Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Ersin Diker, insanlığın sosyal medyanın da etkisiyle binlerce yıl sonra tekrar resim yazısı olan emojiye geçtiğini söyledi.
Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı (TÜRKAV) Gümüşhane Şubesi’nin 9 hafta sürecek olan “İletişim ve Medya Seminerleri” programı başladı.
Özel İdare İş Merkezi’ndeki TÜRKAV salonunda gerçekleştirilen mesleki ve kişisel gelişim eğitim seminerine konuşmacı olarak Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Ersin Diker katıldı.
İlk haftanın ilk dersinde “Etkili İletişim” konusunu anlatan Diker, “İletişim niye etkili olmalı?” sorusunu cevaplandırdı.
İletişimin insanoğlunun ana rahmine düştüğü anda başladığını ve insana özgü bir olgu olduğunu kaydeden Diker, “İnsan olarak en becerikli olduğumuz alandır iletişim. Aynı zamanda toplumsallaşmamızın temel özelliklerinden birisidir. İletişim sadece konuşmak değildir. Her hal ve hareketimiz karşımızdakine mesaj verir. İletişimi sadece konuşmaya indirgemek çok basit olacaktır. Doğumdan ölüme kadar insan kendi ve diğer insanlarla iletişim kurar. İyi iletişimin temeli sizsiniz. Mutlu olmak istiyorsanız iletişimde önce kendimize sonra karşı tarafa bakacağız. Sen değil ben diliyle konuşmak lazım. İletişim kişiler arasında bilgi, duygu ve düşünce alışverişidir. İletişim döngüsel bir süreçtir” dedi.
İyi bir iletişimin amacının anlaşmak olduğunu ve anlaşıldığı sürece iletişimin kurulduğunu vurgulayan Diker, “Ben Türkiye’nin, Türk halkının temel sorununun yanlış kurduğumuz iletişim olduğunu düşünüyorum. Ekonomik krizlerinde, siyasi krizlerinde, toplumsal krizlerin temelinde birbirimizi anlamamamız, dinlemememiz yatıyor. Birbirimizi anlayıp dinlemediğimiz gibi anlamak için çaba da sarf etmiyoruz” diye konuştu.
İnsanların hayatında vazgeçilmez bir unsur olan iletişimin “Merhaba” ile başladığını ve iletişimsizliğin mümkün olmadığını ifade eden Diker, insanlık tarihiyle başlayan iletişimin devam ettiğine değindi.
İnsanlığın binlerce yıl sonra tekrar resim yazısı olan emojiye geçtiğini aktaran Doç.Dr. Diker, “Cep telefonu ve sosyal medyadaki görsel iletişim unsuru olan emojiyle insan mesaj veriyor, iletişim kuruyor. Bu yüzden günümüze biraz da görsel iletişim çağı diyebiliriz. Yazmayı unutuyoruz. Yapılan bir araştırmada mesajların yüzde 55’i beden diliyle, yüzde 38’i sesle ve yüzde 7’si sözcüklerle verildiğini ortaya çıkardı” ifadelerini kullandı.
Sosyal medyanın hayatın gerçeği olmadığını belirterek bu konuda dikkatli olunmasını isteyen Diker, “Etkili iletişimin amacı nedir?” sorusunu da “Amaçladığımız duruma ulaşmak için mesajı iletmek ve beklenen tepkiyi uyandırmak gerekir. Sözlü ve sözsüz iletişim unsurlarının doğru ve etkin kullanımıyla gerçekleşir. Etkili iletişim için karşımızdakine saygı duyacağız, varlığını kabul edeceğiz, onları olduğu gibi benimseyeceğiz” diye cevaplandırdı.
Etkili iletişimin neden önemli olduğuna dair bilgiler aktaran Diker’in katılımcıların sorularını cevaplandırması ve kitap tavsiyesinde bulunmasıyla program sona erdi.
Programda konuşan Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı (TÜRKAV) Gümüşhane Şube başkanı Ercan Küçüköner ise etkinliğe katılan herkese teşekkür ederek bu tür eğitim programlarının devam edeceğini söyledi.