız. Kimsenin toprağında, egemenliğinde, hele hele doğal kaynaklarında gözümüz olmadığını, bugüne kadar yaptıklarımızla ispatladık. Karşımızdakiler hangi ahlaksızlığı yaparsa yapsın, biz, inancımızın ve tarihimizin bize gösterdiği istikametten şaşmayacağız. Böyle bir duruşta, asla çıkar hesaplarına, kirli pazarlıklara, menfaat için Hakk’a ve halka sırt dönmeye yer olmayacağı açıktır. Bugüne kadar böyle davrandık, bundan sonra da aynı ilkeli, onurlu, insani ve vicdani duruşumuzu koruyarak mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi ile birlikte yönetim yapısında köklü değişikliklere gittiklerini, yeni yönetim sisteminin her türlü değişikliğin süratle yapılabilmesine imkân sağlayan dinamik bir yapısı olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonra da reform, icraat ve değişim temelli bir anlayışla yollarına devam edeceklerini bildirdi.  

“TÜRKİYE; HER LİDERİN GÖRÜŞÜNE BAŞVURDUĞU, İŞ BİRLİĞİNİ ARADIĞI BİR ÜLKE HÂLİNE GELDİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi ile devletimizin düzenleme yapma fonksiyonunda en ufak bir aksama yaşanmamıştır.  Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve bağlı kurumların; 2018 yılında 154 bin 507 olan toplam kayıtlı birim sayısı, birleştirmeler ve ilgalarla 2020 yılında 152 bin 217’ye gerilemiştir. Mahallî idareler seçimleri ve salgın gibi ülkemiz açısından iki önemli hadiseye rağmen, yürütmenin çalışmalarında herhangi bir aksamaya meydan vermedik.  Son iki yılda Cumhurbaşkanı olarak kendi imzamızla çıkardığımız 64 kararname ve 2 bin 755 karar ile milletimize kesintisiz hizmet sunduk.”

Bölgesel ve küresel hemen tüm sorunların çözümünde Türkiye’nin, her liderin görüşüne başvurduğu, iş birliğini aradığı bir ülke hâline geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanlıkların faaliyetlerini içeren kapsamlı bilgileri kamuoyuyla paylaştı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi 2. Yıl Değerlendirme Toplantısı (Tam Metin)

KAYNAK: CUMHURBAŞKANLIĞI İNTERNET SİTESİ – 21.07.2020