DR. HÜSEYİN BUDAK, TURİZM FAKÜLTESİ’NİN SÜLEYMANİYE MAHALLESİ’NE TAŞINMASINI TEKLİF ETTİ

Köşe yazarımız Sayın Dr. Hüseyin Budak, “Gümüşhane ve şehircilik” başlıklı son yazısında Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin Süleymaniye mahallesine taşınmasını gündeme getirdi. Gümüşhane il yöneticileri, siyasi erk ve Gümüşhane Üniversitesi Rektörlüğü bu önemli teklifi değerlendirip Turizm Fakültesi Süleymaniye mahallesine taşınırsa Süleymaniye mahallesinin Gümüşhane’nin aktif turizm merkezi olması yolunda önemli bir adım atılmış olur. Dr. Hüseyin Budak’ın […]

Köşe yazarımız Sayın Dr. Hüseyin Budak, “Gümüşhane ve şehircilik” başlıklı son yazısında Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin Süleymaniye mahallesine taşınmasını gündeme getirdi.

Gümüşhane il yöneticileri, siyasi erk ve Gümüşhane Üniversitesi Rektörlüğü bu önemli teklifi değerlendirip Turizm Fakültesi Süleymaniye mahallesine taşınırsa Süleymaniye mahallesinin Gümüşhane’nin aktif turizm merkezi olması yolunda önemli bir adım atılmış olur.

Dr. Hüseyin Budak’ın adı geçen köşe yazısı:

GÜMÜŞHANE VE ŞEHİRCİLİK 

Gümüşhanemiz şehir merkezi elli bin civarındaki nüfusu ile kendine yeter duruma gelmiş şirin bir şehirdir. Gümüşhanemiz gelişen ve yaşanabilir bir şehir olma yolunda ilerliyor. Gümüşhane’den Trabzon’a yaklaşık bir buçuk saatlik yolculuk ile varılmaktadır. Trabzon’dan İstanbul’a 2 saatlik bir uçuşla varmak mümkün oluyor. Yani yaklaşık  5 saatlik bir yolculuk ile büyük şehirden Gümüşhane’deki evinize, köyünüze varabilirsiniz. Bu güzel yollar ile insanımızın yaşam standardı artmıştır. Açılacak Gümüşhane-Bayburt havaalanı ile bu süre  daha da kısalacaktır.

Gümüşhane’ye neler yapılmalıdır. Gümüşhanemiz kabına sığmamaktadır. Belediye sınırları Bayburt istikametinde Pirahmet –Yeniyol’a hatta Kale’ye kadar, Torul istikametine doğru ise en azından İkisu’ya kadar geleceğe doğru planlanması düşünülmesi doğru bir davranış olur. Üniversite kampüsü yakın yıllarda tam olarak şehir içinde kalacaktır. Belki uzak geçmiş için şimdiden yeni bir kampüsün planlanması doğru olacaktır.

Süleymaniye mahallemizdeki turizm yönünden çalışmalar güzel gitmektedir. Turizm Fakültesi gibi bir kaç bölüm Süleymaniye’de olabilir mi?  düşünülebilir. Veya bir kaç resmi daire olabili rmi düşünülmelidir. Bir teleferik kurulabilir mi? Fizibilite yapılabilir. Turizm için müzemizin geliştirilmesi ve Roma dönemini aydınlatacak Kelkit Satala kazıları  da çok önem arz etmektedir. Yine Köse de ki höyüklerin arkeolojik kazılarının yapılması epey kaynak oluşturacaktır.

Zigana Dağımız belki de Trabzon’la işbirliği içinde iyi bir şekilde değerlendirilebilir. Tesisler neden bir Bursa-Uludağ, Sarıkamış, Erzurum Palandöken gibi olmasın? Bunun için ne yapılabilir düşünmek gayret gerekiyor. Doğu ve Ortakaradenizin kış turizmini karşılayabilir. Çevre illerde yeterli nüfus potansiyeli var gibi görünüyor.

Kelkit-Erzincan arasında Pöske Dağına yapılacak bir tünelin açılması şehrimize artı değer katacaktır. Zorlu kış şartlarında ulaşımı kolaylaştıracaktır.

Çalışkan Belediye Başkanımız Sayın Ercan  Çimen’in şehircilik çalışmaları takdire şayandır. Yaptığı güzel projelerle şehrimize değer katıyor. Gümsaş ile yaptığı yüksek binalar, Gümüşsu gibi çalışmalar dikkat çekmektedir. Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Kültür Merkezi ve içinde Gümüşhanevi hazretlerinin kitaplarını ve eşyalarını içeren bir müze olması bu çalışmaları taçlandıracaktır.

*****

Korona Notu: Daha önce yazdığım gibi Korona aşısı uygulanmaya başladı ve bu ay içinde ülkemizde de uygulanacak. Sipariş edilen elli milyon doz yeterli gibi görülüyor. İdeali bir çok aşı ile bir karma sepet oluşturulmasıdır. Yani Almanya’da, İngiltere’de ve diğer ülkelerde üretilen aşılar için de bağlantı yapılmasıdır. Dört ay içinde aşılamanın tamamlanması planlanıyor Hastalık geçirenler, yaptırmak istemeyenler, çocuklar ve aşı uygulanamayacak diğer gruplarla bence 1-2 ayda aşılama yeterli düzeyde yapılmış olur.

Bir süre daha  maskeye, mesafeye temizliğe daha  fazla dikkat edelim. Evimizde oturalım. Kişisel gelişimize önem verelim. Kitap okuyalım. İbadetlerimizi yapalım. Sanatla ilgilenelim. Güzel yiyeceklerle; vitaminli sebzeler ve meyvelerle vücudumuzu beslerken ruhumuzu da unutmalayalım.

İngiltere’den gelen bir bilgi son zamanlarda gençlerde ve çocuklarda hastalığın artmaya başladığı yönündedir.

Exit mobile version