CUMHURBAŞKANIMIZIN VERDİĞİ MESAJ SONRASI GÜMÜŞHANE’DE NELER YAPILABİLİR?

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 23 Aralık 2016 Cuma günü İzmir Tire’de yapımı tamamlanan SÜTAŞ entegre tesislerinin açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmanın bir bölümünde şunları söyledi: “Teknoloji yatırımı da ancak belirli büyüklüklere ulaşınca verimli hâle gelir. Traktörü yılda 1 ay kullanıp, kalan 11 ay bahçede yatırırsanız, üretimi geliştirecek yolu açamazsınız… Makineden tarıma, […]

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 23 Aralık 2016 Cuma günü İzmir Tire’de yapımı tamamlanan SÜTAŞ entegre tesislerinin açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmanın bir bölümünde şunları söyledi: “Teknoloji yatırımı da ancak belirli büyüklüklere ulaşınca verimli hâle gelir. Traktörü yılda 1 ay kullanıp, kalan 11 ay bahçede yatırırsanız, üretimi geliştirecek yolu açamazsınız… Makineden tarıma, turizmden sağlığa kadar her alanda son yıllardaki kayıplarımızı telafi etmenin ötesinde, daha büyük atılımların çabası içinde olmalıyız. Ve bu konuda tüm yatırımcılarımıza, üretimcilerimize, tüm vatandaşlarımıza ben güveniyorum, inanıyorum. Yeni Türkiye’nin inşasını 80 milyon hep birlikte gerçekleştireceğiz; Rabbim yar ve yardımcımız olsun.”

***************

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “1 Ay kullanıp 11 ay bahçede yattığını söylediği traktör” olayının bir benzeri kamu kurumlarında yaşanmaktadır.

Özel sektör, iş makinalarıyla günde 3 vardiya çalıştığı halde, kamu kurumlarında ancak tek vardiya çalışılmaktadır.

Dolayısıyla iş makinaları 24 saatin 8 saatinde çalışmakta, 16 saatinde ise âtıl durmaktadır. Ayrıca yine kamu kurumlarındaki iş makinaları Cumartesi, Pazar günleri de (istisnalar hariç) çalışmamaktadır.

Gümüşhane’de kış mevsimi dolayısıyla en az 5 ay kamunun iş makinaları arazide, köylerde çalışmamaktadır. Halbuki iş makinalarıyla yol yapımı ve kazı çalışmalarının olduğu işlerde kış aylarında da iş makinalarının çalışmasına hiçbir engel yokken 5 aylık dönemde de iş makinaları atıl durumda beklemektedirler. Özel sektör ise, yine kış dönemlerinde üç vardiya halinde çalışmalarını yürütmektedir.

***************

Sayın Cumhurbaşkanımızın İzmir Tire’deki konuşmasında “Traktörün 1 ay çalışıp 11 ay bahçede yatma” mesajını kamu yöneticileri iyi okumalı ve kamunun tüm imkânlarının 24 saat işlevselliğini sağlayıcı önlemler almalıdırlar diye düşünüyorum.

Yine Sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz günlerde dile getirdiği “Milli Seferberlik” olayının alt yapı ayağında, bu var olan imkânların daha üst seviyede kullanımı da yer alıyor olsa gerek.

8 Saat çalışma mevzuatı insan için geçerlidir. İş makinası için geçerli olmadığına göre, bir iş makinası, 3 vardiya halinde çalışacak şekilde planlanıp ona göre personel takviyesi de yapılabilir.

İnternete girip ararsanız “…..Köy Hizmetlerinde iş sezonu törenle açıldı”  gibi ifadeler görürsünüz. Bunun açılımı şu: “Sonbaharda, yani kasım veya aralık ayında iş makinaları merkeze toplanır, Nisan mayıs ayında tekrar çalışmaya başlar.” Gelişen Türkiye’de “zamanı ve beklemesi” olan ve törenle açılan bir iş sezonu ne anlama gelir!… Böyle garipliklere gerek var mıdır?

Sözün kısası, bu tören mantığı ile; 5 Ay boyunca iş makinaları da, onları çalıştıran personel de atıl durumda bekleyecek demektir. İşte tam bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın “1 ay çalışıp 11 ay yatma” tespiti aklımıza gelmiyor mu? Halbuki; özel sektörde ne işe ara verme, ne de kar-kış tatili var…

***************

Bu anlamda Gümüşhane’de kamu imkânlarının %100 verimli çalışması için “mesailerin ve imkânların tanzimi” prensibinin hayatta geçirilmesi ile belki de Gümüşhane, tüm Türkiye’ye örnek olacak bir “Milli Seferberliği” alt yapıda başlatan ilk il olacaktır.

Bu yeni operasyonel düşüncenin hayata geçirilmesinde en büyük engel kanaatimce kurumlardaki “Fren” özellikli personel olacaktır. Hemen ortaya çıkıp; “Bu da nereden çıktı… Böyle şey mi olur… Biz böyle çalışamayız… v.b.”

Bu tür personel varlığından dolayı yeni düşünceleri her zaman uygulamak kolay olmuyor. Onun için Sayın Cumhurbaşkanımız “Fren” özellikli kişilerle çalışmıyor… Ufuk açan, operasyonel kişilerle çalışıyor. Onun için Elhamdülillah başarılı oluyor.

Yöneticilerimizin “Fren” özellikli personellerine söylemeleri gereken şu cümleyi çok önemsiyorum: “Ya bir yol aç, ya bir yol göster, ya da yoldan çekil…”

(Haber – Yorum: Hasan Pir)

 

Exit mobile version