CUMHURBAŞKANIMIZ ERDOĞAN KÜLLİYE’DE EMEKLİLERLE BULUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4 Haziran 2018 Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen iftar programında emekli vatandaşlarla bir araya geldi.

“EMEKLİ VATANDAŞLARIMIZIN KATKISINA DAİMA İHTİYACIMIZ VAR”

İftar sonrasında yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilerin hayattan değil sadece yıllarını verdikleri işlerinden emekli olduklarını söyleyerek, emekliliği bir son değil bir başlangıç olarak gördüğünü ifade etti. Emeklilik döneminin fırsatlarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hiçbir vatandaşın bu dönemi evinin veya kahvehanelerin duvarları arasında hapsolmak olarak görmemesi gerektiğini belirterek, “Ülkemizin gizli gücü olarak görmüş olduğum sizlerin hem toplum hayatında, hem de siyasette desteğine, katkısına daima ihtiyacımız olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, ülkemizde 12,3 milyon emekli vatandaşın olduğunu belirterek, iktidara geldiklerinde ilk işlerinden birinin emeklilerin durumlarına el atmak olduğunu söyledi. Tüm emeklilerin, özellikle de BAĞKUR emeklilerinin durumunun çok sıkıntılı olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “30 yıl, 40 yıl ekmek teknesinin başını bekleyen, tarlasını ekip biçen insanlarımıza öyle emekli maaşları bağlanıyordu ki biz bunları gördüğümüzde yüzümüz kızarmıştı. Hemen harekete geçip kademeli olarak bu tür çarpıklıkları ortadan kaldırdık. Emekli maaşlarında reel olarak iki katına, üç katına, dört katına varan oranlarda artışlar yaptık. Bugün ülkemizde az sayıdaki istisna haricinde asgari ücretin altında emekli maaşı alan bulunmuyor. Hele hele eskisi gibi 50, 100 lira gibi trajikomik emekli maaşı alan hiç kimse kalmadı” diye konuştu.

“EMEKLİLİK İŞLEMLERİ BEKLEYEN VATANDAŞLARIMIZIN İŞLEMLERİ SONUÇLANDIRILACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram ikramiyeleriyle emeklilerin bayramlarını bayram gibi geçirebilmelerine imkân sağladıklarını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: “Buradan bir müjdeyi daha emeklilerimizle paylaşmak istiyorum. Emeklilik için başvuru yapan, ancak henüz işlemleri sonuçlandırılmayan 100 bin vatandaşımız bulunuyordu. Bunların işlemlerini tamamlayarak, onların da ilk maaşlarını ve bayram ikramiyelerini alabilmelerini sağlıyoruz. Bu kardeşlerimiz Ramazan Bayramı ikramiyesi yanında Temmuz zammından da faydalanacak. Ayrıca, 65 aylıkları kendilerine üç ayda bir ödenen kardeşlerimiz de Eylül ayının başından itibaren bu maaşlarını aylık olarak almaya başlayacaklar.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilikten sonra ticari faaliyette bulunanların yüzde 15 oranındaki sosyal güvenlik destek primlerini de kaldırdıklarını bildirerek, “KDV iadesinin maaşa eklenmesinden banka promosyonlarına, seyyanen yapılan artışlardan yıllık standart maaş zamlarına, intibaklardan ikramiye yıl sınırlarının kaldırılmasına kadar her vesileyle emeklilerimizin ellerine geçen parayı yükseltmenin gayreti içinde olduk” şeklinde konuştu.

“EK GÖSTERGE İMKÂNINDAN EMEKLİ OLANLAR DA YARARLANACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Sosyal güvenlik reformuyla SSK’yı, BAĞKUR’u, Emekli Sandığı’nı aynı çatı altında topladık. Sağlık sigortasının kapsamının bu derece geniş, hizmet kalitesinin bu derece yüksek olması dünyada örneğine pek az rastlanır bir uygulamadır. Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde yükseköğrenim mezunu polislerimiz, öğretmenlerimiz, hemşirelerimiz, din görevlilerimiz için emekliliklerinde 3600 ek gösterge imkânını getirdik. Bu düzenlemeden aynı şartlarda daha önce emekli olmuş bulunanlar da yararlanacak.”

Türkiye büyüdükçe ortaya çıkan zenginlikten emekliler başta olmak üzere milletimizin tüm fertlerinin istifade etmesinin temel politikaları olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önümüzdeki dönemde ülkemizi zenginleştirme ve bu zenginliği milletimizin tamamına yansıtma taahhüdümüzü çok daha güçlü bir şekilde hayata geçirmekte kararlıyız” dedi.

