Ülkemizin önemli siyaset bilimcilerinden ve önde gelen düşünce adamlarından Gümüşhaneli hemşerimiz Dr. Mustafa Çalık, Gümüşhane Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı doktor öğretim üyesi kadrosuna atandı.
Yapılan atama hakkında bilgiler veren İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Yılmaz, “Geçmişten günümüze Türkiye’de ve dünyada siyaset bilimine dair temel konu ve kavramlardaki bakış açılarındaki değişimleri anlatacak olan, bugüne kadar siyaset bilimi alanında önemli yayınlar yapmış, yüzlerce konferans vermiş, yazılı ve görsel basında pek çok mülakatı yayınlanmış bir isim olan Dr. Mustafa Çalık’ın vereceği dersler öğrencilerimiz için ufuk açıcı şekilde faydalı olacaktır. Lisans, tezli ve tezsiz yüksek lisans ve doktora programları ile farklı seviyelerde nitelikli eğitim veren Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümümüz, Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Çalık’ın da kadrosuna katılması ile öğrencilerine hem Türkiye hem de dünya siyasi tarihinden güncel siyasi gelişmelere, teori ve pratiğe dair önemli kazanımlar sağlamaya devam edecek. Üniversitemizin akademik kalitesini de artıracağına inandığımız hocamıza üniversitemizde bulunmasından dolayı teşekkür ediyor, yeni görevinin hayırlı olmasını diliyorum” açıklamasında bulundu.
Gümüşhaneli olan Dr. Mustafa Çalık, 2020-2021 öğretim yılı bahar dönemi itibariyle Gümüşhane Üniversitesinde ders vermeye başlayacak. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde derslere başlayacak olan Çalık’ın Türk siyasal hayatı, Türk modernleşmesi, Türkiye’nin toplumsal yapısı gibi pek çok özel alanda önemli çalışmaları bulunmakta.
Dr. Mustafa Çalık’ın Gümüşhane Üniversitesi kadrosuna dahil olmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları söyledi:
“Hem akademik kariyeri hem de bürokrasi geçmişi ile Türkiye’de Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında önemli çalışmalara imza atmış, ülkemizin siyaset ve bürokrasi alanında çok önemli bir bilgi birikimine sahip olan Dr. Mustafa Çalık hocamız, bundan böyle üniversitemizde ders vermeye başlayacak. Hocamızın aramızda bulunmasından ve birikimlerini lisans ve lisansüstü düzeyde üniversitemiz öğrencilerine aktaracak olmasından dolayı büyük bir heyecan ve mutluluk duyuyoruz.
2019 yılında hocamızı üniversitemize davet etmiş ve engin bilgilerinden faydalanmıştık. Kendisi de yüksek lisans öğrencilerimize Türk tarihi ve siyasi gelişmeleri hakkında dersler vermişti. Daha sonrasında da zaman zaman böyle hoş sohbetler yapma fırsatı bularak, hocamızın tecrübelerinden istifade etmiştik. Hocamızın birikimlerinden ve rehberliğinden öğrencilerimizin daha fazla faydalanmasını diliyoruz.
Dr. Çalık hocamız, uzun yıllar Türkiye’nin en önemli yayınlarından biri olan ‘Türkiye Günlüğü’ dergisinde siyasal ve sosyal bilimler alanında çalışmalarını paylaşmıştır. Türk bilim dünyasının önemli bir ismi olan Çalık’ın, bu anlamda tecrübelerini öğrencilerimize de fazlasıyla aktaracağını düşünüyorum. Böylelikle kendisi üniversitemize; tecrübesi, disiplinlerarası bilgi birikimi, farklı ve nitelikli akademik bakış açısıyla önemli katkılar sağlayacaktır.
Çalık Hocamız, bir Gümüşhaneli olarak hem ilimize hem de üniversitemize ahde vefasını her ortamda göstermiştir. Hocamızın üniversitemizde vereceği derslerin başta İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz olmak üzere üniversitemiz için de katma değerli bir dönüşüm yaratacağına inanıyorum. Hocamızın üniversitemiz ailesine katılmasından ve aramızda bulunmasından dolayı büyük mutluluk duyduğumu bir kez daha ifade etmek isterim. Yeni görevinin kendisine, üniversitemize ve öğrencilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.”
DR. MUSTAFA ÇALIK KİMDİR?
Beş çocuklu bir ailenin ikincisi olan Mustafa Çalık, 1956 yılında Gümüşhane’nin Çalık köyünde doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Daha sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde başladığı doktora eğitimini dört ay sonra bırakmak zorunda kaldı. 1980 senesinde de Devlet Planlama Teşkilatı’nda (DPT) çalışmaya başladı. 1984’de de uzman oldu. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından da bir grup arkadaşıyla birlikte Yeni Sözcü dergisini kurdu. Ayrıca 1983’de Yeni Hamle dergisinin çıkartılmasında da büyük rol oynadı.
1983-1984 yılları arasında da Ankara ile Hacettepe Üniversiteleri’nde Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi alanında dersler verdi. 1985-1987’de de Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Denver Üniversitesi’nde milletlerarası politika alanında master yaptı. 1986’da da DPT’den istifa ederek Türkiye Günlüğü dergisini yayımlamaya başladı. Öte yandan Yeni Ufuk, Kurultay, Ayyıldız ve Bugün gazetelerinde de yazılar yazdı. Cedit Neşriyat’ın editörlüğünü de yapan Çalık, doğduğu köyde hayvancılıkla da uğraşmaktadır.
Eserleri
*MHP Hareketi / Kaynakları ve Gelişimi
*Teorik Denemeler
*15 Temmuz, İslam’sız Müslümanlığın Öteki Yüzü
*Bir Asır Sonra Balkan Savaşları (Utanç Verici Bir Hezimetin Muhasebesi)
*Milli Kimlik Milliyet ve Milliyetçilik
*Siyasi Yazılar