“DİPSİZ GÖL”, TÜRKİYE’NİN DEFİNECİLERDEN KURTULUŞUNUN MİLADI OLUYOR

Bundan sonra SİT alanında olsun veya olmasın Türkiye’nin herhangi bir yerinde define aranacaksa mutlaka Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun alınması talep edilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar; geçtiğimiz günlerde Gümüşhane’nin merkeze bağlı Dumanlı köyü İstavroma yaylasında ruhsatlı define aranan ve suyu boşaltıldığı için Türkiye’nin gündemine taşınan “Dipsiz Göl” ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere Gümüşhane’ye geldi ve 19 Kasım 2019 Pazartesi günü Vali Kamuran Taşbilek ve diğer yetkililerle göl bölgesinde incelemelerde bulundu.

İnceleme bölgesinde gazetecilere açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar: “Bundan sonra SİT alanında olsun veya olmasın Türkiye’nin herhangi bir yerinde define aranacaksa mutlaka Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun alınması talep edilecek” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar şunları söyledi:

“Bundan sonra SİT alanında olsun veya olmasın Türkiye’nin herhangi bir yerinde define aranacaksa mutlaka Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun alınması talep edilecek. Biz bunu yönetmeliklerimize yazacağız. Türkiye’nin neresinde olursa olsun bir mezarlıkta da olsa bir dağın tepesinde bir yer de olsa bir gölün içerisinde bir yer de olsa bu tür bir faaliyet öncesinde mutlaka bir çevre etki değerlendirme, çevreye nasıl etkisi vardır onun raporlanmasını isteyeceğiz. Bunun yanında bir üniversite raporu da isteyeceğiz. Bilimsel bir rapor olmadan bu tip aramaların yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Biz zaten maden aramalarında istiyoruz. Burada da böyle bir raporlanmanın olması gerektiğini bunu da o kapsama alacağımızı buradan Türkiye’ye deklare etmek istiyoruz”

Bakan Yardımcısı Birpınar Dipsiz Göl bölgesi ile ilgili yapılacak çalışmalarla ilgili de şunları söyledi:

“Gölün olduğu alanın komşu Santa Harabelerindeki doğal SİT alanıyla birleştirilerek bin 600 hektardan 2 bin hektara çıkaracağız. Buranın SİT alanı olarak ilan edileceğini Bakanımız Murat Kurum ilan etmişlerdi. Bu bölgede Santa Harabeleri dediğimiz bir yer var. Orası bin 600 hektarlık bir alan. Bu alanı genişleterek burayı da içine olarak 2 bin hektarlık doğal sit alanı haline çevireceğiz.  Bu gölü eski haline getirmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak her şeyi yapacağız. Görünen manzaraların bir daha olmaması, eski haline dönmesi için bunun yaparken de dikkatli olmamız lazım. Onun için de bu bölgedeki bilim adamları su bilimleri ile uğraşan akademisyenler, jeologlar, hidrobiyoglar, hidrolistler yeraltı suyu ile uğraşan, göllerle uğraşan hocalardan bir rapor hazırlamalarını isteyeceğiz. Acaba bu göl tabandan beslenen bir göl mü yoksa yüzeysel beslenen kar suları ile beslenen bir göl mü ? onu belirleyeceğiz. Hangisinin olduğunu çok kısa sürede tespit edeceğiz. Çamurdan da arkadaşlarımız numune aldılar, analiz ettiriyorlar. Bunu tespit ettikten sonra da bu kapanan yeri açıp 3-4 metre çapında yeniden bu gölü eski haline getirmeye çalışacağız Çevre Şehircilik Bakanlığı olarak herşeyi yapacağız”