“GEÇMİŞTE YAŞANAN ÇİLELERİ BUGÜN VATANDAŞIMIZA ÇEKTİRMİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Türkiye’nin kaydetmiş olduğu ilerlemeyi en iyi emekli vatandaşların bileceğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Sizler nüfus kâğıtlarınızda, karnelerinizde herhâlde yağ almak için damgaların olduğu günleri bilirsiniz değil mi? Gaz yağı almak için o mühürleri bilirsiniz değil mi? Ekmek almak için o mühürleri hatırlarsınız değil mi? Ben de babamın nüfus kâğıdında olan o mühürlere bakmıştım. Kömür almak için o mühürleri iyi bilirim. Ama elhamdülillah şimdi böyle bir şey var mı? Bunların hepsi tarih oldu. Ama onlar hatırlayın meşhur CHP’nin dönemleridir, o tek partinin dönemleridir. O dönemde bunları yaşadı bu millet. Bizim dedelerimiz, babalarımız bu çileleri çekti. Ama biz artık bu çileleri halkımıza, vatandaşımıza çektirmiyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sizler 1960’lı yılları, 70’li yılları, 80’li yılları, 90’lı yılları bizzat yaşamış bir nesilsiniz. Yokluğun, yoksulluğun, krizin, kaosun ne olduğunu sizlerden daha iyi bilecek kimse yoktur” diyerek emeklilerden bugünün gençlerine geçmişte yaşananları anlatmalarını istedi.

“GENÇLERE ESKİ TÜRKİYE’Yİ ANLATIN”

Gençlerin bollukta yokluğun acısını bilmediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bilhassa yaşı 25-30’un altındaki gençlerimiz sanıyorlar ki Türkiye hep böyleydi. Ülkemizin geçtiğimiz 16 yılda kat ettiği mesafeyi geçmişle mukayese etme imkânı olmayanlara o günleri anlatmak kolay değil. Sizlerden ricam; her fırsatta gençlere eski Türkiye’yi anlatmanızdır. Çünkü sizler aynı zamanda bu milletin hafızasınız. Eğitimde nerelerden nerelere geldik. Hatırlayın, kitapları alamıyorduk kitapları. Sizler bilirsiniz, biz teksir notlarıyla okuduk. Lütfen gençlere okuyacak okul bulamadığımız, okul bulsak öğretmen bulamadığımız, öğretmen bulsak 60-70 kişilik, hatta 100’ün üzerinde öğrencilerin olduğu sınıflarda ne dediğini anlamadığımız o günleri anlatın” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gençlere üniversite sınavına iki milyon kişinin girip ancak 200 bin kişinin kayıt yaptırabildiği, öyle her şehirde üniversitenin olmadığı günleri anlatın” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Bugün sınava giren sayısıyla kontenjan sayısının neredeyse aynı olduğu, 207 üniversiteye sahip olduğumuz bir Türkiye’ye geldik. Artık yavrularımız çeşitli illere üniversiteye gitmek için veya girmek için gitmiyor. Şimdi üniversite yavrularımızın ayağına gidiyor. Hakkâri’de üniversite var mı? Var. Iğdır’da var mı? Var. Kars’ta var mı? Var. Ardahan’da var mı? Var. Artvin’de var mı? Var. Rize’de var mı? Var. Elhamdülillah var oğlu var, üniversitenin olmadığı ilimiz yok, niye? Çünkü ilmi istiyoruz ki bütün ülkemizin dört bir yanına yayalım ve bunun adımlarını attık, bunu biz başardık.”

SAĞLIKTA GERÇEKLEŞTİRİLEN REFORMLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlıkta da benzer bir tablonun olduğunu hatırlatarak, “Bugün herkesin bir aile doktoru var. Temel işlemler orada yapılıyor. Sağlık personelinin sayısı 378 binden 917 bine yükselirken hizmet kalitesi de ona göre arttı. Devletinden üniversitesine, özellerine kadar istediğiniz hastaneye gidebiliyorsunuz. Ambulans ya hiç yoktu ya da külüstür araçlardan ibaretti, ama şimdi pırıl pırıl ambulanslarımız var. 5 bin tam donanımlı ambulans şu anda milletimize hizmet veriyor. Uçağından helikopterine, paletlisinden motosikletlisine kadar daha önce olmayan nice ambulans çeşidi milletimizin hizmetine girdi” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu örnekleri her alana yaymanın mümkün olduğunu söyleyerek, “Gençlerimiz bunları bilmiyor, çünkü yaşamadılar. Şimdi biz onlarla insansız hava araçlarını, silahlı insansız hava araçlarını, elektrikli otomobili, sürücüsüz otomobili, yazılımı, bilişimi, simülatörleri konuşuyoruz. Ama gençlerimize arada bir eski Türkiye’yi hatırlatmakta fayda var, bunu da siz yapacaksınız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerinin sonunda, emeklilerin yaklaşan Ramazan bayramını tebrik ederek, 24 Haziran seçimlerinin de ülke için birlik ve beraberliğe vesile olması temennisinde bulundu.

(Kaynak: Cumhurbaşkanlığı internet sitesi)